Στον καιρό της φτώχειας…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianxa@yahoo.gr
 
 
Η σταδιακή αποβιομηχάνιση τουνομού μας που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από τομέσοόρο (15%), η μείωση του αγροτικού εισοδήματος από την περικοπή τωνεπιδοτήσεωνστις υφιστάμενες καλλιέργειες όπως ο καπνός, σε συνδυασμό με τηνυστέρηση σενέες εναλλακτικές καλλιέργειες,  το«πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας, που άφησε άνεργους χιλιάδεςοικοδόμους, η παντελής έλλειψη επενδύσεων ως τροφοδότη της αγοράςεργασίας, ηγενικότερη στενότητα χρήματος, η δυστοκία της αγοράς ως απότοκο τωνπαραπάνωκαι της οικονομικής κρίσης δημιούργησαν μια νέα τάξη νεόπτωχωνμεγαλώνονταςακόμη περισσότερο το δείκτη της φτώχειας. Φαινόμενο πανελλαδικό πουγίνεταιορατό και στο νομό μας.
 
Αυξάνονται δραματικά οιάστεγοι και οι άποροι
Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι,μόνοι, χωρίς στήριγμα από παιδιά και οικογένεια, θύματα της σκληρήςμετάβασηςαπό τη σήψη αυτού του τόπου στην αναγέννησή του.
Η ιστορία του Γιάννη Αγιάννη στοβιβλίο «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ αποτελεί καθημερινό βίωμα γιαολοένα καιπερισσότερους ανθρώπους.
Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκανραγδαία οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν μία από τις πρωταρχικέςανάγκες, αυτήν της στέγασης, της σίτισης, της ιατροφαρμακευτικήςπερίθαλψης στηχώρα μας. Συνολικά εκτιμάται ότι σήμερα πάνω από 5.000 άνθρωποικοιμούνταιστους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Σε αυτούς δενσυνυπολογίζονται οιάστεγοι που ζουν σε διάφορα ιδρύματα, ακατάλληλα κτίρια κ.ά. Οι πιοδυσοίωνεςεκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 αστέγους πανελλαδικά!
Η ελληνική κοινωνία κοιτάμουδιασμένη και προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τη «βρήκε»…  Μια αρρώστια, ένα δάνειο, ηέλλειψηυποστηρικτικού περιβάλλοντος, κάθε απώλεια, κάθε άρνηση και κάθεεγκατάλειψητων αμυντικών μηχανισμών της λογικής απέναντι στο ερέθισμα μπορούν νασε κάνουνάστεγο.
 
Τριπλασιάστηκαν οι μερίδεςφαγητού στην Τράπεζα Αγάπης της Μητρόπολης
Στην Ξάνθη παρότι το διερευνήσαμεδεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από υπηρεσίες του δήμουγια τουςαστέγους.. Όμως η αύξηση των απόρων συμπολιτών μας που στερούνται τοφαγητόφαίνεται με το πόσοι καθημερινά κάθονται …στην Τράπεζα Αγάπης τηςΜητρόποληςΞάνθης. Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκελο κ. Παντελεήμονα τριπλασιάστηκαν τοτελευταίο χρόνο οι μερίδες στο καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται. Από50φτάσανε στις 150 μερίδες, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος τουπροβλήματοςκαι αναγκάζει την εκκλησία να μετακομίσει από το χώρο που στρώνονταν τοΤραπέζιτης Αγάπης ( σε κτίριο απέναντι από την Μητρόπολη) σε υπόγειο χώρο πουτηςπαραχώρησε ο σύλλογος «Τίμιος Πρόδρομος» επί της οδού Βλαχοπούλου. Νασημειώσουμε ότι η Τράπεζα της Αγάπης είναι ένας θεσμός 15 χρόνων καιείναι ηπρώτη πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονα και αποτελεί μιασημαντικήκοινωνική δομή που βασίζεται στο εθελοντισμό. Το φαγητό μαγειρεύουνεθελόντριεςκαι προσφέρεται είτε στο χώρο που προαναφέρθηκε είτε σε συνεργασία μετο«Βοήθεια Στο Σπίτι» παραδίδεται σε απόρους και ανήμπορους στα σπίτιατους 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…