Πρόσωπα 04/01/2012

0

Ο «διώκτης» της φοροδιαφυγής διώκεται από εισαγγελείς οι οποίοι με τη σειρά τους διώκονται από πολιτικούς…υπάρχει άραγε ελπίδα σ’ αυτή τη χώρα;    

Δεν είναι όλοι ίδιοι  
Οφειλόμενη αποκατάσταση αν και δεν την έχει ανάγκη η Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ Α.Ε. γιατί οι κτηνοτρόφοι το γνωρίζουν από «πρώτο χέρι».
Λοιπόν, στο σχετικό ρεπορτάζ του Σαββάτου για την πληρωμή των κτηνοτρόφων του νομού μας γίνεται αναφορά ότι η Ροδόπη πλήρωσε τους κτηνοτρόφους μέχρι τον Αύγουστο του 2011, ενώ άλλες δεν έχουν πληρώσει ακόμη.
Το σωστό λοιπόν είναι ότι όλες μεν αλλά εκτός της ΔΕΛΤΑ, η οποία πληρώνει τους κτηνοτρόφους εντός του μηνός. Και είναι η μόνη. Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι θέλουν να συνεργάζονται μαζί της.
Πάντως πηγή που γνωρίζει μας έλεγε ότι το αιγοπρόβειο γάλα περνά πολύ δύσκολες ημέρες και δεν αποκλείονται δυσάρεστες εξελίξεις για ένα προϊόν που είναι καθαρά ελληνικό.
«Ε»

     
Αλληλεγγύη  
Οι δύσκολες μέρες που περνά η χώρα, έφερε ξανά στην επιφάνεια τα θετικά στοιχεία του Έλληνα. Και αυτά είναι η ανθρωπιά το φιλότιμο και η αλληλεγγύη.
Όλα αυτά ξεδιπλώθηκαν για άλλη μια φορά τις ημέρες των γιορτών στον υπερθετικό βαθμό. Από το ένα άκρο της χώρας ως το άλλο. Χωρίς βαρυγκομία, χωρίς πολλά λόγια.
Ο καθένας πήρε την πρωτοβουλία και έκανε τη δική του χειρονομία για τον αδύναμο, πάσχοντα ή άνεργο συνάνθρωπο.
Ο Έλληνας, με τα μύρια στραβά κι ανάποδα, έδωσε δείγματα ανθρωπισμού και αγάπης. Στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο, δείχνοντας μοναδική αλληλεγγύη.
Να λοιπόν που η οικονομική κρίση που μας άλλαξε και σ’ αυτό το θέμα προς το καλύτερο βέβαια.
«Ε»    

 
Περί κουρέματος  
Για να δείτε τι σημαίνει…κούρεμα: οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,2 δις ευρώ. Με κούρεμα 50% χάνουν περί το 1,6 δισεκατομμύριο. Τόσα περίπου ήταν τα κέρδη τους τα τελευταία 20 χρόνια!
Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την κρίση; Οι μεγάλοι απαντάτε οι περισσότεροι. Λάθος! Κερδισμένοι θα βγουν οι εξωστρεφείς, οι έχοντες αυξημένη ρευστότητα, οι ευέλικτοι και οι «προσαρμοστικοί». Αν δεν το ξέρετε, οι περισσότεροι από τους «μεγάλους» είτε έχουν χάσει δεκάδες εκατομμύρια είτε χρωστάνε…σε όποιον μιλάει ελληνικά…
«Ε»    

Δικαιώθηκε ο Γ. Δημητράκης  
Όσο κι αν αποτελεί η δικαίωση ενός αρθρογράφου σοβαρό θέμα από ηθικής πλευράς, για το περιεχόμενο της αρθρογραφίας του, η αναγνώριση είναι απαραίτητη.
Έτσι, ο συνεργάτης μας Γιώργος Δημητράκης, δικαιώθηκε πλήρως στα γραφόμενά του για την επερχόμενη οικονομική κρίση που όπως τόνιζε οφείλονταν στην κρίση των πολιτικών που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Τα γραπτά κείμενα του κ. Δημητράκη υπάρχουν ως αψευδείς μάρτυρες της δικαίωσής του για όσα θα συνέβαιναν.
Δικαίωση μεν για τον αρθρογράφο, αλλά ταλαιπωρία για τους πολίτες που πίστεψαν τους πολιτικούς και τα λόγια τους…
«Ε»    

Αντιπολίτευση με ερωτήσεις
Πρώτος διδάξας ήταν ο Χάρης Ατματζίδης. Έκαμνε αντιπολίτευση τότε καταθέτοντας ερωτήσεις για θέματα του νομού. Κι εκεί έμενε το θέμα. Δυνατότητα παρέμβασης πολύ μικρή.
Το ίδιο κάνουν μετά από αυτόν όλοι σχεδόν οι βουλευτές μετά. Συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Κυρίως δε την τελευταία περίοδο οι Κοντός και Μάντατζη.
Ο πρώτος στέλνει ερωτήσεις επί παντός θέματος. Συνήθως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπήρξε υπουργός (!) αλλά δεν είχε λύσει – δεν πρόλαβε !! – τα θέματα αυτά.
Κι έτσι, με τις ερωτήσεις βρίσκεται στην εφήμερη επικαιρότητα. Αποτέλεσμα ουσιαστικό; Κανένα!
Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο έτερος βουλευτής Μάντατζη Τσετίν, παρότι κυβερνητικός. Ο Μάντατζη προωθεί τα θέματα υποβάλλοντας ερωτήσεις που προωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Κι εδώ το πρακτικό μέρος είναι ασήμαντο.
Γίνεται, ρωτάμε, έτσι αντιπολίτευση; Μια ντουφεκιά στον αέρα και μετά σιωπή; Γίνεται έτσι κοινοβουλευτικό έργο για τα συμφέροντα του λαού;
-Και βέβαια όχι!    

Καλή Χρονιά!..  
…Και υπομονή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να δούμε αν το PSI θα κλείσει θετικά ή όχι…
Θα φύγουν τα 103 ή τα 133 δις ευρώ από τις πλάτες μας; Αν ναι, η πορεία έχει φως, παρά τις δυσκολίες.
Αν δεν φύγουν, δεν υπάρχει σωτηρία.
Βέβαια, πολλοί γκρινιάζουν – και έχουν τα επιχειρήματά τους – γιατί το καλό σενάριο για το PSI θέλει την ανταλλαγή των ομολόγων να ακολουθεί το βρετανικό δίκαιο και όχι το ελληνικό. Φοβούνται πως έτσι, αν και πάλι η Ελλάδα είναι ασυνεπής προς τις υποχρεώσεις της, οι δανειστές θα έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (κρατική περιουσία). Επίσης, αν, ο μη γένοιτο, γυρίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον στη δραχμή, οι πιστωτές μας, με το βρετανικό δίκαιο, θα πληρωθούν κανονικά με τις ισχύουσες ισοτιμίες και όχι με δραχμές πληθωρισμένες μετά από αλλεπάλληλες υποτιμήσεις.
Σωστές οι εκτιμήσεις, δικαιολογημένοι οι φόβοι, αλλά έτσι που τα καταφέραμε, άλλος καλύτερος δρόμος για το υπερχρέος δεν υπάρχει. Θα έλεγα δε, να παρακαλάμε να κλείσει η δουλειά σύντομα, γιατί μόνο έτσι θα περάσουμε και στην επόμενη μεγάλη δανειακή σύμβαση. Μια σύμβαση που θα βρεθεί στον αέρα αν η κρίση πάρει διαστάσεις στην Ευρωζώνη…
«Ε»  

 
Περί Χρυσού και Σίτου  
Περί Χρυσού: Τα σενάρια τον θέλουν να εκτινάσσεται από τα 1.613 δολάρια που βρέθηκε τελευταία, στα 2.500 δολάρια η ουγκιά. Η ουγκιά είναι ίση με 31,10 γραμμάρια. Άρα το κιλό είναι ίσο με 32,15 ουγκιές…
Περί Σίτου: Η τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012, μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, έρχονται και οι κακοκαιρίες που θα κάνουν τη χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικά το σιτάρι θα σημειώσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι κερδοσκόποι θα συνδράμουν σε επιστροφή της αξίας στα επίπεδα ρεκόρ του 2008.
Αυτά λένε οι αναλυτές…
«Ε»    

     
Νοικοκύρεμα  
Το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την αποπληρωμή μέρους των χρεών προηγούμενων ετών αναδεικνύει ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ ως σημαντικότερα σημεία της χρονιάς που πέρασε για το δήμο του. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι δήμοι κλήθηκαν να υλοποιήσουν τη διοικητική μεταρρύθμιση που τους επιφόρτισε με περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς να συνοδεύεται από την οικονομική υποστήριξη του όλου εγχειρήματος. Πάντως, εξηγεί ότι πλέον οι δήμοι έχουν προσαρμοστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και όσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλέον πρέπει να αλλάξει συνολικά η νοοτροπία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη εποχή.
Ε.Δ.    

Δε βλέπουμε… μπροστά μας  
Υπάρχει μία κατηγοριοποίηση στις πόλεις της Ελλάδας. Από τη μια είναι αυτές με ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία και από την άλλη είναι αυτές, που παρασυρμένες από τα κεντρικά μίντια και τις ‘βομβαρδιστικές’ ειδήσεις για την επικαιρότητα της Αθήνας, έχουν το βλέμμα προσηλωμένο εκεί, αδιαφορώντας για τα νέα της πόλης, τις αλλαγές και τα προβλήματα. Η Ξάνθη μοιάζει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αν κανείς ενδιαφερθεί να τεστάρει το παραπάνω συμπέρασμα δεν έχει παρά να ρωτήσει τους ανθρώπους γύρω του. Όλοι έχουν άποψη για το κέντρο της Αθήνας, για τις προθέσεις του Παπανδρέου και την ατζέντα Σαμαρά (απ’ έξω απ’ έξω φυσικά), για τις ληστείες και τις διαρρήξεις που γίνονται καθημερινά, αλλά ελάχιστοι μπορούν ή επιθυμούν αν εκφέρουν γνώμη για τη διοίκηση στην Ξάνθη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις κοινωνικές ομάδες, τη ζωή της πόλης. Κι έτσι, εμείς μόνοι μας υποβαθμίζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται και διαμορφώνουν το μέλλον της περιοχής που ζούμε και θα ζήσουμε. Χίλιες δυο εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη ζωή της Ξάνθης παραμένουν αναπάντητα χωρίς κανείς να έχει διάθεση ακόμη και να θέσει τις ερωτήσεις. Με άλλα λόγια, δε βλέπουμε… μπροστά μας, παρά μόνο ό,τι γίνεται εκεί που κάποιοι επιθυμούν να μας κατευθύνουν.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …