Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΣΥΡΙΖΑ: ο νέος αγαπημένος της μειονότητας

ΣΥΡΙΖΑ: ο νέος αγαπημένος της μειονότητας

0
ekloges_02-empros

Η Νέα Δημοκρατία πρώτη στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων Τοπείρου. Τα ηνία σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ από το δήμο Μύκης. Στο 40% η αποχή
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου 2012 ο νέος αγαπημένος της μειονότητας, από την οποία πήρε και τη συντριπτική στήριξη, που του έδωσε την πρώτη θέση στο νομό, με πρωτοφανή ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε το 23,74%, αφήνοντας πίσω τη Νέα Δημοκρατία με 21,82% και το ΠΑΣΟΚ ΜΕ 12,49%.

Οι τάσεις ανά δήμο
Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου που συγκέντρωσε ποσοστά από 22,24% (δήμος Ξάνθης έως 24,87% (δήμος Τοπείρου), ενώ σάρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Μύκης όπου πέτυχε το 40,90%.
Στο δήμο Ξάνθης τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με έντονα εξασθενημένες δυνάμεις (10,38%), ενώ στην τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 9,84%, το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό τους στους δήμους της Ξάνθης. Το καλύτερο ποσοστό της στο νομό πέτυχε στο δήμο της Ξάνθης και η Δημοκρατική Αριστερά που κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στη Π.Ε. Ξάνθης. Στον μητροπολιτικό δήμο επίσης, παρουσιάζονται πιο συσπειρωμένες οι δυνάμεις του ΚΚΕ που ακολουθεί στην έκτη θέση. Στο δήμο Ξάνθης έλαβε το 5,84%, ενώ συνολικά στο νομό το 4,70%.
Όπως αναμενόταν, η μειονότητα στήριξε ένθερμα και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, πράγμα που αποδίδεται κυρίως στην απήχηση της υποψηφιότητας του Χατζημεμίς Τουρκές. Είναι εντυπωσιακό ότι η ΔΗΣΥ έρχεται δεύτερη στο δήμο Μύκης με 15,74% και συγκεντρώνει επίσης 4,31% στο δήμο Τοπείρου, 2,79% στο δήμο Αβδήρων και 2,90% στο δήμο Ξάνθης.
Παρατηρώντας τις ψήφους και τα ποσοστά των κομμάτων το πλέον ανησυχητικό στοιχείο εντοπίζεται στους δήμους του κάμπου της Ξάνθης, όπου η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ενισχυμένη, παρόλο που τα συγκεντρωτικά της ποσοστά στο νομό υπολείπονταν σημαντικά σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά του κόμματος. Συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή έρχεται πέμπτη στον Τόπειρο με 5,20% και στην ίδια θέση στα Άβδηρα με 5,53%.

Η μεγαλύτερη αποχή στον αστικό δήμο
Στο 40% ήταν η αποχή στο νομό της Ξάνθης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στον αστικό δήμο και μαζική να είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία από τους δήμους Τοπείρου και Μύκης. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή ήταν: 56,09% στο δήμο Ξάνθης, 58,81 στο δήμο Αβδήρων, 64,17% στο δήμο Τοπείρου και 68,91% στο δήμο Μύκης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…