Σχόλια 18/09/15

0
theodorakis-to-potami
Ευτυχώς που τελειώνει γρήγορα αυτή η προεκλογική περίοδος πριν μας πνίξει… η λάσπη!


Καπηλεία και ψεύδη
Κρίθηκε απαραίτητο να παρέμβει το Ποτάμι με Ανακοίνωσή του διότι κάποιοι εδώ και στη Ροδόπη συστηματικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις τους για τη Μειονότητα. Εμπλέκουν δε και εθνικά θέματα στη σούπα που σερβίρουν για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη επιλογή που ουσιαστικά βλάπτει τη χώρα και δηλητηριάζει το κλίμα της ομαλής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων που επικρατεί στη Θράκη.
Γι’ αυτό απάντησε και σωστά έπραξε το Ποτάμι καταθέτοντας τις ξεκάθαρες θέσεις του για τη Μειονότητα.
Είναι προφανές ότι πίσω από τη βρώμικη πολεμική πως κρύβεται μικροπολιτικός δάκτυλος. Είναι το ποιος θα εκλέξει τον τρίτο βουλευτή σε Ροδόπη (κυρίως) και δευτερευόντως στην Ξάνθη.
Αυτός ο λόγος κι όλα τα άλλα παραμύθια.


Γ.Δ.Τελευταία ημέρα

Τελευταία ημέρα προεκλογικής περιόδου σήμερα Παρασκευή. Όπως και τελευταία ημέρα ανακοίνωσης δημοσκοπήσεων. Το Σάββατο, υποτίθεται ότι είναι για την περισυλλογή μας και Κυριακή η μεγάλη ημέρα άσκησης του μεγάλου Δημοκρατικού μας δικαιώματος που είναι η ψηφοφορία, η επαφή μας δηλαδή με την κάλπη.
Τελειώνει λοιπόν η προεκλογική περίοδος σήμερα. Τι περίμενα ν’ακούσω κατά την προεκλογική περίοδο; Να παρουσιάσουν τα κόμματα σε λίγες παραγράφους τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και να εκθέσουν βέβαια τις δικές τους προτάσεις για τη λύση αυτών.
Θα γίνουν πιστευτά τα κόμματα; Τουλάχιστον θα έχουν δεσμευτεί.
Γ.Δ.

Το χωροταξικό
Για άλλη μια φορά η προσπάθεια συμπλήρωσης του Εθνικού Χωροταξικού, θα φέρει τους νομούς σε αντιπαράθεση. Στη νέα προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου σχεδιασμού, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη.
Μέχρι στιγμής Ροδόπη και Έβρος που συναποτελούν το ένα δίπολο, δείχνουν να συμφωνούν. Ήδη ο δήμος Αβδήρων εξέφρασε τις αντιδράσεις του σε συγκεκριμένα σημεία και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις όπως του αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη.
Το χωροταξικό είναι ένα σοβαρό εργαλείο που σηματοδοτεί το μέλλον μιας περιοχής.
Είναι η βάση που πάνω του χτίζονται όλα τα αναπτυξιακά δεδομένα μιας περιοχής.
Γ.Δ.


Για σκεφτείτε το
Στο τηλέφωνο το πρωί της Πέμπτης ο συμπολίτης με τις έξυπνες παρατηρήσεις του που εμπλουτίζει τη στήλη. Ιδού η παρατήρησή του, επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα.
Είπε: Στη χώρα των απίθανων συμβάντων, σκέφτεστε τι έχει να συμβεί εάν το βράδυ της Κυριακής το εκλογικό αποτέλεσμα βγάλει «τζάκποτ»; Τι θα γίνει αλήθεια; Θα τους ξανακληρώσουμε την επόμενη Κυριακή;
-Καλό, μην μου πείτε…
Γ.Δ.


Πρώτη φορά… συζήτηση
Ήταν θετικό, ζωντανό κι ήταν για πρώτη φορά ενδιαφέρον. Μίλησαν, συζήτησαν, διαφώνησαν και χαμογέλασαν. Ακόμη κι όταν οι ανόητοι της ΕΡΤ ψήλωναν τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κόνταινε και ο Τσίπρας γέλαγε.
Έδειξε πόσο συντηρητικοί, άτολμοι είναι οι «ιθύνοντες». Χρειάστηκε 5 χρόνια κοσμογονία και το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας για να γίνει το αυτονόητο. Να βγάλουν τον κορσέ του φορμαλισμού από τους πολιτικούς και να τους αφήσουν να φερθούν σαν άνθρωποι.
Κατά τ’ άλλα, το αντιμνημόνιο πέθανε. Δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί διαγκωνίζονταν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Φανερά, ξεκάθαρα, ο δρόμος ευρύτερων συναινέσεων έχει ανοίξει. Η Ελλάδα μίκρυνε σε Μνημόνιο. Προσφυγικό, ανασυγκρότηση, γεωπολιτική και προοπτική απουσίασαν ασύμμετρα. Εξωτερική πολιτική ήταν η ενότητα, Μνημόνιο απαντούσαν.
Ο Μεϊμαράκης ζητά ψήφο γιατί ο Τσίπρας τα έκανε θάλασσα. Τόσο θάλασσα ώστε να σκεπάζει τις ανεπάρκειες της ΝΔ. Ο Τσίπρας ζητά ψήφο γιατί η ΝΔ είναι παλιό, κακό σύστημα. Τόσο κακό ώστε να σκεπάζει το εφιαλτικό του επτάμηνο. Έτσι ο καθένας κρύβεται πίσω από τον άλλο. Ίσως γι αυτό η ΕΡΤ τους έδειχνε στο ίδιο μπόι….
Γ.Α.


Ντοκιμαντέρ για τις σχέσεις Ξάνθης-Ζλάτογκραντ
Δύο δημοσιογράφοι και δύο κάμεραμαν του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού БНТ 1 (παράρτημα Φιλιππούπολης) της Βουλγαρίας βρέθηκαν στην πόλη μας αυτή την εβδομάδα, από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η δημιουργία ενός ημίωρου περίπου ντοκιμαντέρ για τις οικονομικές, κυρίως, σχέσεις Ξάνθης – Ζλάτογκραντ. Συνομιλώντας με επιχειρηματίες της περιοχής, θέλησαν να καταγράψουν τις επιπτώσεις που έχει το άνοιγμα του δρόμου που ενώνει τις δύο πόλεις και τα οφέλη που προέκυψαν στον τομέα του τουρισμού και των επιχειρηματικών συνεργασιών. Επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο «Ορφέας», το ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» και την ταβέρνα «Γοργόνα» στο Μυρωδάτο, με τα οποία διατηρεί σχέσεις ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Αλεξάντερ Μιτούσεφ, των ξενοδοχειακών μονάδων «Alexander». Η γενική εντύπωση είναι ότι η διάνοιξη του δρόμου είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και των δύο πόλεων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης του οδοστρώματος. Οι δημοσιογράφοι έμειναν ενθουσιασμένοι με την Ξάνθη, την φιλοξενία και το φαγητό, αφού μόνο ένας εξ αυτών είχε επισκεφθεί την περιοχή μας στο παρελθόν. Για την ιστορία της Ξάνθης τους μίλησε ο διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου, Πασχάλης Ξανθόπουλος, ενώ μεταφράστρια ήταν η κα Άννα Χασίνοβα από την πόλη μας. Γοητευμένοι από την ιστορία και τα αξιοθέατα, δεσμεύθηκαν να επανέλθουν με ένα ντοκιμαντέρ τουριστικού χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε τέτοιους καλούς πρεσβευτές.
Χ.Δ.


Δεν έχουμε ανάγκη το Χόλυγουντ
Η τελευταία ταινία στην επιτυχημένη σειρά «Jason Bourne» διαδραματίζεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά τα γυρίσματα γίνονται 3.832 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα, στην Τενερίφη. Η Αθήνα της κρίσης, των πανό, των διαδηλώσεων κατά της Ε.Ε. μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ, για να υπενθυμίσει για πολλοστή φορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι παραγωγοί στη χώρα μας. Το φιλμ ξεκινά «στην Ευρώπη της λιτότητας» και τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν στο Λας Βέγκας. Παρά το γεγονός ότι η ταινία διαδραματίζεται στην Αθήνα, τα γυρίσματα δεν έγιναν εδώ, αφού η γραφειοκρατία σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για γυρίσματα σε συγκεκριμένους χώρους στην Ελλάδα βρίσκεται στην ‘’παλαιολιθική’’ εποχή. Διώχνουμε, λοιπόν, μακριά παραγωγές που το ελάχιστο ποσό που εναποθέτουν ημερησίως σε ξενοδοχειακές μονάδες (της πόλης στην οποία γίνονται τα γυρίσματα), σε συνεργεία μεταφοράς και σε διατροφή, κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 50.000 δολάρια. Έτσι αναγκάσαμε και την παγκόσμια επιτυχημένη παραγωγή του «Game of thrones» να μην κάνει γυρίσματα στην χώρα μας, γιατί ζητούσαν να βγάλουν… ΑΦΜ όλοι οι συντελεστές. Όπου έχουν γίνει γυρίσματα της σειράς, φυσικά, ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 30%. Το ίδιο και με τις ταινίες «Αλέξανδρος» και «Τροία», που αποχώρησαν για τους ίδιους λόγους. Τραγικοί για άλλη μια φορά…
Χ.Δ.


Ιδιοτελείς, ανεύθυνοι και λίγοι
Στην πόλη της μετριότητας από πλευράς κέντρων λήψης αποφάσεων, όλοι έχουν διεκδικήσεις, απαιτήσεις, αντιρρήσεις, αλλά ποτέ δε στρέφουν την κριτική προς τον εαυτό τους για να αναρωτηθούν πώς οι ίδιοι πρώτα θα έπρεπε να φέρονται με συνέπεια και υπευθυνότητα και πώς τελικά θα δημιουργηθεί ένα όραμα για την πόλη, αφού ο ένας είναι πιο «εαυτούλης» από τον άλλο.
Ενδεικτική περίπτωση οι σπαραξικάρδιες εκκλήσεις για στήριξη της τοπικής αγοράς, όταν οι ίδιοι οι έμποροι και επιχειρηματίες –φυσικά όχι όλοι!-προτιμούν στο όνομα του οικονομικούς συμφέροντος να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες έξω από τα όρια του νομού ή και της Περιφέρειας. Αυτό το βλέπουν, το γνωρίζουν και το αντιμετωπίζουν με πικρία και αγανάκτηση κάποιες φορές εκείνοι που θίγονται από αυτές τις τακτικές, τη στιγμή που ακούνε μεγαλόστομες δηλώσεις για αδήριτη ανάγκη υποστήριξης τοπικών προϊόντων και μαγαζιών.
Άραγε οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους, υπεύθυνοι για την ενδυνάμωση της καταναλωτικής συνείδησης και «θεσμοφύλακες» των συμφερόντων των ντόπιων επιχειρήσεων, τι στάση υιοθετούν;
Ε.Δ.


Απουσίες…
Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία πολιτική εκδήλωση του κόμματος στην Ξάνθη παρά το γεγονός ότι είχε καλεσμένους δυο αξιόλογους και προβεβλημένους πολιτικούς του χώρου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Θόδωρο Μαργαρίτη αντίστοιχα. Ηχηρές απουσίες με πρώτη και καλύτερη του Δημήτρη Σαλτούρου, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την προσωπική του πικρία και να φερθεί πολιτικά, δείχνοντας μεγαλοθυμία αλλά και πολιτικό αισθητήριο άλλου βεληνεκούς.
Μ.Ξ.


Πασόκοι και λοιποί συσπειρωθείτε αλλιώς …θα ανατείλει η Χρυσή Αυγή στην Ξάνθη
Κατά τα φαινόμενα εξανεμίζονται οι όποιες ελπίδες να είναι τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) στην Ξάνθη κι αυτό τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό είναι ο μεγάλος εφιάλτης γιατί αν δεν τα καταφέρει ο κεντρώος χώρος τότε θα έχουμε τρίτο κόμμα την «Χρυσή Αυγή». Αυτό είναι που πρέπει πάνω απ’ όλα να αφυπνίσει τον δημοκρατικό χώρο και τη βάση του ΠΑΣΟΚ και να τους συσπειρώσει κι όλα τα υπόλοιπα είναι επουσιώδη. Σε πανελλαδικό επίπεδο, φανταστείτε δηλαδή ο Μιχαλολιάκος ένας υπόδικος που μας είπε χθες ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δυο ακριβώς χρόνια πριν, πρόεδρος μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «εγκληματική» από τον νόμο, να πάρει την τρίτη εντολή και να την περιφέρει για να βρει σύμμαχους να κυβερνήσει! Ο απόλυτος ευτελισμός του δημοκρατικού πολιτεύματος!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …