Μετανοείτε…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Από ξεχωριστή λαμπρότητα και από εκδήλωση ενός έντονουθρησκευτικού συναισθήματος του χριστεπώνυμου πλήθους, χαρακτηρίστηκε οφετινόςεορτασμός στη μνήμη της ΑποτομήςτηςΚεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, πολιούχουτηςπόλης. Σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά και η παρουσία του ΑρχιεπίσκοπουΑθηνών καιΠάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την  πόλη μας, συμμετείχε σ’όλες τις λατρευτικέςεκδηλώσεις, απηύθυνε κήρυγμα προς τον ξανθιώτικο λαό και ανακηρύχθηκεΕπίτιμοςΔημότης  του δήμουμας, με απονομή τουχρυσού μεταλλίου της πόλης,  κατόπιναπόφασης του δημοτικού συμβουλίου   
 
Μετανοείτε…αλλάξτενου, αλλάξτε πορεία
Ο κ. Ιερώνυμος ως καλεσμένος της Μητρόπολης Ξάνθης, έφτασεστην Ξάνθη το Σάββατο 28 Αυγούστου παραμονή της γιορτής, συνοδευόμενοςαπό τουςΜητροπολίτες Νικαίας Αλέξιο, Βεροίας-Ναούσης-Καμπανίας Παντελεήμονα,Ελασσόνας  Βασίλειο,  Ηλείας Γερμανό καιΦιλίππων-Νεαπόλεως-ΘάσουΠροκόπιο. Την Παραμονή ιερούργησε στο Μέγα Εσπερινό στην ΜητρόποληΞάνθης ενώ  προεξείχετης λιτανείας της εικόνας από τονναό της Μητρόπολης μέχρι την κεντρική πλατεία. Μέσα στο απομεσήμερο…υπότο φωςτων κεριών…υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου και παρούσης όληςτηςθρησκευτικής , πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, η πομπήπουακολουθούσε την ιερή εικόνα του Αγίου Ιωάννη έμοιαζε απόκοσμη! Μιαμυσταγωγικήατμόσφαιρα κυριαρχούσε… Αλλά και το πνευματικό κήρυγμα που απηύθυνε οΜακαριώτατος από την εξέδρα της κεντρικής πλατείας προς το χριστεπώνυμοπλήθοςπου κυριολεκτικά κατέκλυσε το χώρο, έφερε ως κεντρικό ηθικό καιπνευματικόδίδαγμα το μήνυμα της μετανοίας, της αλλαγής πορείας του ανθρώπου απότο άτομοστο πρόσωπο ως αντίδοτο της πνευματικής κρίσης που βιώνουμε, την ανάγκηεπανασύνδεσηςτης εκκλησίας με την κοινωνία και τους πιστούς αλλά παράλληλα έκανε καικριτικήγια το ρόλο της εκκλησίας:«Μετανοείτε…άλλαξτε μυαλό,άλλαξτε πορεία…αυτό είναι το μήνυμα τουΑγίου Ιωάννης και είναι επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα. Είναι μια εποχή που ο άνθρωπος επαναστατεί και δεν θέλει να έχεισχέση μεσυλλογικότητες. Είναι η περίοδος της απόλυτης ελευθερίας, τηςαυτοδιάθεσης,  είναιπερίοδος τουατομισμού, της εγωπάθειας…Πέθαναν οι ιδεολογίες και το ποτάμι δενγυρίζει πίσω
έφεραν όλη την αμαρτίακαι αυτή την εκτροπή. Και η εκκλησία παρασύρθηκε απ’ αυτά τα ρεύματα και αντί να πάρει τονκόσμο να τον κάνει εκκλησία, ο κόσμος παίρνει την εκκλησία και τηνκάνει κόσμο.Αναμειγνύονται οι υποχρεώσει και ιδού η μεγάλη αμαρτία μέσα στην οποίαζούμεσήμερα. Η εκκλησία πρέπει να αναπαύει τον άνθρωπο, να του δίνει τηναίσθηση τηςελευθερίας, της δημιουργίας,  τηςαισιοδοξίας.  Ορόλος της εκκλησίας είναινα μας δείξει πως θα πορευτούμε  απότοάτομό μας στο πρόσωπο για να κάνουμε κοινωνία. Ζούμε μια πνευματικήκρίση καιπρέπει να μετανοήσουμε…ν’ αλλάξουμε πορεία…».
 
Δήμαρχος: Στενή καιαγαστή συνεργασία με την Μητρόπολη Ξάνθης
Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Ιωάννη – Κυριακή 29 Αυγούστουτο μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή στο Δημαρχείοτηςπόλης μας παρόντων των βουλευτών κυρίων Ξυνίδη και Κοντό, του νομάρχηκ. Παυλίδητων δημάρχων Τοπείρου, Αβδήρων, Σταυρούπολης, Βιστονίδας, τωνεπικεφαλής τηςαντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης και όλων των μελών του δημοτικούσυμβουλίουκαθώς και της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας, ανακηρύχθηκε απότονδήμαρχο Ξάνθης Επίτιμος Δημότης και του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιοτου δήμουΞάνθης: « ως μια ελάχιστη αναγνώριση τηςπροσφοράς σας στα διορθόδοξα και διεκκλησιαστικά πράγματα της Εκκλησίαςμας…»,όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ξάνθης. Στην ομιλία του τόνισε επίσης ότιείναιιδιαίτερη ευλογία και τιμή η παρουσία του αρχιεπισκόπου στην πόλης μαςενώαναφέρθηκε και στην στενή και αγαστή συνεργασία του δήμου με τηνμητρόποληΞάνθης: «Όπως εσείς θα διαπιστώσατε οακριτικός Δήμος μας στέκεται δίπλα στην τοπική εκκλησία και ησυνεργασία μας μετον Σεβασμιώτατο μητροπολίτης μας κ.κ. Παντελεήμονα είναι στενή καιαγαστή.Συνεργαζόμεθα με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης σε πολλά επίπεδα όπωςπαραδείγματοςχάριν στην κοινωνική πρόνοια. Τα τελευταία δε χρόνια η συνεργασία αυτήεγγίζεικαι θέματα πολιτισμού».
 
Η εκκλησίαενδιαφέρεται για τον πολίτη όχι για την πολιτική
Ο κ.  Ιερώνυμος στηνομιλία του τόνισε ότι η συνεργασία της εκκλησίας με την τοπικήαυτοδιοίκησηδίνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Στη συνέχει έκανε τη διάκριση τωνεννοιώντου «πολίτη» και της «πολιτικής» επισημαίνοντας ότι ο πολίτης είναιαυτός πουενδιαφέρεται για τα θέματα της πόλης και τα καθημερινά προβλήματα τουπολίτηείναι έργο της εκκλησίας ενώ η πολιτική με την κοινή έννοια δεν αφοράκαι δενενδιαφέρει την εκκλησία: « Η αποστολή τηςεκκλησίας είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο από άτομο να γίνει πρόσωπο. Τατουοίκου μας δεν είναι τόσο στεγανά, είναι καθετί που απασχολεί την ψυχήτουανθρώπου τα αδιέξοδά του, την αγωνία του. Πέρασε η εποχή τωνιδεολογιών. Οχριστιανισμός όμως δεν είναι ιδεολογία, ο χριστιανισμός είναι βίωμακαθημερινό.Ο άνθρωπος θέλει μόνος να αυτοπροσδιορίζεται, δεν τον ενδιαφέρουν τα σύνολα, διασπάται όλο και περισσότερο μένει μόνος…Η εκκλησία είναιστην εποχήτης σήμερα Αν μπορεί να ενώσει την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία που θέλει να έχει κάθε άνθρωποςστη σχέση με το Θεό. Αν βρούμε τρόπο συνεργασίας της τοπικής εκκλησίαςκαιτοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκκλησίας με την πολιτεία υπάρχειελπίδα…».
Ο κ. Ιερώνυμος στο τέλος της τελετής δώρισε στον δήμαρχος Ξάνθης μια πλακέταπουεικονίζεται ο Απόστολος Παύλος στην Πνύκα να φέρει το μήνυμα τουΧριστιανισμούστην Ευρώπη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…