Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολύ ευνοϊκή η φετινή άνοιξη για την αναπαραγωγή των πελαργών

Πολύ ευνοϊκή η φετινή άνοιξη για την αναπαραγωγή των πελαργών

0
ringing xanthi 2
Επιχείρηση δακτυλιώσεων νεοσσών λευκών πελαργών πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Νέστου
 
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 190 μικρά πελαργάκια στις Π.Ε. Ξάνθης και Καβάλας. Οι εθελοντές του φορέα συνεργάστηκαν με τη δακτυλιώτρια Εύα Στετς
 
Για 2η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκών Πελαργών σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού Ciconia ciconia στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.ΜΑ.Θ.» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.
Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως και την περσινή χρονιά, σε συνέχεια της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με την κα Εύα Στετς, δακτυλιώτρια και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, η οποία συντόνισε και φέτος την όλη προσπάθεια, παρέχοντας την τεχνογνωσία αλλά και τα δακτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν.
Εντός τεσσάρων ημερών (9/6, 11/6, 17/6 και 18/6/2013) καλύφθηκαν συνολικά 6 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠ ΑΜΑΘ, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 59 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών για το 2013, 190 μικρά πελαργάκια!
Συγκεκριμένα, στο κεντρικό τμήμα του ΕΠΑΜΑΘ και την ΠΕ Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί πελαργοί στα Βαφέϊκα, 44 στη Γενισέα και 30 στα Μάγγανα, ενώ στην δυτική πλευρά του ΕΠ και στην ΠΕ Καβάλας δακτυλιώθηκαν 38 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο, 11 στο Αγίασμα και 38 στο Ερατεινό.
Η φετινή χρονιά εκτός από τον τεράστιας σημασίας σημαντικό αριθμό δακτυλιώσεων, μας επιφύλασσε και άλλου είδους εκπλήξεις, καθώς για πρώτη φορά στην περιοχή μας, έγινε δακτυλίωση σε φωλιά με έξι νεοσσούς, γεγονός σχετικά σπάνιο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία των φωλιών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις, φιλοξενούσαν πάνω από 4-5 μικρά. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν την πολύ καλή φετινή κατάσταση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Λευκού Πελαργού στην περιοχή μας, η οποία ενισχύθηκε φέτος από τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες κατά την άφιξη των Πελαργών την άνοιξη.
Καλές επανευρέσεις δακτυλιωμένων πελαργών!
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το taxisnet έγινε MyAADE.gov.gr

Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με πάνω από 250 υπηρεσίες Mέσω της νέας ψηφιακής πλα…