Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ο Στρατός τίμησε το ηρωικό «Έπος του ‘40»

Ο Στρατός τίμησε το ηρωικό «Έπος του ‘40»

0
stratos_kentriki_28_10_2012-empros

Στην παρέλαση τα στρατευμένα παιδιά του Δ. Σ.Σ., οι Αδελφές Νοσοκόμες και ο Ερυθρός Σταυρός

Αναβλήθηκε η μαθητική παρέλαση λόγω καιρού. Μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση όμως ελάχιστος ο κόσμος

«Άξιοι εισί»… τα στρατευμένα παιδιά του Δ. Σ.Σ., το Σώμα Αδελφών Νοσοκόμων Ξάνθης και ο Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Ξάνθης που παρέλασαν αυτοί και μόνο, τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο τους ήρωες του έπους του ’40! Η μαθητική παρέλαση και η παρέλαση των συλλόγων αναβλήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής επετείου, λόγω και έντονων των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων. Όλες οι άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά παρά το γεγονός ότι η Επιμνημόσυνη Δέηση στην Πλατεία Ελευθερίας, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα καθώς και η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κ. Αθανάσιο Καρούντζο καθώς τους πολιτικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή, ενώ λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση η βροχή σταμάτησε. Ελάχιστοι ήταν οι Ξανθιώτες που αψήφησαν τη βροχή και ήρθαν στην παρέλαση όμως αυτοί που παραβρέθηκαν όπως και η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία που είχε πάρει θέση στην ειδική εξέδρα χειροκρότησαν θερμά τα τμήματα των στρατιωτών (ανδρών και γυναικών) του Δ.ΣΣ που παρέλασαν με άψογο βηματισμό καθώς επίσης και το Σώμα Αδελφών νοσοκόμων με σημαιοφόρο την πολιτευτή κα Γεωργία Ανδρέου που άνοιξε την παρέλαση ενώ ακολουθούσε το τμήμα Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη περιφρουρούσε την παρέλαση ενώ οι χρυσαυγίτες δεν έδωσαν παρών.  
Δηλώσεις
Αμέσως μετά την παρέλαση ο κ. Καρούντζος με μια λιτή δήλωσή του αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας: «Ημέρες κρίσιμες ημέρες μνήμης ιστορικής για το λαό μας. Σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή που περνάμε θα πρέπει να τις σκεφτούμε, να’ χουμε περηφάνια σ’ ότι αποφασίσουμε για το καλό του τόπου».
Ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στη διπλή γιορτή και στο μήνυμα της : «28η Οκτωβρίου διπλή γιορτή η σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και η επέτειος του έπους του ‘ 40. Ο λαός μας όταν μας είπαν οι ισχυροί της γης σκύψε να περάσουμε πάνω από τα σώματα σας και την πατρίδα σας ο λαός μας είπε το ηρωικό εκείνο ΟΧΙ με το οποίο διέσωσε την αξιοπρέπεια όλου του κόσμου. Οι Ευρωπαίοι σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει αυτό να το λάβουν υπ’ όψιν τους αλλά και μεις σαν έλληνες πολίτες απόγονοι των ηρωικών εκείνων προγόνων μας να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία για τα εθνικά και κοινωνικά θέματα, να γίνουμε πιο έντιμοι, να γίνουμε πιο αξιόπιστοι και να μείνουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το ουσιαστικότερο. Να συγχαρούμε τα στρατευμένα παιδιά που αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και παρέλασαν όπως και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και να ευχηθώ η σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει το λαό μας και ολόκληρο τον κόσμο και έτη πολλά και ευλογημένα».  

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ


Ο. Ελύτης:«Η αξία ενός πολιτισμού βασισμένου στην αγάπη της ζωής και όχι του θανάτου»
Ο μεγάλος νομπελίστα ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο κατά την περίοδος ‘40 – ‘41. Το «Άξιον Εστί» αποτελεί την ποιητική μετουσίωση της εμπειρίας του Οδυσσέα Ελύτη στην Αλβανία.
Εικάζεται πως έγραψε το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», για το φίλο του ποιητή Γιώργο Σαραντάρη, ο οποίος επίσης πολέμησε στην Αλβανία και πέθανε αφού μεταφέρθηκε στην Αθήνα βαριά άρρωστος.
Σε επιστολή του στον Kimon Friar, ο Ελύτης γράφει για τον Σαραντάρη: “Χίλιες φορές τον είχανε σκοτώσει και χίλιες φορές είχε ξαναναστηθεί ανάμεσά μας. Αυτό ήταν χωρίς αμφιβολία το μέτρο και η αξία ενός πολιτισμού βασισμένου στην αγάπη της ζωής και όχι του θανάτου. Στην ελευθερία που ξαναγεννούσε τη ζωή μέσα απ’ τα ερείπια του θανάτου”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…