Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζεται και το 2016 η «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συνεχίζεται και το 2016 η «Βοήθεια στο Σπίτι»

0
voitheia spiti2-empros

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, δηλώνει η υπουργός, αναμένεται η ψήφιση από την Βουλή

Χατζηεφραιμίδης: «Εφόσον δεν δίνεται μια μονιμότερη λύση, είναι πολύ θετική η συνέχιση του κοινωνικού προγράμματος»

Τον περασμένο Μάιο απασχόλησε τους εργαζομένους, αλλά και τους βουλευτές Ξάνθης, η ομαλή συνέχιση λειτουργίας των δομών της ‘’Βοήθειας στο Σπίτι’’, η συνέχιση της εργασιακής απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτήν, καθώς και η καταβολή των μέχρι τότε δεδουλευμένων τους. Μετά από προσπάθειες που έγιναν από το αρμόδιο υπουργείο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την παράταση του προγράμματος για ολόκληρο το 2016 με τη μορφή που ισχύει σήμερα και με τους ίδιους εργαζόμενους.

Άρχισε η καταβολή των δόσεων, αναμένεται η ψήφιση από την Βουλή

Μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η κα Φωτίου ενημέρωσε ότι από τις 14 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τον ορισμό ΟΔΕ, Επιτροπής Σύμβασης και συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Το πρόγραμμα θα παραταθεί για ένα έτος από 01/01/2016 έως και 31/12/2016, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί στους φορείς που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα ΑΚΑΓΕ, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και ΙΚΑ – ΤΕΑΜ. Αναφορικά με την τρέχουσα σύμβαση, έχουν ήδη καταβληθεί τρεις δόσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της τέταρτης δόσης. Προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα μέχρι και το τέλος του έτους απαιτείται το ποσό των 5,1 εκ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στους φορείς που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αναλογικά. Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί και η τροπολογία στη Βουλή για την επέκταση του προγράμματος για το 2016 και την χρηματοδότησή του. Η κα Φωτίου δήλωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου Πανελλαδικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΑμΕΑ και ευάλωτων ομάδων, που θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (55 εκ. έως και το 2019) και από το ΕΣΠΑ. Στην επεξεργασία του δικτύου αυτού καλούνται να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υποδειγματική η λειτουργία του προγράμματος στην Ξάνθη

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης, Ιορδάνη Χατζηεφραιμίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος Ξάνθης φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να καταβάλλονται εγκαίρως οι μισθοί των εργαζομένων σε όλες τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στον δήμο. Αυτή την στιγμή εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έξι υπάλληλοι στην Ξάνθη και 5 στην Σταυρούπολη. Οι δεύτεροι είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα ηλικιωμένων κυρίως ατόμων σε 19 χωριά της ορεινής Ξάνθης. Στα 15 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στον δήμο έχει προσφερθεί βοήθεια σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που καλύπτει η κρατική επιχορήγηση. Όπως μας είπε ο κ. Χατζηεφραιμίδης: «Η επιχορήγηση προβλέπει 60-70 άτομα, ενώ μπορεί να φτάσουμε να παρακολουθούμε ακόμη και 200 άτομα». Καθημερινή διανομή φαγητού από την Τράπεζα Αγάπης της Μητρόπολης σε άπορους, κυρίως ηλικιωμένους, ευπρεπισμός των κατοικιών τους, εξυπηρέτηση σε ανάγκες όπως απαραίτητα ψώνια, πληρωμή λογαριασμών κ.ά., είναι μερικές από τους τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …