Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ημέρες αγωνίας για όσους εντόπισε το ΙΚΑ

Ημέρες αγωνίας για όσους εντόπισε το ΙΚΑ

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τηνπρόθεση να ζητήσει ότι έχει εισπραχθεί και να επανέλθουν στην εργασίατους όσοιεμπλέκονται στην αγορά πλαστών ενσήμων από το χώρο των συνεταιριστικώνεργοστασίων, επιβεβαιώνει η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία αποστέλλει στονΕισαγγελέα τα στοιχεία που ανακύπτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»,ηυπόθεση αφορά γυναίκες εργαζομένες σε μεγάλο βαθμό.
Ηυπόθεση έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία, καθώς οι ζημίες αναμένεται ναφτάσουνσε δυσθεώρητο ύψος και αυτό βέβαια, να λειτουργήσει σε βάρος τηςσυνολικήςλειτουργίας του Οργανισμού και των ασφαλισμένων. Μέχρι στιγμής οεκτιμούμενοςαριθμός των 300 περίπου υποθέσεων ανάλογων συντάξεων δεν επιβεβαιώνεταικαιθεωρείται ότι είναι μάλλον λιγότερες οι περιπτώσεις, ωστόσο βάσει τωνστοιχείωνπου έχουν προκύψει για 19 μόλις άτομα η ζημία για το ΙΚΑ αγγίζει τα194.000ευρώ!
Αφοράπεριπτώσεις ατόμων που αιτήθηκαν συνταξιοδότηση με 7.500 ένσημα καιείχανσυμπληρώσει τα 45 το 2010. Το ΙΚΑ που απορρόφησε το ταμείο τωνσυνεταιριστικώναντιλήφθηκε το θέμα κατά την διαδικασία μετατροπής των προσωρινώνσυντάξεων σεμόνιμες, όταν δηλαδή άρχισε να ασχολείται με το στάδιο τωνεκκαθαρίσεων,επιστρεφόμενων, ελέγχων κλπ. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ανπρόκειταιγια πλαστά ένσημα ή για ένσημα που αποκτήθηκαν με άλλο τρόπο, ωστόσο ηδιοίκησητου ΙΚΑ φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο εμπλοκής υπαλλήλου στηνυπόθεσηαυτή.
Τοθέμα που ανακύπτει τώρα με βάση τις προθέσεις του ΙΚΑ είναι πώς, μεποιοκαθεστώς και πού θα επιστρέψουν σε θέσεις εργασίας οι πρώην εργαζόμενοιτωνσυνεταιριστικών εργοστασίων που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η ΣΕΒΑΘ και ηΣΕΠΕΚέχουν κλείσει, ενώ η ΣΕΚΑΠ είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει το βάρος τηςπρόσληψης περισσότερων ατόμων, γι’ αυτό και το θέμα εκτιμάται ότι έχειήδηπροκαλέσει ανησυχία στη διοίκηση με δεδομένο ότι αφενός θα δημιουργηθείοξύκοινωνικό πρόβλημα και αφετέρου η διαχείριση της ΣΕΚΑΠ θα διασαλευτείανπροσλάβει επιπλέον προσωπικό.
Μιαςκαι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης νέα στοιχείααναμένεταινα προκύψουν και να συγκεκριμενοποιηθούν προσεχώς.
Τηνημέρα της απεργίας για το θέμα, ο πρόεδρος του ΕργατοϋπαλληλικούΚέντρουΞάνθης  δήλωσε: «Δενέχουμε στοιχεία γιατο θέμα, ενδεχομένως να σχετίζεται με την υπόθεση των οικοδομικών. Μεόλες τιςενέργειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια και με το ασφαλιστικόδημιουργείταιανασφάλεια στους εργαζόμενους θα δούμε τι θα συμβεί στις επόμενεςμέρες. Οκαθένας παλεύει για να σωθεί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…