Σχόλια 26/01/16

0
1 χρόνος ΣΥΡΙΖΑ με ατελείωτα ψέματα, άχρηστη διαπραγμάτευση, άχρηστο δημοψήφισμα, νέο μνημόνιο, κωλοτούμπα, ραγδαία αύξηση φόρων και ρουσφετιού…


Η στάση της Μειονότητας
Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε γενικό ξεσηκωμό και αναβρασμό από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, υπάρχει μια μερίδα αγροτών-κτηνοτρόφων που είναι τελείως έξω και πέρα από τις κινητοποιήσεις αυτές.
Πρόκειται για τους αγρότες της Μειονότητας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μείνει στα χωριά τους. Στα δάχτυλα μετριούνται όσοι μειονοτικοί αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα με τους συναδέλφους τους. Είναι άραγε αδιάφοροι; Είναι φοβισμένοι; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Σημασία έχει ότι κι αυτή τη φορά η μειονότητα δεν συμμετέχει, τουλάχιστον εμφανώς, κι αυτό σαν λειτουργία στα δρώμενα της κοινωνίας είναι ένα στοιχείο για προβληματισμό.
Γ.Δ.


Η στάση της Μειονότητας ΙΙ
Επεκτείνοντας την προσέγγιση ως προς την ανάλυση και διερεύνηση για την παθητική έως σημείου αδιαφορίας της μειονότητας σε τρέχοντα, ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, οφείλουμε και μια ακόμη προσέγγιση.
Είναι γεγονός πως λίγοι, ας μην τους ορίσουμε ως ελάχιστους, άτομα της μειονότητας συμμετέχουν ενεργά στις διάφορες Πολιτιστικές ή Γιορταστικές εκδηλώσεις, όπως Γιορτές Παλιάς Πόλης, Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και άλλες δευτερεύουσας σημασίας.
Η συμμετοχή είναι ελάχιστη. Παρακολούθηση υπάρχει μεν, διακριτική δε. Προφανώς υπάρχουν λόγοι και αιτίες για τη στάση αυτή για την οποία υπάρχουν σχετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις στις οποίες θ’ αναφερθούμε εν καιρώ.
Γ.Δ.


Αγρότες, Επαγγελματίες, Επιστήμονες
Συμπορεύονται σε κοινό αγώνα οι Αγρότες-Κτηνοτρόφοι με τους Γιατρούς, Δικηγόρους, Φαρμακοποιούς, Μηχανικούς, Επαγγελματίες, Εμπόρους, Βιοτέχνες.
Ένας απέραντος αριθμός ανθρώπων, με διαφορετική μεν αφετηρία αλλά κοινή εν τέλει πορεία και αιτήματα.
Το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, που άκριτα και χωρίς σοβαρή μελέτη κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η αιτία των κινητοποιήσεων οι οποίες και συνεχίζονται αλλά και συνέκλιναν τους διαφορετικούς εργασιακούς χώρους σ’ έναν κοινό αγώνα και στόχο.
Κι αυτό, αξίζει να τονιστεί, το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, όντως!
Γ.Δ.


Άφεριμ μπρε…
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Π. Γιαννουλάτος έγινε γνωστός από τη γενειάδα αλα Αϊ-Βασίλη που διατηρεί και από την καρατόμηση των περισσότερων διοικητών των νοσοκομείων. Παλαιός συνδικαλιστής προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, απέσπασε τη Μαργαρίτα Δημητριάδου στο γραφείο του. Πρόκειται για την αδελφή του. Απέσπασε επίσης στο γραφείο του τον Αριστομένη- Ανδρέα Γιαννουλάτο. Είναι ο αδερφός του.


Αλήθειες
Η μεγάλη όσο και αναγκαία ανατροπή στην πολιτική σκηνή θα ήταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μάθει όχι μόνο να ψέγει αλλά και να επαινεί τους προγενέστερους. Οι φιλιππικοί εναντίον των μνημονίων θα μπορούσαν να είναι δοξαστικά άσματα, αν οι ρήτορες μας σημείωναν ότι με ξένα κεφάλαια η πτωχή Ελλάς άλλαξε ριζικά μέσα στις τελευταίες, λίγες δεκαετίες.
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρέτησε εφέτος περισσότερους από 50 εκατομμύρια επιβάτες. Η Εγνατία Οδός άλλαξε τους όρους ζωής στη Βόρεια Ελλάδα. Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αναβάθμισε τη Δυτική Ελλάδα. Οι νέοι δρόμοι έκαναν… προάστιο της Αθήνας την Καλαμάτα: στο πρόσφατο παρελθόν ήθελες πεντέμισι ώρες οδήγηση, τώρα φθάνεις από την πρωτεύουσα στην Καλαμάτα σε δύο ώρες. Το Μουσείο της Ακροπόλεως έκανε την Αθήνα (και) νέο τουριστικό προορισμό. Οι τηλεπικοινωνίες άλλαξαν τη ζωή μας κ.λπ. κ.λπ.
Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει διότι «δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι». Αν τώρα τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν με σπατάλες ή υπερβολές, αυτό είναι μια ιστορία που αφορά τα «αφεντικά» και όχι τους συνήθως κουτοπόνηρους εργολάβους.
Για να θυμηθούμε τον Σαίξπηρ, εκείνοι δεν θα ήσαν λύκοι αν οι άλλοι δεν ήσαν αρνιά.


Τα μπλόκα και το… κοκομπλόκο
Συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες με τα αιτήματα για το ασφαλιστικό. Παρότι αρχικά δήλωναν ότι θέλουν τον κόσμο στο πλευρό τους χωρίς να τους επιβαρύνουν, τελικά κατέληξαν στην εύκολη λύση των μπλόκων. Μειωτικές οι εικόνες που κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες με αγρότες να αναπαριστούν εκτέλεση του ISIS με κάποιους ντυμένους τζιχαντιστές να προσποιούνται ότι αποκεφαλίζουν Τσίπρα και Κατρούγκαλο που φώναζαν έλεος σαν όμηροί τους. Ελεεινές σκηνές που μόνο ντροπή προκαλούν, απεικονίζοντας την βαθειά και κτηνώδη απαιδευσιά και ανηθικότητα που διατρέχει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μοιάζει με καλαμπούρι μπροστά στο ηθικοπολιτικό της πρόβλημα.
Το άσχημο είναι, βέβαια, ότι μαζί με τους ανωτέρω αγρότες, τους κατέχοντες καγιέν και πισίνες από χρήματα επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, θίγονται και όλοι αυτοί οι κοπιάζοντες, οι πραγματικοί αγρότες, τα νέα παιδιά που εισήλθαν στον πρωτογενή τομέα με όρεξη και εργατικότητα. Όλους αυτούς ‘’παίρνει η μπάλα’’. Αυτή η νέα γενιά πρέπει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα σε πολλούς τομείς. Στην γενικότερη λογική που διέπει τον αγροτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι πρώτη στην ΕΕ με ποσοστό παραγωγής 18,1% και τους αγρότες να αντιστοιχούν μόλις στο 5,6% του πληθυσμού της. Την ίδια ώρα (μέχρι το 2011 που υπάρχουν στοιχεία), εμείς είχαμε το 2,9% της παραγωγής στην ΕΕ, με ποσοστό αγροτών 12,4% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Η Γαλλία, δηλαδή, με 1.420.000 αγρότες παράγει το 18,1% της ΕΕ κι η Ελλάδα με 507.000 αγρότες το 2,9%. Κατακερματισμένη και όχι φτηνή γη, έλλειψη συνεργατικής παιδείας, έλλειψη σχεδίων και φιλοδοξίας, απουσία συνολικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης. Πολλά χρειάζονται.
Χ.Δ.


Ένας χρόνος εθνικολαϊκισμού
Αδιανόητη ομιλία Τσίπρα στο Ταε Κβο Ντο. Ακραία διχαστικός λόγος. Τυπικός εθνικολαϊκισμός. Από εδώ ο λαός, από εκεί η ολιγαρχία. Οι καλοί με τα μπλόκα, οι κακοί με το ΔΝΤ. Διαρκής επινόηση και καταγγελία εχθρών. Ένας είναι ο εχθρός, ο νεοφιλελευθερισμός. Εμείς, οι καλοί, δεν φταίμε σε τίποτα. Κρίση μεγαλείου για την Ευρώπη που αλλάζει λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Σωρεία ψεμάτων, ανενδοίαστα. Σειρά υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Αντιδημοκρατικό παραλήρημα από την ΕΡΤ.
Ο εκτσογλανισμός της πολιτικής σε απευθείας μετάδοση.
Π.Π. (Πέτρος Παπασαραντόπουλος)


Ανοίγει μονοπάτια τουρισμού η ΠΑΜ-Θ
Συναντήσεις των κατά τόπους φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τα δασικά μονοπάτια και τον εναλλακτικό τουρισμό πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το βουνό και τον περιπατητικό τουρισμό με την οικονομική ενίσχυση δράσεων και τεχνικών έργων υποδομής για την βελτίωση της πρόσβασης και των μέσων αναψυχής. Ήδη σε συνεργασία με το Δασαρχείο έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες με παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και τουριστικής αξίας όπως τα Στενά του Νέστου, το μονοπάτι του Λειβαδίτη και έπονται αυτές στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης και στο μονοπάτι από την συνοικία Σαμακώβ προς την Μονή Καλαμού. Αυτό που προβλήθηκε, επίσης, στην συνάντηση στην Ξάνθη είναι η ανάγκη για συνέχεια και συνέπεια στις παροχές και στην λειτουργία τους, καθώς και η προβολή και ενημέρωση, ώστε οι χώροι αυτοί να διασυνδεθούν με αξιοθέατα των περιοχών από τις οποίες διέρχονται (πετρόκτιστα γεφύρια, βυζαντινά φρούρια, ιαματικά λουτρά κ.ά.), αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ως τουριστικά πακέτα για εγχώριους και ξένους επισκέπτες. Για ακόμη μια φορά επισημάνθηκε η έλλειψη υποδομών στον τομέα των καταλυμάτων και της σίτισης, που αναμένει την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Χ.Δ.


Από τις 12 έως τις 2μ.μ κλειστοί οι δρόμοι της Περιφέρειά μας μέχρι την Πέμπτη
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες. Στην περιφέρειά μας όλοι οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι πήραν απόφαση να κλείνουν την κυκλοφορία μέχρι την Πέμπτη για ένα δίωρο από τις 12 – 2 μ.μ. Έτσι όλοι εμείς πρέπει να προγραμματίσουμε τις μετακινήσεις μας μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε. Αναφορικά με το πότε θα αποχωρήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραμένει άγνωστο αφού και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Κυριακή για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, έδειξε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματά τους απλά είπε ότι θα κάνει έντιμο διάλογο μαζί τους ενώ άφησε αιχμές για αγροτοσυνδικαλιστές «που ήταν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα και εμφανίζονται βασιλικότερες του βασιλέως», όπως τόνισε και ονομάτισε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ: «Ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε», είπε ο Α. Τσίπρας.
Μόνο που οι πρώτοι μπορούν να πληρώσουν οι δεύτεροι μπορούν;
Μ.Ξ.


Ερωτήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου
«Η πολιτική του δήμου ποια είναι; Να είναι μαζί ή μπερδεμένοι;». Και προτού προλάβετε ν’ αναρωτηθείτε τι εννοεί ο …ποιητής, σας διευκρινίζω ότι η φράση αποτελεί ερώτημα του δημάρχου Ξάνθης προς την προϊσταμένη υπηρεσίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Και βεβαίως δεν αποτελεί ρητορικό, ούτε φιλοσοφικό ξέσπασμα αυτοκριτικής με αυτοσαρκαστική διάθεση του κ. Δημαρχόπουλου αλλά μάλλον διαδικαστικού περιεχομένου που αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί για την εισήγηση της υπηρεσίας στην χωροθέτηση των μικροπωλητών που θα λάβουν μέρος στο πανηγύρι μπροστά από το Κολυμβητήριο την περίοδο της Αποκριάς. Όμως έτσι όπως τη διατύπωσε ο δήμαρχος …τσίμπησε ο Καρά Αχμέτ από την παράταξη «Συμμετέχω» και λέει χαμηλόφωνα και γελώντας στον Δημήτρη Μπένη πλάι του… «Αν δεν ξέρει ο δήμαρχος ποια είναι η πολιτική του δήμου και ρωτάει τις υπηρεσίες… τότε τι κάνουμε;». Εύστοχο…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …