Σχόλια 01/11/2012

0

Ζούμε σε μια μοναδική χώρα όπου ακόμα και οι μυστικοί πράκτορες διαδηλώνουν φανερά…
   
Η περιουσία του δημοσίου  


Επί πάρα πολλά χρόνια, το πλέον εύκολο πράγμα στην αστεία χώρα μας ήταν να κλέψει κανείς (ή πιο ευγενικά να το πούμε, να καταπατήσει) δημόσια περιουσία.
Είτε αυτή ήταν κτίριο είτε έκταση σε κάμπο, βουνό ή αστική.
Χιλιάδες πολλές των καπάτσων Ελλήνων αφαίρεσαν από το δημόσιο στρέμματα γης χωρίς να δώσουν λογαριασμό, χωρίς να πληρώσουν ούτε δραχμή τότε, ευρώ σήμερα…
Μάλιστα, υπήρχαν συμμορίες που λυμαίνονταν κάθε περιοχή και μοιράζονταν μεταξύ τους τη δημόσια περιουσία που την πουλούσαν στη συνέχεια κερδίζοντας εκατομμύρια!
Το φαινόμενο άνθισε και στην Ξάνθη, με το δημόσιο να είναι απλός θεατής της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας!
Τέτοια έλλειψη ευθύνης, τέτοια ανοργανωσιά και τόση σκόπιμη αργοπορία στην υλοποίηση του Κτηματολογίου. Το Κτηματολόγιο θα γίνει, έλεγε μηχανικός, όταν φαγωθούν και καταπατηθούν όλες οι αξιόλογες εκτάσεις του δημοσίου!!
Και θέλουμε μετά να μας πάρουν στα σοβαρά οι Γερμανοί και να μας πιστέψουν ότι θα μας δεσμεύσουν τάχα οι υπογραφές μας…
Είμαστε, το έκαναν οι πολιτικοί και οι καπάτσοι λαμογιάρηδες, σαν τα μούτρα τους.
Για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά το ρηθέν: «Τι περιμένεις από ένα κράτος που στήθηκε από Κλέφτες και Αρματωλούς;»
«Ε»    

Πολιτικός θάνατος  


Αφού κέρδισε την αποδοχή του ελληνικού λαού ο Γιώργος Παπανδρέου, με υψηλό μάλιστα ποσοστό, κι αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κέρδισε τις εντυπώσεις και πολιτικό κεφάλαιο μεγάλο, και οι δύο τα έχασαν όλα μέσα σε δυόμιση χρόνια!
Φαινόμενο πρωτοφανές, ίσως και μοναδικό.
Από την απόλυτη αποδοχή και κυριαρχία, στον πολιτικό θάνατο. Τόσο ο πρώτος που δεν θα βρεθεί εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο, όσο και ο δεύτερος που με λάθη και παραλείψεις ως υπουργός οικονομικών, αλλά και με τη «διαχείριση» της λίστας Λανγκάρντ, ουσιαστικά αυτοκτόνησε πολιτικά.
Υπάρχουν κι άλλοι της περιόδου εκείνης που δυστυχώς ξεκίνησε με προοπτικές και κατέληξε στο Μνημόνιο.
«Ε»        

Η εκτίμησή μας  


Εκτίμηση εκφράζουμε που πιθανόν να είναι σε λάθος κατεύθυνση. Όμως η εκτίμηση δεν βγήκε αυθαίρετα κι ούτε έχει στόχο τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο λόγος για την εμμονή του κόμματος αυτού στο να μην ψηφίσει τα εργασιακά μέτρα. Οχυρώθηκε πίσω από αυτήν τη θέση με την αριστερή αντίληψη της προστασίας των εργαζομένων αφενός και της αποφυγής πολιτικού κόστους από την συναίνεση στα μέτρα.
Η δική μας εκτίμηση είναι η διαμετρικά αντίθετη. Όταν όλα στο εργασιακό επίπεδο ανατρέπονται άρδην, είναι λάθος να εμμένεις σε επιμέρους εργασιακό θέμα. Και θα έχει πολιτική ζημιά από τη στάση της αυτή η ΔΗΜ.ΑΡ.
-Είπαμε αυτή είναι η εκτίμησή μας…
«Ε»    

Η συμφωνία για το λιμάνι διασώζει τη χώρα;  


Την άποψη αυτή διατυπώνει σε άρθρο του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Stern αποδίδοντας την αιφνιδιαστική και απόλυτη αλλαγή στάσης της Μέρκελ στο ζήτημα της Ελλάδας σε Κινεζική παρέμβαση.
Σύμφωνα με το περιοδικό, στην τελευταία επίσκεψή της η κ. Μέρκελ στην Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη μ’ έναν Κινέζο πρωθυπουργό εξαγριωμένο με τη στάση της στη διάσωση της Ελλάδας ο οποίος την απείλησε «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την “πύλη της στην Ευρώπη”, με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο “δρόμο του μεταξιού” για το παγκόσμιο εμπόριο και δεν θα μείνει μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά ενδιαφέρεται και για άλλα λιμάνια της χώρας και αεροδρόμια. Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει». «Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη» συμπληρώνει ο γερμανός αρθρογράφος…    

Ψαλίδι σε μισθούς και έξοδα βουλευτών  


Βαθύ ψαλίδι στην τσέπη κυρίως των υπαλλήλων και των συνεργατών των βουλευτών βάζει η Βουλή μειώνοντας κατά 22 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό της για το 2013.
Έτσι από 170.972.000 που ήταν το 2012 τα χρήματα που θα ξοδέψει η Βουλή για το 2013 θα φτάσουν τα 148.751.000 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,23% του κρατικού προϋπολογισμού.
Η βουλευτική αποζημίωση είναι μειωμένη κατά 1.899.700 ευρώ και με βάση τους υπολογισμούς οι βουλευτές θα πάρουν μεικτά γύρω στα 5000 μηνιαίως.
Μειωμένη κατά 1.300.000 είναι και η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις επιτροπές καθώς από 150 ευρώ που λάμβανε κάθε βουλευτής τώρα το πόσο αυτό πέφτει στα 105 ευρώ.
Σημαντική μείωση έχει η αντιμισθία των συνεργατών των βουλευτών που περικόπτεται κατά 3.801.800 ευρώ ενώ μειωμένη κατά 800.000 είναι και η αποζημίωση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών .
Δραστική είναι η περικοπή στις υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής και η μείωση του ποσού φτάνει τα 2.091.100 ευρώ ενώ κατά 615.000 ευρώ είναι μειωμένα τα έξοδα μετακίνησης των βουλευτών στο εξωτερικό.  

 
Απόντες Κουβέλης-Βενιζέλος  


Την δυσαρέσκειά τους απέναντι στον πρωθυπουργό έδειξαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Βενιζέλος-Κουβέλης στη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία που αφορούσε τις αποκρατικοποιήσεις, δια της απουσίας τους.
Η εικόνα δε που παρουσίασαν τα δύο κόμματα στην ψηφοφορία ήταν ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι». Ο κάθε βουλευτής ψήφιζε ότι άρθρο ήθελε, αλλού καταψήφιζε κι αλλού δήλωνε παρών.
Και ενώ για τη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν ετέθη ζήτημα γραμμής και κομματικής πειθαρχίας, στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα συνοχής είναι μεγάλο καθώς ο πρόεδρος του κόμματος την προηγούμενη μέρα είχε «δώσει γραμμή» και είχε ζητήσει στους βουλευτές του να ψηφίσουν ναι. Κάτι βέβαια που δεν έπραξε ο ίδιος και επέλεξε να…απουσιάσει.
Το νομοσχέδιο τελικά μπορεί να πέρασε με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών αλλά η κυβερνητική συνοχή υπέστη ένα τεράστιο ρήγμα και είναι απορίας άξιο πώς θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες τα σκληρά και δύσκολα μέτρα που συμφώνησε ο Α. Σαμαράς με την τρόικα, χωρίς την συγκατάθεση Βενιζέλου-Κουβέλη.
Η χθεσινή απουσία των αρχηγών ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό…      

 
Το Leader τρέχει στη Ροδόπη αλλά από την Ξάνθη «πέταξαν» τα λεφτά


Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 13 επενδύσεις εντάχθηκαν στο Leader της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Πρόκειται για επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος κυρίως στο Φανάρι και στην Μαρώνεια. Όπως είναι φανερό το Leader τρέχει στην γειτονική μας Ροδόπη και μόνο στην Ξάνθη πέταξαν τα λεφτά και ας προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ότι δεν χάνονται τα λεφτά και ότι μπορεί να δοθούν σε άλλο φορέα όπως η ΕΠΑ της ΠΕΔ να το τρέξει. Φούμαρα…Τόσο καρό γιατί δεν έγινε τίποτε και γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη με την Αναπτυξιακή.
O.k. ας υποθέσουμε ότι έγινε κακοδιαχείριση ότι ευθύνονται πολλοί. Ας τους βρουν όμως και ας τους επιβάλλουν να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη. Αυτή η τωρινή κατάσταση είναι ντροπή και δείχνει την ανικανότητα και όλων αυτών που ήθελαν να την κλείσουν να δώσουν μια λύση. Πέταξαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο γιατί δεν μπορούσαν να το λειτουργήσουν…ενώ την ίδια στιγμή η Αναπτυξιακή Ροδόπης τρέχει το πρόγραμμα. Για την Ξάνθη πέταξαν 6 εκ. ευρώ ας μη το ξεχνούν κάποιοι …
Μ.Ξ.        

Τον Δεκέμβριο η υποβολή προσφορών για την ΕΒΖ


Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ΕΒΖ και όπως είναι γνωστό πριν λίγες μέρες ο εκκαθαριστής ανακοίνωνε 9 υποψήφιους. Τώρα όμως εισέρχεται στην κύρια διαδικασία που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Ο διαγωνισμός της ΕΒΖ έχει και τοπικό ενδιαφέρον λόγω του εργοστασίου Ζάχαρης που έχουμε στο νομό μας που όπως είναι γνωστό υπολειτουργεί.
Σ’ ότι αφορά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού σύμφωνα με πηγές, όσοι συνεχίσουν στη δεύτερη φάση ο ειδικός εκκαθαριστής αποστέλλει επιστολή με την οποία τους ενημερώνει για το διαδικαστικό, τις ενέργειες που μπορούν να προβούν με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room και τους καλεί να λάβουν υπόψη τους μια σειρά από προαπαιτούμενες δεσμεύσεις και να καταθέσουν τη δεσμευτική τους οικονομική προσφορά.
Μ.Ξ.    

Είναι ο καιρός τους


  Μεγάλη είναι η ζήτηση αυτή την περίοδο για τα αντιγριπικά εμβόλια. Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες κοιτάν να τα προμηθευτούν για να προστατευτούν από τις ιώσεις του χειμώνα. Ευτυχώς, όπως μάθαμε, ελλείψεις δεν έχουν παρουσιαστεί στα αντιγριπικά εμβόλια, αλλά η ζήτησή τους, αν και αυξημένη αυτό τον καιρό, είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.
Ας ελπίσουμε να φροντίσουν να τα λάβουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να μην ταλαιπωρηθούν τους επόμενους μήνες.
Ε.Δ.  

Ετοιμάζεται το στρατιωτικό φαρμακείο  


Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται η λειτουργία του στρατιωτικού φαρμακείου της Ξάνθης. Έχουν ήδη ζητήσει προμηθευτή και σχετική αίτηση έχει γίνει και στο συνεταιρισμό της Ξάνθης, αλλά και σε φαρμακαποθήκες όμορων νομών. Πάντως, καμία οριστική ημερομηνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Από την άλλη, υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί και η προσφυγή του φαρμακευτικού συλλόγου κατά της λειτουργίας του στρατιωτικού φαρμακείου.
Ε.Δ.  

Δουλειές «πρασίνου»  


Αισθητή έκανε χθες την παρουσία του το συνεργείο Πρασίνου του δήμου Ξάνθης που κλάδεψε όλα τα δέντρα μπροστά από το διοικητήριο και συνέχισε σε άλλα σημεία της πόλης. Ο νέος αντιδήμαρχος Αλέκος Κυριακίδης έχει βάλει κάτω ένα προγραμματισμό και κοιτάει να καλύψει όσες περιοχές γίνεται, με βάση τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί ή έχουν τεθεί υπόψη της αντιδημαρχίας από τους πολίτες. Πολύτιμοι βέβαια σε αυτή τη διαδικασία είναι οι 5μηνίτες που για λίγο ακόμη θα δίνουν τη δυνατότητα για εκτεταμένες επεμβάσεις, χωρίς γκρίνια και δικαιολογίες.
Πάντως, απ’ ότι έχω καταλάβει, για τον Αλέκο Κυριακίδη που στην ΕΑΠΑΚ κατείχε (και κατέχει) μία θέση ευθύνης, αλλά με χέρια «δεμένα», η αντιδημαρχία πρασίνου και η δυνατότητα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις είναι σαν «ελευθερία»!
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …