Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Αντίστροφη μέτρηση για τον «2ο Xanthi Old City Trail»

Αντίστροφη μέτρηση για τον «2ο Xanthi Old City Trail»

0
xanthi-old-city-trail16

Στην τελική ευθεία για τον ξεχωριστό αγώνα δρόμου που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Απριλίου

Σε δύο διαδρομές 14,3 και 4,2 χλμ. στα δρομάκια τις Παλιάς Πόλης θα τρέξουν οι εκατοντάδες δρομείς

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον «2ο Xanthi Old City Trail» που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή (10/04) στην Ξάνθη, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής να περνάει από τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης.

Συγκεκριμένα η διαδρομή του αγώνα (14,3 χλμ.) κινείται στα γραφικά σοκάκια και στα στενά της παλαιάς πόλης, σε δρόμους με πλακόστρωτο και σκαλοπάτια και διέρχεται μέσα από 1.200 διατηρητέα κτίσματα, μεγάλα αρχοντικά διασωζόμενα ως σήμερα, ιστορικά κτήρια τα οποία στεγάζουν το λαογραφικό μουσείο, την δημοτική πινακοθήκη, το κέντρο πολιτισμού και περνά μπροστά από εκκλησίες, παρεκκλήσια, την Ιερά Μονή της Αρχαγγελιώτισας και την Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλαμούς αλλά και σε μονοπάτια μέρους του περιαστικού δάσους της πόλης. Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα έχει οριστεί η κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο αγώνας «City Trail» απευθύνεται σε όλους τους αθλητές Δρόμου και Βουνού, είτε έχουν συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο είτε όχι. Τα πάντα ρυθμίζονται κατόπιν σκληρής προετοιμασίας έτσι ώστε να παρουσιαστεί από τους συντελεστές της διοργάνωσης (Xanthirunners, Δήμος Ξάνθης και Περιφέρεια ΑΜ-Θ) και τους δεκάδες εθελοντές ένας άρτιος οργανωμένος αγώνας εφάμιλλος μεγάλων διοργανώσεων, που θα έρθει να ανταμείψει την εμπιστοσύνη των εκατοντάδων δρομέων.

Καινοτομία του αγώνα είναι ότι οι αθλητές θα βρεθούνε σε ένα νέο τερέν από τα συνηθισμένα που τρέχανε έως σήμερα.

Ο αγώνας διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΟΛΣΜΑ-Υ (Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων).

Παράλληλα με τον αγώνα «Xanthi Old City Trail», θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχος αγώνας μικρότερης απόστασης (4.200μ.) αλλά και μαθητικός αγώνας 1.000 μέτρων για μαθητές δημοτικού σχολείου.

Η διαδρομή του αγώνα

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης το πρωί (11:00) της Κυριακής και δια της οδού Βασ. Κων/νου θα κατευθυνθούν οι δρομείς προς τον ποταμό Κόσυνθο, θα περάσουν μπροστά από το πρώην γήπεδο ΑΟΞ και εν συνεχεία θα ανηφορήσουν στον δρόμο προς την Ι.Μ. Παναγίας της Αρχαγγελιώτισας και στη συνέχεια στην Ι.Μ. Παναγίας της Καλαμούς. Στη συνέχεια θα πάρουν το μονοπάτι επιστροφής προς τον οικισμό Σαμακώβ όπου όταν εισέλθουν θα διασχίσουν αυτόν μέσα από τα στενά σοκάκια με μικρές ανηφόρες – κατηφόρες και θα καταλήξουν στην καινούργια πεζογέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Από την πεζογέφυρα οι δρομείς θα μπουν στον οικισμό της παλιάς Ξάνθης όπου και θα την διασχίσουν σχεδόν όλη ξεκινώντας από το «Λιμνίο», εν συνεχεία θα φθάσουν στο περιαστικό άλσος καταλήγοντας στην λεγόμενη χαράδρα όπου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα στον χρόνο περνώντας από απίστευτα παραδοσιακά κτίσματα, πλακόστρωτα και βρυσούλες. Οι δρομείς θα περάσουν από την κόκκινη βρύση, τις παλιές φυλακές (σημερινό τζαμί) το «Χατζηδάκειο κέντρο πολιτισμού», την Ι. Μητρόπολη Ξάνθης και το παλιό δημαρχείο καταλήγοντας και πάλι στην κεντρική πλατεία όπου και θα τερματίσουν.

«Όλα έτοιμα για να υποδεχθούμε εκατοντάδες δρομείς απ’ όλη τη Β. Ελλάδα και όχι μόνο»

Να σημειώσουμε ότι η περίοδος εγγραφών ολοκληρώθηκε χθες, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 600 για τους δύο αγώνες (12,3 και 4,2 χλμ.) ενώ άλλοι 300 νεαροί δρομείς θα πάρουν μέρος στον μαθητικό αγώνα των 1000μ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα καθυστερημένης εγγραφής το Σαββατοκύριακο (και πριν την έναρξη του αγώνα στο χώρο της γραμματείας), οι συνολικές συμμετοχές στις τρεις διαδρομές αναμένεται να αγγίξουν τις 1000.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα έγινε η συνάντηση των διοργανωτών xanthirunners με τους περίπου 100 εθελοντές που θα βοηθήσουν από διάφορα πόστα (εγγραφές, τροφοδοσία, δείκτες κατεύθυνσης, ομάδες υποστήριξης κλπ.), όπου τους δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες ώστε να είναι όλα στην εντέλεια την Κυριακή.

Μιλώντας στο «Ε» ο Γ. Γραμματέας του ξανθιώτικου συλλόγου δρομέων κ. Σεραφείμ Βασιλειάδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και είναι σχεδόν όλα έτοιμα για να υποδεχθούμε τους εκατοντάδες δρομείς που θα έρθουν την Κυριακή στην Ξάνθη από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας και όχι μόνο. Εκτιμούμε ότι οι συμμετοχές θα αγγίξουν τις 1000, αριθμός ικανοποιητικός αν αναλογιστούμε ότι μόλις την περασμένη Κυριακή έγινε ο Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης και αρκετοί δρομείς συμμετείχαν εκεί».

Επίσης για την ημέρα του αγώνα (Κυριακή) ο κ. Βασιλειάδης τόνισε: «Καλούμε όλους τους Ξανθιώτες να παρευρεθούν στην αφετηρία/τερματισμό στην κεντρική πλατεία αλλά και κατά μήκος της διαδρομής για να δουν από κοντά αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός και να χειροκροτήσουν τους δρομείς. Από την πλευρά μας ζητούμε για το τρίωρο που θα κρατήσει συνολικά ο αγώνας (11:00 – 14:00) να αποφύγουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα ώστε να αποφύγουν δική τους ταλαιπωρία και ειδικότερα από τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης να δείξουν λίγη υπομονή έως ότου ολοκληρωθούν τα περάσματα των δρομέων από τα δρομάκια και τα στενάκια του οικισμού».

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασπίδα Ξάνθης: Με στόχο το 1-1 υποδέχεται σήμερα τον ΚΑΟΧ

Στις 17.00 στο Εύμοιρο Να κάνει το 1-1 στους αγώνες με τον ΚΑΟΧ θα επιδιώξει σήμερα το από…