Σχόλια 20/3/2014

0
Παροχές πλεονάσματος: Το τυρί για την … επόμενη φάκα!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Επιτέλους!
 Στο υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισαν και θα υλοποιήσουν το αυτονόητο που δυστυχώς σ’ αυτή τη χώρα έχει γίνει το ζητούμενο. Λοιπόν, αποφάσισαν από 1ης Απριλίου έως 31ης Οκτωβρίου σε 33 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, η λειτουργία τους να είναι δωδεκάωρη!
Επιτέλους, κοινή λογική. Που ήταν ζητούμενη χρόνια τώρα. Όταν υπονομεύαμε μόνοι μας τον τουρισμό μας γιατί το Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έκλειναν στις 3 το μεσημέρι! Όταν βέβαια δεν απεργούσαν ή δεν έκλειναν τα Μουσεία για αστείες άλλες περιπτώσεις.
Σίγουρα όλοι θα θυμούνται τα κλάματα τουριστών από την Ιαπωνία, Κίνα και αλλού έξω από την κλειστή είσοδο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ταξίδι ζωής να δεις τον Παρθενώνα και να μη μπορείς να μπεις μέσα λόγω απεργίας μιας δράκας εργαζομένων με παράλογα αιτήματα…
«Ε»


 
 Ακούστηκε κι αυτό!
 Δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσο είναι αλήθεια ή όχι, πάντως ακούστηκε και το σημειώνουμε μεν αλλά με επιφύλαξη δε. Λοιπόν συζητήθηκε ότι ο γνωστός Ελληνοπόντιος ρωσικής καταγωγής Ιβάν Σαββίδης, ότι προτίθεται ν’ ασχοληθεί με την πολιτική.
Λογικό, εάν τελικά γίνει. Μόνον οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να τον ψηφίσουν, αρκεί για να βγει βουλευτής.
«Ε»


 
Στο δήμο Τοπείρου
 Ρευστά και πολύ μάλιστα, δείχνουν να είναι τα δημοτικά πράγματα στο δήμο Τοπείρου. Βέβαια αυτό δεν ξαφνιάζει τους γνωρίζοντες, διότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».
Και ισχύει αυτό μετά τη δικαστική απόφαση εις βάρος του Χατζηευαγγέλου και τη μη υποψηφιότητά του εκ νέου. Οπότε η κραταιά άλλοτε παράταξη έχασε τη συνοχή της και ο καθείς τράβηξε κατά που ήθελε, αφού ο Χατζηευαγγέλου άφησε λάσκα τα πράγματα.
Γι’ αυτό λοιπόν και το διαλυτικό κλίμα και το σκόρπισμα των συμβούλων του δεξιά-αριστερά και οι φημολογίες για διάφορες μεταγραφές οι οποίες διαψεύδονται την επόμενη ημέρα.
Το «παιχνίδι» έχει αγριέψει, γίνονται επαφές, κλείνονται ραντεβού για συνεργασίες οι οποίες διαψεύδονται. Δηλαδή ρευστότητα και παιχνίδια εντυπώσεων κυρίως από τους μονομάχους Καραλευθέρη και Μίχογλου.
-Κυριακή κοντή γιορτή και όλα σύντομα θα ξεκαθαρίσουν.
«Ε»


 
«Αξιοπρεπής συμμετοχή»
Καθιερώθηκε να λέγεται πλέον στις απεργίες που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ ( και οι άλλοι φορείς ας είμαστε ειλικρινείς) για τη συμμετοχή των απεργών: «Αξιοπρεπής συμμετοχή».
Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα σήμερα οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, διότι απλά να το πούμε, οι απεργίες έχουν γίνει σούπες!
Δεν νοείται απεργία επαναλαμβανόμενη ανά μήνα ή και ενωρίτερα. Αυτά είναι απαράδεκτα και μη πρακτικά πράγματα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους απεργίες δεν αποδίδουν. Γι’ αυτό και δεν συμμετέχουν. Ξέρουν ότι είναι χαμένα χρήματα και πως γίνονται για να επιβεβαιώσουν τον ρόλο και αποστολή των συνδικαλιστών.
Γι’ αυτό και η αποχή. Τώρα μάλιστα που μειώνονται τα προνόμια των συνδικάτων και συνδικαλιστών, ούτε αυτοί θα δείχνουν την ίδια αγωνιστική συμμετοχή.
Και με την ευκαιρία δύο λόγια για το ΠΑΜΕ. Τι μανία είναι αυτή να κάνουν πορεία στην πόλη τα απογεύματα που είναι ανοιχτή η αγορά; Σε τι τους φταίνε οι καταστηματάρχες; Γιατί τους δυσκολεύουν την ήδη δύσκολη περίοδο που περνούν; Η Νομαρχιακή του ΚΚΕ Ξάνθης δεν το σκέφτεται αυτό;
«Ε»


 
Κοροϊδία
Διαπιστώσαμε κι εμείς και άλλοι συνάδελφοι εκδότες ότι εδώ και δύο-τρεις μήνες γίνεται μια παράνομη ενέργεια εκ μέρους ενός συναδέλφου. Ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα του ΜΟΝΟΝ όταν έχει διακηρύξεις ή άλλες επί πληρωμή δημοσιεύσεις. Τις άλλες μέρες δεν κυκλοφορεί παρότι φέρεται ως ημερήσια στο υπουργείο Τύπου.
Προφανώς αυτό που κάνει είναι παράνομο αλλά και μια κοροϊδία εις βάρος των υπολοίπων ημερησίων εφημερίδων. Ο «συνάδελφος» λοιπόν, οφείλει ν’ αποφασίσει. Θέλει να συνεχίσει ως ημερήσια, να το κάνει, αλλά να εκδίδεται κάθε μέρα, θέλει να την κάνει εβδομαδιαία, ας την κάνει. Ο συνάδελφος οφείλει να πάρει τις αποφάσεις του. Διαφορετικά θα πάρουν κάποιοι άλλοι τις δικές τους αποφάσεις και για να μην μπερδεύονται κάποιοι, εννοούμε την εφημερίδα XANTHI NEWS.
«Ε»


 
Πρώτο πρόβλημα η ανεργία
 Δεν κομίζουμε συνταρακτικό νέο εάν πούμε πως η υπόθεση της ανεργίας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας της Ξάνθης αλλά και της Ελλάδας. Αυτή την απάντηση έδωσαν οι γείτονές μας Καβαλιώτες σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Ως δεύτερο δε θέμα έθεσαν το οδικό δίκτυο της πόλης και εν γένει του δήμου και τις λακκούβες!
Υπερβολή; Όχι! Διότι οι πολίτες κρίνουν και ζητούν από τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές να φροντίζουν τα έργα της καθημερινότητας να υλοποιούνται σωστά και νοικοκυρεμένα και με λογικό κόστος.
Αυτά ζητούν οι πλατιές λαϊκές μάζες.
«Ε»


 
Αριστοτέλης: Ο διασημότερος άνθρωπος όλων των εποχών!
Η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με την κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από το 4.000 π.Χ. έως το 2010.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Pantheon, έγινε η ανάλυση των δεδομένων και δημιουργήθηκε η λίστα με τους διασημότερους ανθρώπους του κόσμου. Το εντυπωσιακό είναι ότι στον κατάλογο αυτό κυριαρχούν οι Έλληνες –με έξι πρόσωπα από την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα! Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πλάτων και στην τρίτη ο Χριστός!
Το Pantheon έχει δημιουργήσει επίσης λίστα με επαγγέλματα. Ποιος είναι ο διασημότερος επιστήμονας ή ο διασημότερος καλλιτέχνης κλπ. Σύμφωνα με το ΜΙΤ, κάποιος θεωρείται διάσημος αν υπάρχει σελίδα της Wikipedia με το όνομά του σε περισσότερες από 25 γλώσσες.
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι των τελευταίων 6.000 ετών είναι:
1.Αριστοτέλης, 2. Πλάτων, 3. Χριστός, 4. Σωκράτης, 5. Μέγας Αλέξανδρος, 6. Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 7. Κομφούκιος, 8. Ιούλιος Καίσαρας, 9. Όμηρος, 10. Πυθαγόρας.


 
178 μέρες διαπραγμάτευσης…
 Μετά από 178 ημέρες διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τελικά επήλθε το μεσημέρι η πολυπόθητη συμφωνία. Και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά στα σοβαρά θέματα των εργασιακών του ιδιωτικού τομέα. Για πρώτη φορά οι δανειστές κάμφθηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, χωρίς να πάρουν όσα ζητούσαν σε σοβαρά ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στο δημόσιο για το 2015, και η διανομή του πλεονάσματος. Η ελληνική πλευρά αυτή τη φορά φάνηκε ανυποχώρητη, έχοντας τον «αέρα» του πλεονάσματος και κατάφερε να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
Έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού, οι δανειστές συμφώνησαν, μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, περίπου 500 εκ. ευρώ, να διατεθεί στη στήριξη των μεγαλύτερων θυμάτων της κρίσης (άνεργων και άστεγων), και στους ένστολους, ενώ θα πληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Επίσης θα καλυφθεί το κενό από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία.
Ακόμη ένα ψυχόδραμα διαρκείας 178 ημερών αυτή τη φορά έλαβε τέλος. Και ίσως να είναι και η τελευταία διαπραγμάτευση, μιας και το μνημόνιο ολοκληρώνει τον κύκλο του τον Απρίλιο και μετά θα επιχειρήσουμε να δανειστούμε από τις αγορές και να γλυτώσουμε από το βραχνά των δανειστών…


 
 Ως πότε;
 Μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, ο κ. Ευστρατίου σημείωσε ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός και η οικογενειακή οικονομική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την επιθυμία τους. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι παρόλα αυτά αυτοί θα συνεχίσουν. Και αναρωτιόμαστε για άλλη μια φορά: «Ως πότε θα επιμένουν σε αυτές τις τακτικές που δεν έχουν ούτε συμμετοχή αλλά ούτε και αποτελέσματα; Πότε επιτέλους θα βρουν έναν καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο να ακουστούν αυτά που διεκδικούν;»
Γ.Τ.


 
Άρχισαν τα όργανα
 Προειδοποίηση προς όλους τους συνυποψήφιους του έστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της «Δημοκρίτειας Κίνησης» Κώστας Αντωνιάδης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι τακτικές κάποιων υποψήφιων Δημάρχων «να πέφτουν σαν κοράκια πάνω σε κάποιον που ανακοινώνει την υποψηφιότητα του σε ένα συνδυασμό, προσπαθώντας να τον μεταπείσουν», ορμώμενος από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα σε ένα υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του συνδυασμού του και σε έναν υποψήφιο Δήμαρχο. Μάλιστα, ο κ. Αντωνιάδης πέταξε ένα ακόμη καρφί, σημειώνοντας με νόημα ότι ήρθε καιρός να σταματήσουν κάποιο να τάζουν δουλειές για να κλείσουν τους συνδυασμούς τους.
Γ.Τ.


 
Συνάντηση Χατζηευαγγελου – Δαλάτση
 Καφεδάκι ήπιαν χθες το πρωί στην Ξάνθη ο πρώην δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου και ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Δαλάτσης. Όπως έμαθα μάλλον ο κ. Χατζηευαγγέλου πρόσφερε τον καφέ της …παρηγοριάς στον Κώστα Δαλάτση αφού δεν δεσμεύτηκε ότι θα τον στηρίξει! Περιορίστηκε μόνο να του ευχηθεί καλή επιτυχία και να του δώσει μερικές συμβουλές ως έμπειρος για υποψήφιους δημάρχους. Τι και ποιους να προσέχει! Ούτε λόγος βέβαια για το γεγονός ότι τα πρωτοπαλίκαρά του πήγαν στη Καραλευθέρη. Τώρα τι παίχτηκε μεταξύ Χατζηευαγγέλου – Καραλευθέρη ένας θεός ξέρει…Γιατί μη μου πει κανείς ότι ήταν τυχαίο που οι Δελής – Τσιλλιγγίρης – Καζάκος προτίμησαν να πάνε σε αντίπαλο συνδυασμό αντί στο δικό τους και όλοι το παίζουν ανήξεροι!!!
Αυτό που έμαθε ο Κώστας Δαλάτσης είναι ότι πρέπει να στηριχθεί στα δικά του πόδια για να κάνει συνδυασμό γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν!!!
Μ.Ξ.


 
Πρεμιέρα η «Κοινωνία Δημοτών» την Τετάρτη
 Την Τέταρτη 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Κοινωνία των Δημοτών»του υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης Χρίστου Πούλιου. Σ’ αυτή θα κληθούν και τα Μέσα και θα παρουσιαστούν περίπου 80 – 90 υποψήφιοι. Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει συνολικά 105 υποψηφίους. Στην χθεσινή ενδοπαραταξιακή συνάντηση μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα μετά από εσωτερική διαβούλευση. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν τελικά ο Μανώλης Φανουράκης θα ενταχθεί στην «Κοινωνία των Δημοτών» ή όχι.
Σύντομα θα μάθουμε…
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …