Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τη γεωθερμία «του» υπερασπίζεται ο Σωκράτης Ξυνίδης

Τη γεωθερμία «του» υπερασπίζεται ο Σωκράτης Ξυνίδης

0
geothermia-empros

Κόντρα με Κοντό για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε για τη διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου

Ο αν. υπουργός χαρακτηρίζει «όψιμο» το ενδιαφέρον του και ότι «η κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο»    

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση του Σωκράτη Ξυνίδη στις επιφυλάξεις που εξέφρασε για την διαδικασία μίσθωσης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Αλέκος Κοντός στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή. Πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε, να κωφεύσει, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε σε πρωταρχική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας από την πρώτη ημέρα της εκλογής του την κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου και την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. Απαντά αναλυτικά σε όλες τις αιτιάσεις του Α. Κοντού και αφήνει αιχμές για στείρα αντιπολιτευτική λογική εις βάρος ενός αναπτυξιακού έργου για το νομό.  
Τα σημεία αντίρρησης του Α. Κοντού
Οι ενστάσεις που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ έγκεινται στη διαδικασία μίσθωσης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην επιλογή της εταιρίας ΙΤΑ-ΤΕΡΝΑ ως πλειοδότη του διαγωνισμού για την έρευνα και την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Ξάνθης με προσφορά 70 εκ. ευρώ, ενώ οι αμέσως επόμενοι ενδιαφερόμενοι (ΟrPower13/ORMAT και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ) είχαν δώσει προσφορά γύρω στα 12 εκ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά προβλημάτισε τον βουλευτή, παράλληλα με το χρονικό διάστημα της μίσθωσης, που ορίστηκε σε 5 χρόνια για την έρευνα και 30 για την εκμετάλλευση, πράγμα που θεώρησε ότι θα αποκλείσει συνεταιρισμούς, αγρότες ή επιχειρηματίες από την αξιοποίηση. Επιπλέον, επικαλέστηκε τους χάρτες του ΙΓΜΕ για να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο στην Ξάνθη και άρα δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας, υιοθέτησε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να διαφωνήσει η τοπική κοινωνία στο μεγάλο χρονικό διάστημα της μίσθωσης λόγω των ωφελειών που η ίδια αναμένει για τον τουρισμό, τη γεωργία, τη θέρμανση κ.ά.  
Ένα προς ένα στα σημεία απαντά ο Ξυνίδης
Αναλυτική απάντηση αφενός με στοιχεία για τη διαδικασία του διαγωνισμού και αφετέρου με επίθεση κατά του βουλευτή ΝΔ σε κάθε ευκαιρία δίνει ο Σωκράτης Ξυνίδης σε ασυνήθιστα μακροσκελή ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει: «η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας αποτέλεσε για τον Νομό μας διαρκές αίτημα που το υιοθέτησαν και αγωνίστηκαν για αυτό με πάθος τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ξάνθη την εποχή που ο κ. Κοντός ως αρμόδιος υπουργός έκλεινε το ένα μετά το άλλο τα συνεταιριστικά εργοστάσια αποδυναμώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την παραγωγική βάση του Νομού. Στην κατεύθυνση αυτή δύο μεγάλες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ.
Η πρώτη (Ν.4001/2011 άρθρο 180) δίνει το δικαίωμα κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων επιτρέποντας τη μίσθωση γεώτρησης και την υλοποίηση ιδιωτικών υποδομών προσφέροντας έτσι ευελιξία στην διαδικασία αξιοποίησης του δυναμικού. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αποκεντρωμένης διοίκησης κατατέθηκαν 27 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το σύνολο των Γεωθερμικών πεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ 4 από αυτές αφορούν στο πεδίο του Ερασμίου και 5 σε εκείνο της Κεσσάνης».
Σε αυτό το σημείο αναρωτιέται: «αλήθεια προς τί το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κοντού όταν ο ίδιος και η ΝΔ καταψήφιζαν την συγκεκριμένη διάταξη στη εθνικό κοινοβούλιο; Συμφωνεί ακόμη ο όψιμος υποστηρικτής των μικροκαλλιεργητών κ. Κοντός με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο τότε ότι “διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή”».
Όσον αφορά στη δεύτερη εξηγεί ότι: «αφορά στην διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού το 2010 για την έρευνα και διαχείριση του μη ερευνημένου και βεβαιωμένου χώρου στο Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου στη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε η διενέργεια αντίστοιχου διαγωνισμού για ακόμη 4 περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Ειδικότερα στην περιοχή μας αφορά το σύνολο του πεδινού τμήματος του Νέστου εξαιρώντας το ήδη βεβαιωμένο δυναμικό των πεδίων του Ερασμίου, της Κεσσάνης και του Ερατεινού σε ότι αφορά στο νομό Καβάλας (Η διατύπωση με σαφήνεια επαναλαμβάνεται τόσο στο κείμενο του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο του μισθωτήριου συμβολαίου). Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών κρίθηκε γόνιμος και κατέληξε στην ανακήρυξη αναδόχου ο οποίος ειδικά για τον κάμπο του Νέστου έχει προβλέψει επενδύσεις της τάξης των 71 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον οριστικά το θέμα της διερεύνησης του συνόλου του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής μας και τίθενται οι βάσεις, εφόσον βεβαίως οι μελέτες το αποδείξουν, ακόμη και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας στην περίπτωση αυτή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και την ανταγωνιστική του θέση. Για τους γνώστες των θεμάτων της γεωθερμίας άλλωστε αυτό θα σημαίνει περισσότερη και φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια για την υλοποίηση συνδυαστικών δράσεων και ειδικότερα δράσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας».  
«Σκοπιμότητα ή απλή άγνοια;». Αντεπίθεση με ερωτήσεις
Ολοκληρώνοντας με τα επιμέρους στοιχεία της εξέλιξης για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τη γεωθερμία, επιτίθεται με ερωτήσεις στον Α. Κοντό, λέγοντας: «τί θέλει να πει ο κ. Κοντός αφήνοντας ερωτηματικά για το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη; Θα αισθανόταν άραγε πιο σίγουρος εάν είχε επιλεγεί κάποιος μειοδότης; Μήπως τότε θα σήκωνε το λάβαρο των καταγγελιών περί διαφθοράς και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας; Από σκοπιμότητα ή από απλή άγνοια συνεχίζει να αναφέρεται στο βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό Ερασμίου και Κεσσάνης το οποίο όπως αναφέρεται σε όλα τα κείμενα αλλά και στην πρώτη σελίδα της σύμβασης που έχει στη διάθεσή του εξαιρείται του διαγωνισμού;
Πώς ακριβώς οραματίζεται την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις σε μία εποχή όπου οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες;» και καταλήγει: «δυστυχώς για άλλη μια φορά στον βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών του φιλοδοξιών ο κ. Κοντός δείχνει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα και όλα ακόμη και όταν είναι προφανές ότι η κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…