Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πρασίνισε» η αυλή του 17ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης

«Πρασίνισε» η αυλή του 17ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης

0
dendrofyteysi3

Με δενδροφύτευση τίμησαν την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας οι μαθητές του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή Καλλιθέας

Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο και στέλνουν το μήνυμα αγάπης προς το περιβάλλον

Την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας τίμησαν χθες οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, οι οποίοι σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος Δήμου Ξάνθης, προέβησαν χθες σε δενδροφύτευση στην αυλή του σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία – ενημέρωση των ανθρώπων του τμήματος πρασίνου και των δασκάλων προς τα παιδιά για τη δασοπονία, ενώ έγινε και μία μίνι – επίδειξη για το πώς φυτεύονται σωστά τα δέντρα για να «πιάσουν».

Στη συνέχεια μοιράστηκαν στα παιδιά δενδρύλλια και άλλα φυτά και οι μαθητές με τη σειρά τους γεμάτοι ενθουσιασμό και χαρά έπιασαν τα εργαλεία και άρχισαν… δουλειά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21/03 κι έτσι χθες, δύο ημέρες νωρίτερα, οι μαθητές του παραπάνω δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή της Καλλιθέας έστειλαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα για αγάπη προς τα δέντρα και το περιβάλλον δείχνοντας ότι έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.

Α. Μπαμπάτσος: «Φυτεύοντας ένα δέντρο δίνω ζωή στον τόπο μου»

Η επιλογή του 17ου δημ. σχολείου για τη δενδροφύτευση εξάλλου δεν έγινε τυχαία από τους ιθύνοντες, καθώς ανάλογη δράση υπήρξε πριν τέσσερα χρόνια.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Μπαμπάτσος που ήταν παρών στη χθεσινή μαθητική δενδροφύτευση στις δηλώσεις του στο «Ε» τόνισε:

Α.Μ.: «Η δενδροφύτευση γίνεται με συμβολικό χαρακτήρα, ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας. Στο ίδιο σχολείο είχαμε κάνει πριν τέσσερα χρόνια ανάλογη δενδροφύτευση και σήμερα είδα με μεγάλη χαρά ότι τα περισσότερα δέντρα που είχαν φυτέψει οι μαθητές τότε, ζουν και έχουν μεγαλώσει ικανοποιητικά. Αυτό φανερώνει πολλά πράγματα. Το ότι δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, αλλά τα παιδιά που φύτεψαν τα δέντρα τότε, τα φρόντισαν και τα πρόσεξαν, μαθαίνοντας και στα παιδιά που είναι τώρα στο σχολείο να πράττουν το ίδιο κι έτσι είδαμε ότι δεν καταστράφηκε κανένα δέντρο. Σήμερα προσθέσαμε κάποια ακόμη δέντρα που δεν είχαν ευδοκιμήσει ενώ φυτέψαμε μερικά επιπλέον στην πίσω πλευρά της αυλής κι ελπίζω να συμβεί το ίδιο και να μεγαλώσουν κι αυτά».

Ο κ. Μπαμπάτσος πρόσθεσε επίσης:

Α.Μ.: «Να σημειώσω ότι η πολύ καλή κατάσταση που βρήκαμε τα δέντρα που είχαμε φυτέψει την προηγούμενη φορά με εξέπληξε ευχάριστα, μιας και δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο πάντα, αντιθέτως τις περισσότερες φορές ορισμένοι συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις και μετά τα… ξεχνάνε. Για παράδειγμα στο σημείο από την Κ. Πλατεία και μέσω της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι το Λιμνίο είχαμε κάνει ανάλογη δενδροφύτευση και δυστυχώς είναι κατεστραμμένα 17 δέντρα που είχαμε σε δενδροστοιχία, οπότε καταλαβαίνετε την αντίθεση, με τα δέντρα τα οποία υποτίθεται ότι φροντίζουν ενήλικες να είναι κατεστραμμένα ενώ αυτά που τα φροντίζουν μικρά παιδιά να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Υποτίθεται ότι εμείς πρέπει να δείχνουμε το σωστό δρόμο στα παιδιά, όμως σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά είναι αυτά που ανοίγουν τα μάτια στους μεγαλύτερους».

Για το μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου υπογράμμισε:

Α.Μ.: «Φυτεύοντας ένα δέντρο δίνω ζωή στον τόπο μου. Ας αρχίσουμε όλοι φυτεύοντας έστω ένα δέντρο, για να μη χάσουμε το δάσος».

Τ. Καφετζή: «Τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα»

Για τη δενδροφύτευση που έκαναν οι μαθητές μίλησε στο «Ε» και η διευθύντρια του 17ου δημ. σχολείου κα. Καφετζή Τζένη η οποία δήλωσε:

Τ.Κ.: «Τα παιδιά αγαπούν πολύ τη φύση και ιδιαίτερα οι μαθητές του 17ου δημ. σχολείου που ζουν σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον με ένα πολύ όμορφο προαύλιο χώρο. Τα παιδιά των δύο μεγαλύτερων τάξεων είχαν πάρει μέρος και στην προηγούμενη δενδροφύτευση πριν τέσσερα χρόνια και περίμεναν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα. Ήθελαν να γεμίσει η αυλή με δέντρα και άλλα φυτά ώστε να μπορούν και τα ίδια να βλέπουν να μεγαλώνουν και να απολαμβάνουν την ομορφιά τους στα διαλείματα. Το μήνυμα για τη δεντροφύτευση είναι ότι αν τα παιδιά μάθουν από μικρά να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον θεωρούμε ότι θα γίνουν υπεύθυνοι πολίτες – τουλάχιστον σε αυτό το θέμα – και όταν μεγαλώσουν. Τα παιδιά φρόντιζαν τα δέντρα κι εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας για να ενισχύσουμε αυτές τις προθέσεις τους. Στο σχολείο μας υλοποιούνται πάρα πολλά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, οπότε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων αν και παίζουν και τρέχουν στην αυλή προσέχουν πάρα πολύ για να μην καταστρέψουν τα φυτά και γι’ αυτό έχουν παραμείνει σε πολύ καλή κατάσταση, έτσι ελπίζουμε και αυτά που φυτέψαμε σήμερα να ανθίσουν και να μεγαλώσουν».

Δημήτρης Καλτέκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…