Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Δώσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ότι σου είναι άχρηστο

Δώσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ότι σου είναι άχρηστο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Βοηθητικά βιβλία που ποτέ δε θα ξαναχρειαστείτε, ρούχα που έμεινανσχεδόν αφόρετα λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης του παιδιού, παιχνίδια μετα οποίαδε θα ξαναπαίξει. Όλα αυτά και άλλα τόσα πετιούνται στα σκουπίδια,στοιβάζονταιστα σπίτια μας ή ξεχνιούνται σε κάποια αποθήκη και καταστρέφονται απότηνυγρασία. Κι όμως, βιβλία, ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια που μας είναιάχρησταμπορούν να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να βοηθήσουν και να δώσουν χαρά σεάλλαπαιδιά.
Ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης ‘ο Δημόκριτος’, με μεγάλη εμπειρία στηνκανονική ανακύκλωση, ξεκινά χρηστική ανακύκλωση σε διευρυμένο επίπεδοκαι γι’αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του κ. Φίλιππος Στεργίου και οαντιπρόεδρος κ. Ηλίας Σεραφειμίδης παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου με σκοπόναενημερώσουν τι περιλαμβάνει η δράση τους αυτή και πώς οι πολίτεςμπορούν νασυμβάλουν.
 
Πνευματική ανάπτυξη και κοινωνική προσφορά από το σύλλογοσκακιστών
Ο κ. Στεργίου διευκρίνισε αρχικά ότι βάσει καταστατικού η δράση τουσυλλόγου σκακιστών περιλαμβάνει αφενός την πνευματική ανάπτυξη τωνπαιδιών καιαφετέρου την κοινωνική προσφορά. Το πρώτο επιτυγχάνεται μέσω τηςεκμάθησηςσκάκι βεβαίως, αλλά και μέσα από μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που έστησεοσύλλογος για τα παιδιά με 10.000 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποίαπεριλαμβάνουν παιδικά, λογοτεχνικά, φροντιστηριακά, βοηθητικά βιβλία,ακόμη καιέτοιμα διαγωνίσματα. Υπό οργάνωση είναι και συμβατική βιβλιοθήκη που θαπροκύψει από τη χρηστική ανακύκλωση. Σκοπός του συλλόγου είναι και στιςδύοβιβλιοθήκες να υπάρχει μελλοντικά πρόσβαση σε όλους τους ξανθιώτες καιόχι μόνοστα μέλη.
Με τη μέχρι τώρα δράση του πάντως, ο σύλλογος σκακιστών έχεισυγκεντρώσει και προσφέρει 2.600 βιβλία στην αστυνομία, τη σχολήνοσηλευτών καιτο μεγαλύτερο όγκο στον πολιτιστικό σύλλογο Ρομ ‘Ελπίδα’.
 
Απουσία αξιόπιστου παραλήπτη τοπικά
Ο σύλλογος σκακιστών που μέχρι και πριν δύο χρόνια –μετά επιλήφθηκεο δήμος- είχε αναλάβει την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίουστηνΞάνθη, ξεκίνησε τώρα ένα διευρυμένο σχέδιο χρηστικής ανακύκλωσης σταπλαίσιατης κοινωνικής του προσφοράς. Παρά ωστόσο την πρόθεση, όπως τηνεξέφρασε ο κ.Στεργίου, η βοήθεια να διοχετευτεί κατά προτεραιότητα τοπικά, δενβρέθηκαναξιόπιστοι παραλήπτες που να κάνουν τη διανομή τοπικά σε φτωχέςοικογένειες καιευαίσθητους πληθυσμούς. Γι’ αυτό απευθύνθηκαν σε ευαγή ιδρύματα, όπωςτοΧαμόγελο του Παιδιού (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), την Κιβωτό του κόσμου(στηνΑθήνα), το Παπάφειο ίδρυμα (στη Θεσσαλονίκη και δευτερευόντως σεορφανοτροφείοτης Κατερίνης, όπου ενδέχεται να συνδράμουν αν συναντήσουν μεγάληανταπόκρισηαπό τους ξανθιώτες. «Δεν έχουμε τις δυνάμεις και τα μέσα να κάνουμε τηδιανομήκαι να λειτουργήσουμε σαν κοινωνική πρόνοια οι ίδιοι», σημείωσε οπρόεδρος τουσυλλόγου.
Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, είναι η μεταφορική εταιρία«εν κινήσει» που ανέλαβε τη μεταφορά των προϊόντων που θα συλλέγονται,ηεταιρία κατασκευής αλουμινίου Φουρλακίδης που θα φτιάξει κάδουςκατάλληλους πουθα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συλλεγόμενων προϊόντων, μιας και μέχριτώρα οσύλλογος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με διαρρήξεις και κλοπές. καιτέλος,εργαστήρι επιγραφών στην οδό Αίμου ανέλαβε την κατασκευή επιγραφών γιατουςκάδους ώστε να μην αναμιγνύονται τα προϊόντα μεταξύ τους.
Όσον αφορά στην καλύτερη λειτουργία της χρηστικής ανακύκλωσης οσύλλογος προτρέπει τους πολίτες να φέρνουν τα ρούχα πλυμένα, σιδερωμένακαιπακεταρισμένα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τη δουλειά επωμίζονται ταμέλητου συλλόγου.
«Έχουμε εμπειρία στην ανακύκλωση από την οποία έχουμε δημιουργήσειένα καλό δίκτυο δράσης», τόνισε ο κ. Στεργίου, εκφράζοντας τηβεβαιότητα ότι:«οι ξανθιώτες θα ανταποκριθούν, καθώς έχουν δείξει ότι διακατέχονταιαπόευαισθησία τόσο σε οικολογικά όσο και σε κοινωνικά θέματα». «Σκεφτείτεμόνο ότιπριν παραδώσουμε την ανακύκλωση στο δήμο συγκεντρώναμε 5 τόνους χαρτίτο μήνα,ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1.500-2.000 οικογένειες», πρόσθεσε οπρόεδρος.
 
Δε ζητούμε χάρη, αλλά συνδρομή
Τελειώνοντας την ενημερωτική ομιλία του ο κ. Στεργίου επικεντρώθηκεστα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος σκακιστών όσον αφορά στηνλειτουργική και αποτελεσματική δράση του. Σημείωσε πρώτον ότιεπιβάλλεται οκαθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου από το δήμο, μιας και η περιοχήσυνολικά τουΛιμνίου μαρτυρά εγκατάλειψη και υποβάθμιση, πρόσθεσε την αδυναμίαπρόσβασης στοσημείο των κάδων τις περιόδους των καρναβαλιών και του καλοκαιριού μεταΠαρχάρια και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, προτείνοντας ο δήμος νααπομονώσει τηνπεριοχή, όπως είχε κάνει παλαιότερα με λινάτσες και αναφέρθηκε και στηνέλλειψηοικονομικών πόρων, εξηγώντας: «ο σύλλογος εδώ και 3 χρόνια δεν έχειλάβει καμίαοικονομική ενίσχυση από το δήμο και ούτε σκοπεύει να ζητήσει. ΣτηνΚαβάλα εδώκαι χρόνια στις αρχές κάθε χρονιάς ο δήμος δημοσιεύει το ποσό που θαλάβει ωςτακτική οικονομική ενίσχυση κάθε σύλλογος αφού αξιολογηθούν οι ανάγκεςκαι ηπροσφορά του καθενός», με την έννοια ότι αν αξίζει μία προσπάθειαπρέπει ναεκτιμάται. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι σκέφτονται σοβαρά τη ματαίωση τωνσχολικώναγώνων σκάκι του οργανισμού, μιας και την προηγούμενη χρονιά διεξαγωγήςτωναγώνων το 2009 τα έπαθλα και άλλα έξοδα δεν καλύφθηκαν από τονοργανισμόάθλησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…