Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβλήματα και ελλείψεις για Νοσοκομείο Ξάνθης και Κέντρα Υγείας

Προβλήματα και ελλείψεις για Νοσοκομείο Ξάνθης και Κέντρα Υγείας

0
nosokomeio

Επιστολή διαμαρτυρίας των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ξάνθης

Αθ. Πάσχου: «Κινδυνολογίες αισχίστου τύπου και εκβιασμοί, που προκαλούν αναίτιους φόβους»

Τα προβλήματα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως γνωστά είναι και τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης. Με τους κατά καιρούς πολιτικούς χειρισμούς σε κεντρικό επίπεδο και την μείωση των επιχορηγήσεων για την Υγεία, έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα έλλειψης τόσο σε αναλώσιμα είδη και φάρμακα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. «Λάδι στην φωτιά» που ‘’σιγοκαίει’’ ήρθε να ρίξει ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ-ΠΦΥ Ν. Ξάνθης, που κάνει λόγο για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας, καθώς και για σενάρια μετατροπής του Γ.Ν. Ξάνθης σε «αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου».

Μετακινήσεις Γενικών Ιατρών από τα Κ.Υ. στο Νοσοκομείο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών: «Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, επέλεξε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ. Πλωμαρίτης, τέως Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, να ξεκινήσει τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο Νομό Ξάνθης. Έτσι με τις αποφάσεις 1662/7-10-2015 και 1664/7-10-2015 θεωρεί πως η καλύτερη λύση στην έλλειψη ειδικευόμενων και όχι ειδικών παθολόγων είναι η πλήρης μετακίνηση (δηλαδή πρωινό ωράριο και εφημερίες) 2 ειδικών Γενικών Ιατρών από το Π.Ι. Ευλάλου και από το Κ.Υ. Σταυρούπολης στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, καθώς και άλλων 6 ειδικών Γενικών Ιατρών από τα Π.Ι. Κουτσού, Δροσερού, Σελέρου, Μύκης-Γλαύκης και από τα Κ.Υ. Αβδήρων, Σταυρούπολης και Εχίνου για εφημερίες στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης. Ας σημειωθεί πως το Π.Ι. Ευλάλου εξυπηρετεί άνω των 5000 πληθυσμό 2 δήμων του Ν. Ξάνθης, ενώ στο Κ.Υ. Σταυρούπολης υπηρετούν δυο Γενικοί Ιατροί, από τους οποίους ο ένας αποσπάται».

Σενάρια για κλείσιμο των Κ.Υ. και υποβάθμιση του Γ.Ν. Ξάνθης

Ο Σύλλογος καταλήγει ότι η ‘’εξπρές’’ μαζική και ταυτόχρονη μετακίνηση 8 Γενικών Ιατρών από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ προς το Νοσοκομείο πιθανόν να δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μία περιοχή με ήδη αποδυναμωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θεωρώντας ότι δεν θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα δυσλειτουργίας του νοσοκομείου Ξάνθης. Καταλήγοντας, κατηγορεί τον διοικητή του Νοσοκομείου, Θ. Πάσχου, ότι με την προτροπή και ανοχή του στην ανωτέρω απόφαση αρχίζουν να πραγματοποιούνται οι φήμες για κλείσιμο των Κ.Υ. και μετατροπή του Νοσοκομείου σε «αναβαθμισμένο Κ.Υ. αστικού τύπου».

Αθ. Πάσχου: «Το Νοσοκομείο δεν πρόκειται να γίνει Κέντρο Υγείας. Ζητούμε απλά μια προσωρινή βοήθεια»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον διοικητή του Γ.Ν. Ξάνθης, Αθανάσιο Πάσχου, ο οποίος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα υποβάθμισης του Νοσοκομείου. «Δεν θέλω να υιοθετήσω αμυντικές συνδικαλιστικές τακτικές», δήλωσε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Έχουμε μια καλή συνεργασία με όλους τους γιατρούς και ζητήσαμε, έστω για 2-3 μήνες, μια ενίσχυση με 8 Γιατρούς λόγω έλλειψης στα Εξωτερικά Ιατρεία. Στην Κομοτηνή συνδράμουν με την θέλησή τους 17 Γενικοί Γιατροί. Είναι αναληθές ότι προορίζονται για την Παθολογική Κλινική. Απλά, αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 γιατροί στην Παθολογική, εκ των οποίων ένας εφημερεύει για 40-50 ασθενείς, αναγκαζόμενος να είναι την μισή μέρα στα Επείγοντα. Χρειαζόμαστε μια βοήθεια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η οποία κακώς βρίσκεται στα νοσοκομεία, με 3.500-4.000 ραντεβού κάθε μήνα στα Εξωτερικά Ιατρεία. Μακάρι το μοντέλο Υγείας που υπάρχει στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπου δύσκολα παραπέμπεται κάποιος στο Νοσοκομείο, να εφαρμοστεί και εδώ. Το προσωπικό μας υπερβάλλει, πραγματικά, εαυτόν για να υπηρετήσει τις ανάγκες των συμπολιτών μας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…