Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στου κουφού…δήμου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

Στου κουφού…δήμου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

0
patata-empros

Αφήνει αδιάφορη τη δημοτική αρχή Ξάνθης το «κίνημα της πατάτας»

Δεν θέλει καμιά ανάμειξη παρά μόνο να παραχωρήσει την πλατεία για διάθεση προϊόντων.  Επικρίνεται από την αντιπολίτευση

«Κωφεύει» ο δήμος Ξάνθης στο …πολύκροτο «Κίνημα της πατάτας», την πρωτοβουλία δηλαδή που αναπτύχθηκε μέσα από μια πρωτοβουλία εθελοντών στην Πιερία να φέρουν σε απευθείας επαφή τον παραγωγό με το καταναλωτή βγάζονταw από τη μέση τους μεσάζοντες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αγοράσουν οι καταναλωτές προϊόν σε κόστος παραγωγής και τους παραγωγούς να ξεπουλήσουν το αδιάθετο προϊόν τους μ’ ένα μικρό κέρδος. Μετά το πετυχημένο παράδειγμα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου το κίνημα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και σ’ άλλα προϊόντα όπως ρύζι Σερρών ή το κρητικό λάδι και καθημερινά συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγωγών δηλώνουν συμμετοχή ενώ οι παραγγελίες από τους καταναλωτές …πέφτουν βροχή.  
Τι κάνουν άλλοι δήμοι
Στο «Κίνημα της πατάτας» όμως μπαίνουν υποστηριχτικά και πολλοί δήμοι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιφερειών στηρίζοντας την πρωτοβουλία με την παραχώρηση χώρων διάθεσης των προϊόντων αλλά και μεσολαβώντας ανάμεσα στους παραγωγούς και τους δημότες, παραχωρώντας τις δομές τους για παραγγελίες και κατάθεση αιτήσεων για αγορά προϊόντων από τους παραγωγούς. Πρόσφατο παράδειγμα ο δήμος Ιωνίας που έχει αναλάβει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για ελαιόλαδο Λακωνίας από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ. (Περιοχή Μολάων-Μονεμβασιάς) στην τιμή των 15 ευρώ η πεντάλιτρη συσκευασία και δέχεται παραγγελίες στα τηλέφωνα του δήμου.  
Ο δήμος Ξάνθης «ποιεί την νύσσαν»
Ο δήμος Ξάνθης όμως τόσες μέρες τώρα ποιεί την νύσσαν» και επιπρόσθετα αντιμετωπίζει με επικριτική διάθεση την πρωτοβουλία αυτή. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κ. Μπένη στην Οικονομική Επιτροπή προς τον κ. Βασιλούδη που έθεσε το θέμα ζητώντας από το δήμο να στηρίξει αυτή τη πρωτοβουλία. Ο κ. Μπένης είπε ότι ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραχωρήσει ένα χώρο αλλά χωρίς καμιά μεσολάβηση και ευθύνη. Ο κ. Δήμαρχος μιλώντας στο «Ε» υπερθεμάτισε λέγοντας ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο γιατί υπάρχουν παταταπαραγωγοί του νομού που πουλάνε απευθείας το προϊόν τους σε φτηνή τιμή. Επίσης επεσήμανε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι σύννομη καθώς «δεν κόβονται παραστατικά», όπως είπε ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να μην ζημιωθούν  και τά δικά μας καταστήματα». Τέλος υπογράμμισε ότι δεν είναι αρνητικός σ’ αυτή την πρωτοβουλία όμως δεν είναι διατιθεμένος να μεσολαβήσει σε παραγωγούς. «Αυτό μπορούν να το κάνουν οι σύλλογοι και οι φορείς και αν γίνει εγώ θα προτείνω την παραχώρηση της κεντρικής πλατείας ως χώρο διάθεσης», επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.  
Πούλιος: «Ο δήμος Ξάνθης επιδεικνύει μια αδιαφορία σε οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνική προστασία»
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος που έχει καταθέσει πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές προτάσεις για δημιουργία κοινωνικών δομών (Στέγη Αστέγων, Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.ά) και δεν έτυχαν ευήκοων ώτων της δημοτικής αρχής στηλιτεύει για μια ακόμη φορά τη στάση της, χαρακτηρίζοντας την «ουραγό σε οποιαδήποτε κοινωνική δράση»: «Δυστυχώς η δημοτική αρχή είναι αρνητική σε οποιαδήποτε κοινωνική δράση. Το βρίσκω λοιπόν αναμενόμενο να μην στηρίζει και μια τέτοια πρωτοβουλία όπως το «κίνημα της Πατάτας» Επιδεικνύει μια αδιαφορία σε οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνική προστασία. Προτείναμε να στηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας να στηριχθούν δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο. Ήρθαμε σε επαφή με δικηγόρους και μηχανικούς και υπήρχε ανταπόκριση ώστε να διαθέσουν κάποιες ώρες από το χρόνο τους παρέχοντας τις συμβουλές τους εθελοντικά στους δημότες για θέματα που τους απασχολούν και άπτονται του αντικειμένου τους. Συστάθηκε μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και δύο σύμβουλοι της παράταξής μας όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει τίποτε. Πάντα είναι ουραγός σε οποιαδήποτε κοινωνική δράση», υπογραμμίζει ο κ. Πούλιος.  
Ανταμπούφης: «Ο δήμος Ξάνθης όμως αρέσκεται να κρύβεται πίσω από το νομικά και τα νομικίστικα…»
Θετικός και υποστηριχτής της πρωτοβουλίας δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, επικρίνοντας επίσης τη δημοτική αρχή: «Υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες ασχέτως της κρίσης. Συνάδει με τη λογική μας η άμεση σχέση παραγωγού καταναλωτή και έχουμε διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν να αναπτυχθεί αυτό το κίνημα και στο νομό μας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχουν τέτοιες κινήσεις από ενεργούς πολίτες και αφού επιλεχθούν προϊόντα που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά της περιοχής. Θέλουμε αυτή την προσπάθεια να τη συντονίσει ο δήμος επειδή είναι μέσα στα θέματα που πρέπει να απασχολούν ένα δήμο. Ο δήμος Ξάνθης όμως αρέσκεται να κρύβεται πίσω από το νομικά και τα νομικίστικα. Είναι μια πολιτική επιλογή Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 χρόνια κοσκινίζει…Ας κοσκινίζει λοιπόν ο δήμος Ξάνθης, οι πολίτες θ’ αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους»  
Κολλάρος: «Έχει γίνει εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ που κοροϊδεύουν το λαό»
Είναι γεγονός ότι σ’ ότι αφορά το «Κίνημα της πατάτας» δημιουργήθηκε μια σύγχυση αναφορικά με τη θέση του ΚΚΕ αφού η αρχική η ανακοίνωση του κόμματος ήταν αρνητική ενώ στη συνέχεια και αφού δημιούργησε αντιδράσει ανασκευάστηκε από την γραμματέα του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα. Ο επικεφαλής της Δ.Π. του δήμου Ξάνθης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Κολλάρος διευκρινίζει ότι: «Δεν είμαστε αντίθετοι σ’ αυτήν την πρωτοβουλία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Έχει γίνει εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ που κοροϊδεύουν το λαό. Δεν μιλούν για τα «χαράτσια» αλλά βρήκαν ασχολούνται με το κίνημα της πατάτας. Είμαστε αντίθετοι σ’ ότι αποτελεί κοροϊδία για το λαό. Στηρίζουμε τις κοινωνικές δομές όπου υπάρχουν αλλά όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για ουσιαστικούς».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης

Η ποινή που επιβλήθηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων Παραγγελία στη διευθύνουσα την Εισαγγελ…