Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ταμιείον Θράκης και Ν.Ε.Π.Α.Σ οι δυο ΜΚΟ του Γιώργου Παύλου

Ταμιείον Θράκης και Ν.Ε.Π.Α.Σ οι δυο ΜΚΟ του Γιώργου Παύλου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τιςΜη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και άρχισε το «ξεσκόνισμα» τωνεπιχορηγήσεωνπου έχουν πάρει κυρίως από τον κρατικό κορβανά καθώς και πως αυτέςέχουνδιατεθεί ή όχι σε δράσεις που έχουν αναπτύξει σύμφωνα με το καταστατικότους.Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία» με τίτλο: «Χορόςεκατομμυρίων με αμφίβολο αποτέλεσμα» αναφέρει την Θεσσαλονίκη ως«πρωτεύουσα»των Βαλκανίων στις ΜΚΟ επισημαίνοντας ότι : «Μεταξύ 2000 και 2004 όλοιμιλούνγια την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, πρόγραμμα που συνοδεύεται απόπακτωλόχρημάτων. Είναι η εποχή που η Θεσσαλονίκη παίρνει στα σοβαρά τον ρόλοτηςπρωτεύουσας των Βαλκανίων και δημιουργούνται μία σειρά από ΜΚΟ για τηναξιοποίηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών, πολλοί θεσμικοίφορείςεπιχειρηματιών δημιουργούν ΜΚΟ, για να δημιουργήσουν γέφυρες με τιςαγορές τηςΝοτιοανατολικής Ευρώπης».
 
ΝΕΠΑΣ και Ταμιείον Θράκης –Δυο ΜΚΟ του Γιώργου Παύλου
Μέσα στον κατάλογο των ΜΚΟ πουαναφέρονται στο δημοσίευμα υπάρχει μια που έχει έδρα την Ξάνθη.Συγκεκριμένααναφέρεται: « Η «Νοτιοανατολική Πρωτοβουλία για Ανάπτυξη καιΣυνεργασία»(ΝΕΠΑΣ) (Αντίκα 12, 67100 Ξάνθη), αγνώστων λοιπών στοιχείων, έλαβε523.000 ευρώμεταξύ 2001 και 2003. Το πώς αξιοποιήθηκε αυτό το μισό εκατομμύριοουδείςμπορεί να το πει.
Το «Ε» έκανε μια σχετική έρευναπου αποκαλύπτει ότι η Νοτιοανατολική Πρωτοβουλία για Ανάπτυξη καιΣυνεργασία»που έχει έδρα την Ξάνθη είναι μια ΜΚΟ που δημιουργήθηκε από τονκαθηγητή τουΔ.Π.Θ. Γιώργο Παύλο και έχει παράλληλη δράση με την άλλη ΜΚΟ του κ.Παύλου το«Ταμιείον Θράκης».
 
1.200.443 ευρώ πήραν οι ΜΚΟτου κ. Παύλου σε επιχορηγήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία πουαναφέρονται στην ιστοσελίδα του «Ταμιείου Θράκης» (www.tamieion.gr) οι δύο αυτές ΜΚΟ έχουν λάβει κατά την περίοδο2000 – 2005 1.200.443 ευρώεκ των οποίων το 21% δηλαδή 257.324 ευρώ προέρχεται από το δημόσιο (βλ.φωτο μεΚατανομή Εσόδων), 38% από την ΥΔΑΣ -ΥΠΕΞ, 22% από το ΕΕΤΑ, 4% από το ΕΙΝ – ΥΠΕΠΘ και 15% από χορηγίες (σ.σ.Σ’ ότιαφορά τις επιχορηγήσεις δημοσίου αναλυτικότερα βλ. φωτο). Σ’ ότι αφοράτιςδράσεις των δύο αυτών ΜΚΟ όπως αναφέρεται ως ΟΡΑΜΑ: «Το Ταμιείον Θράκηκαι ηΝΕΠΑΣ είναι μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και στοχεύουν στη συνάντησηανθρώπωνκαι λαών και πολιτισμών και συνεργάζονται συστηματικά προκειμένου στομέτρο τωνδυνατοτήτων των να συμβάλλουν στη διεθνή ανθρωπιστική, εκπαιδευτική,πολιτιστική, επιστημονική και αναπτυξιακή παρουσία της σύγχρονηςΕλλάδοςαξιοποιώντας με πρωτοποριακό και βιωματικό τρόπο τη διαχρονική ελληνικήπολιτιστική κληρονομιά».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «Ε»(17/2)  ο πρόεδροςτου Ταμιείον Θράκης κ.Γιώργος Παύλου επισημαίνει ότι το Ταμιείον είχε ελεγχθεί παλιότερα απότο ΣΔΟΕκαι μάλιστα έλαβε εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του και για το έργοπουπαράγει και κατά συνέπεια με χαρά δέχεται τον οποιοδήποτε έλεγχο: «Ταέσοδά μαςπροέρχονται από ευρωπαϊκά και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα καθώςεπίσης καιαπό χορηγίες φίλων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Με χαρά δεχόμαστεκάθε έλεγχοκαι  όλα ταοικονομικά μας στοιχεία και ηδράση μας είναι στη διάθεση της πολιτείας και των πολιτών μέσα από τηνιστοσελίδα μας».
Εν αναμονή λοιπόν του ελέγχου καιγια την ΝΕΠΑΣ…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…