Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προτάσεις για απεμπλοκή των αδειοδοτήσεων σταυλικών εγκαταστάσεων από Ζαγναφέρη

Προτάσεις για απεμπλοκή των αδειοδοτήσεων σταυλικών εγκαταστάσεων από Ζαγναφέρη

0
zagnaferis perif

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από Καραλίδη – Μορφίδη – Τρέλλη στο περιφερειακό συμβούλιο

Πρότεινε οι άδειες να χορηγούνται από γραφεία ιδιωτών

Τα προβλήματα στις παραχωρήσεις και αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων έθιξε στο περιφερειακό συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρης κερδίζοντας τις ψήφους επί της εισήγησης του και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των κ. Καραλίδη, Μορφίδη, Τρέλλη και τα εύσημα τους για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση αλλά και την ορθότητα των προτάσεων του.

Προβλήματα γραφειοκρατίας και πολυνομίας οι αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων

Ο κ. Ζαγναφέρης είπε πως το πρόβλημα των παραχωρήσεων εκτάσεων για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την τελική αδειοδότηση αυτών ( άδεια λειτουργίας) είναι διαχρονικό, αφορά όλη την επικράτεια και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αν με τις υπάρχουσες δομές της δημόσιας διοίκησης υπάρχει περίπτωση να επιλυθούν στα επόμενα χρόνια. Τα κατηγοριοποίησε δεν σε 4 κεφάλαια ανεξάρτητα και αλληλένδετα. Αυτά αφορούν: Α) Στις παραχωρήσεις με δημοπρασία. Όπως ανέφερε παρότι τροποποιήθηκε ο νόμος για τις παραχωρήσεις ωστόσο υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς ζητείται η άδεια άλλων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Υπηρεσία Δόμησης για τη χρήση Γης, Κτηματική Υπηρεσία, Φορείς Διαχείρισης Νέστου ή Βιστονίδας, Δ/νση Υδάτων). Οι εγκρίσεις αυτές γίνονται από νομοθετημένες επιτροπές, οι οποίες δυσκολεύονται να συνεδριάσουν και πολλές φορές οι απόψεις των μελών είναι αλληλοσυγκρουόμενες. «Είναι αδιανόητο μια υπηρεσία να καθυστερεί ( π.χ. αρχαιολογία) έως και 6 μήνες να απαντήσει για ακίνητο στο ίδιο αγρόκτημα, πολλές φορές όμορο με ακίνητο για το οποίο γνωμοδότησε θετικά πρόσφατα. Εδώ πρέπει να γίνει ρύθμιση, ώστε σε επιλεγμένες περιοχές να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος. Δεν είναι λογικό π.χ. για την περιοχή Πηγαδίων Π.Ε. Ξάνθης να καθυστερεί επί μήνες η αρχαιολογία να απαντήσει ότι δεν υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγναφέρης.

Β) Πολεοδομικές παραβάσεις. Επεσήμανε πως δημιουργείται μείζον πρόβλημα όταν υπάρχει παλιά παραχώρηση με τίτλο και νέα, όμορη, στον ίδιο ιδιοκτήτη με 25ετή μίσθωση, διαδικασία που ισχύει ( Ν.4061/2012) καθώς η Πολεοδομία δεν εκδίδει άδεια, διότι θεωρεί ότι οι τίτλοι δεν έχουν καμία συνάφεια μεταξύ τους.

Γ) Αυθαίρετες κατασκευές: Προβλήματα που υφίστανται σχετικά με παραχωρήσεις ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές

Δ) Το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά άλλες αδειοδοτήσεις.

Πρότεινε οι άδειες να χορηγούνται από γραφεία ιδιωτών

Μεταξύ των άλλων πρότεινε τροποποιήσεις νόμων: • Οι Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα είναι πλέον υπεύθυνες για την χορήγηση των αδειών, αλλά γραφεία ιδιωτών που θα έχουν και την συνολική ευθύνη αναζήτησης των δικαιολογητικών και εγγράφων

• Οι Δημόσιες υπηρεσίες θα ελέγχουν μόνο τις συνθήκες λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Και εισηγήθηκε: Την κωδικοποίηση των προτάσεων και τη συγκρότηση αντιπροσωπείας που θα αναλάβει να πάει στα αρμόδια Υπουργεία, και δεν θα επιστρέψει αν δεν πάρει τις αναγκαίες τροποποιήσεις των Νόμων που διέπουν τη λειτουργία των σταυλικών εγκαταστάσεων.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…