Σχόλια 11/03/16

0
Πολιτική Οικονο(δενέχω)μία…


Προεκλογικά της ΝΔ
Και μιας και οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εκλογές δεν θα είναι και τόσο μακριά όσο θέλει και ελπίζει η κυβέρνηση, προετοιμασίες γίνονται και σε επίπεδο …προεκλογικό στην ΝΔ. Έτσι αδιαμφισβήτητο θεωρείται ότι ο Α. Κοντός θα είναι στο ψηφοδέλτιο του νομού μας ενώ και η Γεωργία Ανδρέου ενδιαφέρεται αλλά δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθεί. Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι που δεν έχουν κρύψει αυτή τους την επιθυμία όπως ο Κώστας Τριανταφυλλίδης για παράδειγμα που ήταν ο εκπρόσωπος της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στις εκλογές. Σ’ ότι αφορά στους μειονοτικούς ο Ντελή Γιουσούφ – όπως μας είπε – που έχει προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν έκρυψε ότι είναι πολιτικά ενεργός χωρίς ωστόσο ν’ ανοίγει τα χαρτιά του όπως για παράδειγμα ο κ. Ντουκιαντζή που εξεδήλωσε την επιθυμία του. Να σημειώσω ότι στην μειονότητα κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει υπέρ της ΝΔ., μειώνονται δηλαδή τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο βουνό και κατά συνέπεια θα χρειαστεί ένας δυνατός υποψήφιος με έρεισμα στην μειονότητα για να διεμβολίσει τον Χ. Ζεϊμπέκ. Και προφανώς αυτό θα επιτευχθεί με ισχυρούς υποψηφίους.
Μ.Ξ.


Δράση Επιμελητηρίων
Κι έτσι λοιπόν, αφού παραμυθιάστηκαν (παραπλανήθηκαν το είπε ευγενικά ο Βασ. Σκαρλάτος) οι επιχειρηματίες και οι φορείς αυτών και αφού η πραγματικότητα είναι διαφορετική, τώρα, ξεκινάει ο αγώνας.
Για το γνωστό 12% ο λόγος, για την επιδότηση εργασίας των βιοτεχνικών-βιομηχανικών επιχειρήσεων της Θράκης που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων έναντι πολλών και γνωστών αρνητικών παραμέτρων.
Μετά την αποκάλυψη της κοροϊδίας ξεκινά πλέον ο αγώνας. Με μπροστάρηδες τους ανθρώπους των Επιμελητηρίων και βέβαια την Διοίκηση της Περιφέρειας και τους πολιτικούς εκπροσώπους αυτής. Το αίτημα για πληρωμή του 12% δεν είναι κομματικής προέλευσης και δεν αφορά μόνον κάποιους. Αφορά ολόκληρο το επιχειρείν, την τάξη αυτή που δίνει δουλειά, ψωμί και αξιοπρέπεια, δίνει υπερηφάνεια στο νέο και όνειρα για να φτιάξει τη ζωή του. Αυτά ας μην τα ξεχνάνε κάποιοι.
Γ.Δ.


Η SUNLIGHT
Διαπιστευτήρια δεν χρειάζεται η Sunlight για τους Ξανθιώτες. Την γνωρίζουν σχεδόν όλοι ή έστω έχουν ακούσει ότι παράγει μπαταρίες, ότι είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, ότι εξάγει τα προϊόντα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ότι απασχολεί 620 άτομα μόνον στην Ξάνθη.
Άρα υπάρχουν θετικά δεδομένα, υπάρχει παραγωγή, υπάρχει κέρδος και ικανοποίηση που μια ξανθιώτικη επιχείρηση παράγει ποιοτικά προϊόντα με διεθνή αποδοχή, που έχει μέλλον, που δίνει εργασία, που πληρώνει φόρους.
Χαιρόμαστε ως Ξανθιώτες για την επιτυχία της Sunlight, όπως και για όλες όσες κάτω από δυσκολίες προχωρούν και στηρίζουν την οικονομία του τόπου. Γιατί χρειάζονται τα θετικά σχόλια και την ηθική στήριξη (τουλάχιστον) σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές.
Γ.Δ.


Επειγόντως 500 ευρώ
Δεν είναι δυνατόν, μου έλεγε ο γνωστός γκρινιάρης συμπολίτης, πως σκέφτονται να καταργήσουν το 500ευρω. Και γω που τόσα χρόνια προσπαθούσα να το αποκτήσω τι θα γίνω; Πότε θα προλάβω να πιάσω ένα στα χέρια μου; να το χαϊδέψω λίγο, να το χαρώ, να το δω και από τις δυο πλευρές για να το θυμάμαι σαν χρώμα (κυρίως) και σαν παραστάσεις;
Μου κόβουν τους στόχους μου, τις προσπάθειές μου, το όνειρό μου και θα πρέπει κάτι να κάνω γι’ αυτό. Θα πρέπει να βρω επειγόντως κάποιον που διαθέτει το 500ευρω, να ζητήσω να το δω, να το χαζέψω. Πριν είναι αργά…
Γ.Δ.


Πάλι τα ίδια
Επανάληψη των προηγουμένων επιλογών από την κυβέρνηση εν όψει των Φορολογικών Δηλώσεων που οσονούπω ξεκινούν. Το υπουργείο Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει είναι να στρέφεται και πάλι στα γνωστά φορολογικά υποζύγια: σε αυτό το 2,9% των φορολογουμένων με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο που πληρώνει το 42% των φόρων (!), όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική Οικονομία που εκδίδει. Και όπως σημειώνουν οι συντάκτες του, στον προϋπολογισμό του 2016 δεν προβλέπονται έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καθώς για έβδομη συνεχή χρονιά επιδιώκεται η μετατόπιση των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.
Γ.Δ.


Έσοδα Ι
Καλά κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ψάχνει να βρει φορολογικά έσοδα από διάφορες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ κλπ) καταθετών του εξωτερικού. Εκτός όμως από αυτές, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τον ίδιο ζήλο και με άλλες πηγές που μπορούν να φέρουν φορολογικά έσοδα και μάλιστα σε μόνιμη και επαναλαμβανόμενη βάση.
Διότι καλές οι λίστες που μπορούν να φέρουν εφάπαξ έσοδα, αλλά τα ως τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης όπως π.χ. από τη λίστα Λαγκάρντ, είναι πενιχρά και περιορίζονται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια που σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα.
Γ.Δ.


Έσοδα ΙΙ
Αντιθέτως, υπάρχει πολύ ψωμί στο λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, οινοπνευματωδών και προϊόντων μαϊμού. Τομείς που προεκλογικά ο Τσίπρας υποσχόταν ότι θα πατάξει και θα εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Παρά τις διακηρύξεις όμως, η ελληνική αγορά εδώ και αρκετούς μήνες έχει γίνει η… «χαρά του λαθρέμπορου»! Στην αγορά των καυσίμων δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελέγχου, με αποτέλεσμα οι πειραγμένες αντλίες και το λαθραίο πετρέλαιο να είναι πλέον υπαρκτά.
Γ.Δ.


Η εκμετάλλευση του προσφυγικού πόνου
Το αφελώς χυδαίο εξώφυλλο lifestyle περιοδικού με τον τίτλο «Είμαστε όλοι πρόσφυγες» προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις με την εμπορευματοποίηση του πόνου των προσφύγων. Φωτογράφησαν εννιά τηλεπερσόνες και καλλιτέχνες να υποδύονται τους μετανάστες με σωσίβια και παλιά ρούχα. Και φυσικά δεν είμαστε όλοι πρόσφυγες. Την ώρα που οι παρουσιαστές κάνουν τις εκπομπές τους και πληρώνονται (και καλά κάνουν), η κάθε Αϊσά δίνει τέσσερα από τα λιγοστά ευρώ της για να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό από έλληνα μαγαζάτορα στα Τέμπη που την εκμεταλλεύεται. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ μάλλον όλοι πρόσφυγες. Ευτυχώς. Έχουμε την ευλογία (γιατί ευλογία είναι), να έχουμε γεννηθεί σε μία χώρα που περνάει μία από τις πιο σπάνιες και μακρόχρονες περιόδους ειρήνης στην ιστορία της. Εδώ και 200 χρόνια ποτέ ξανά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει 40 και πλέον συνεχή χρόνια ομαλότητας χωρίς νεκρούς στους δρόμους των πόλεων. Δεν θα μάθουμε, λοιπόν, πώς είναι να αφήνεις όλα σου τα υπάρχοντα, απλώς και μόνο για να ζήσεις. Όχι για να ζήσεις καλύτερα, όχι για να παίρνεις καλύτερα χρήματα στο Λονδίνο και στο Ρότερνταμ, αλλά για να ζήσεις. Μερικοί μπερδεύουν τον εθελοντισμό με τις απόκριες και την δημοσιογραφία με την εμπορευματοποίηση, πουλώντας το δράμα των προσφύγων και αποθεώνοντας την δυστυχία τους. Κάτω δεξιά στο εξώφυλλο υπάρχει και ένα προσφυγόπουλο. Λογικό, αφού οι υπόλοιποι φινετσάτοι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων.
Χ.Δ.


Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι
Και παρά τα όσα τραγικά βλέπουν καθημερινά το φως με τις συνθήκες εξαθλίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση τους δράματος αυτών των ανθρώπων, την παντελή έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού (ευτυχώς επανδρώθηκε το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και μπορούμε να ελπίζουμε), υπάρχουν και οι πραγματικοί άνθρωποι που κάνουν την διαφορά. Και αυτοί είναι ευτυχώς πολλοί. Είναι οι εκατοντάδες εθελοντές που προστρέχουν μήνες τώρα και βοηθούν μικρούς και μεγάλους στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, είναι οι χιλιάδες που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης από κάθε γωνιά της χώρας σ’ αυτούς που η ζωή έφερε στην ‘’πόρτα’’ μας, είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που υπερβάλλουν εαυτούς και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε Ν. Καρβάλη, Ελευθερούπολη, Δράμα, Κιλκίς και αλλού. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και το ζευγάρι ηλικιωμένων από την Ειδομένη που φιλοξένησαν στο σπίτι τους Σύριους πρόσφυγες. Και την ώρα που μιλούν στην γερμανική τηλεόραση, εκείνοι φεύγουν και τους φιλούν τα χέρια με δάκρυα στα μάτια. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς γερμανικά για να καταλάβει το ρεπορτάζ και την ‘’γλώσσα’’ που ‘’μιλούν’’ οι πρόσφυγες με την κα Ελένη και τον κ. Χρήστο. Είναι παγκόσμια και αγγίζει κάθε καρδιά που δεν είναι μισάνθρωπη.
Χ.Δ.


Εσωκομματικά της ΝΔ
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την εσωκομματική αναδιοργάνωση της ΝΔ δεδομένου ότι στις 25 Απριλίου θα διεξαχθεί το συνέδριο. Έτσι την …Πρωταπριλιά θα γίνουν εκλογές στις τοπικές οργανώσεις των δήμων, στην συνέχεια στην ΝΟΔΕ και μετά θα γίνει η εκλογή συνέδρων. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είναι στα πάνω της μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα όργανα δεν έχει εκδηλωθεί σε επίπεδο νομού – όπως μαθαίνω. Κι αυτό γιατί με τα δεδομένα οικονομικά χάλια του κόμματος ιδιαίτερα αυτοί που θα εκλεγούν στην ΝΟΔΕ θα κληθούν να αναλάβουν τα έξοδα …για φως, νερό, τηλέφωνο άρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και αυτό μειώνει την πολιτική φιλοδοξία κάποιοι όσο να πεις…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …