Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δράσεις με επίκεντρο την ανάδειξη της Θράκης

Δράσεις με επίκεντρο την ανάδειξη της Θράκης

0
imerida-sindaxiouxon2

Ημερίδα του συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Ξάνθης με θέμα την «Εθνική γλωσσική Κληρονομιά»

Στα προβλήματα των Πομάκων αναφέρθηκε ο Σεμπαϊντήν Καραχότζα που ήταν ένας από τους εισηγητές στην ημερίδα

Στα πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων που έχουν στόχο την ανάδειξη της Θράκης και την πολιτισμικότητας που την χαρακτηρίζει ο σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Ξάνθης διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Εθνική γλωσσική Κληρονομιά». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» και οι καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Βουβογιός, ο πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας καθώς και τα μέλη του συλλόγου, την Κυριακή επισκέφτηκαν πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ξάνθης και τα Πομακοχώρια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος που συνεχάρη την πρόεδρο κα Αννα Μπαλτζοπούλου και τα μέλη του συλλόγου για το έργο τους ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι απουσίαζαν οι υπόλοιπες αρχές της πόλης αλλά και η παρουσία του κοινού ήταν περιορισμένη. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Θράκη» Τένης Καμαρίδης ενώ εισηγητές ήταν ο εκπαιδευτικός Νίκος Κόκκας, ο οικονομολόγος Δημήτρης Ζακοντίνος , ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος και ο δημοσιογράφος συγγραφέας Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Τα προβλήματα των Πομάκων από τον Σεμπαιντήν Καραχότζα

Ο τελευταίος στο πλαίσιο της εισήγησή του που αφορούσε την Συνθήκη της Λωζάννης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι και στις προσπάθειες του ίδιου και μιας μικρής ομάδας που αυτοποροσδιορίζονται ς έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Πομάκοι να διατηρήσουν τη ταυτότητά τους και την γλωσσική τους κληρονομιά. Ο κ. Καραχότζα μάλιστα ανέφερε πως ο ίδιος έχει γράψει ένα λεξικό της πομακικής γλώσσας ενώ δεν παρέλειψε να πει πως εκφωνούσε δελτίο στην πομακική από κανάλι της Ξάνθης. Επανέφερε το αίτημά του για ελληνόγλωσσα σχολεία στα πομακοχώρια της Ξάνθης και κατήγγειλε φαινόμενα εκφοβισμού και καταπίεσης από το τουρκικό προξενείο αλλά και προπαγάνδας «πλύσης εγκεφάλου στα τζαμιά», όπως είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να αποκτήσουν τουρκική συνείδηση. Τέλος αναφέρθηκε στα κενά και τις ελλείψεις της μειονοτικής εκπαίδευσης και στα προβλήματα της πολυγλωσσίας που υποβάλλονται τα παιδιά της μειονότητας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γνωρίζουν καλά μια γλώσσα όταν αποφοιτούν από το δημοτικό σχολείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…