91 χρόνια Λευτεριά!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Εδώ και 91 χρόνια γιορτάζουμε το ίδιο σημαντικό ιστορικόγεγονός, την απελευθέρωση της Ξάνθης στις 4 Οκτωβρίου 1919. Κάθε χρόνοφωτίζουμε το ίδιο γεγονός από διαφορετική οπτική γωνία, ανάλογα με τιςνέεςιστορικές έρευνες και τις νεότερες εθνικές εμπειρίες.
 Στο φετινό γιορτασμόαναδεικνύουμε την Αντίσταση της Ξανθιώτικης / Θρακιώτικης Κοινωνίας.Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η συμβολή των πολιτικών, στρατιωτικών καιδιπλωματικών αρχών. Απαραίτητη όμως είναι η εγρήγορση και συμπαράστασηόλων τωνκοινωνικών ομάδων και τάξεων. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι,Εβραίοι,πλούσιοι και φτωχοί, αστοί και αγρότες επί αιώνες αντιστάθηκαν στιςδύσκολεςσυνθήκες οθωμανικής κατοχής και κυοφόρησαν την Ελευθερία  στην καθημερινή τους ζωή».Αυτό το απόσπασμααποτελεί το επιμύθιο της ομιλίας του φιλόλογου – συγγραφέα κ. ΘανάσηΜουσόπουλου με θέμα την «Αντίσταση της Θρακιώτικης κοινωνίας» πουπραγματοποιήθηκε κατά την επίσημη δοξολογία του εορτασμού των 91ωνΕλευθερίων της Ξάνθης.
 
Θέλει αρετή και τόλμηη ελευθερία…
Ένα θέμα ελάχιστα γνωστό καθώς το κέντρο βάρους τουεορτασμού της επετείου πέφτει στην μαθητική και στρατιωτική παρέλασηπουπραγματοποιήθηκε και φέτος με λαμπρότητα σε μια μουντή φθινοπωρινήΞάνθη. Τηςπαρέλασης προηγήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης καικατάθεσηστεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείουΕσωτερικών ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος και δήλωσε: «ΧρόνιαΠολλά 4Οκτωβρίου, 91 χρόνια μετά. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία λέει οποιητής καινομίζω πως για πολλά χρόνια  οιΈλληνεςαπέδειξαν την ορθότητα αυτού του ρητού. Με γιορτές σαν και αυτές οιέλληνες θαθυμούνται πάντα αυτή την αποστολή που έχουμε μέσα στον κόσμο με αρετήκαι τόλμηνα δίνουμε το παράδειγμα  τουπολιτισμούκαι της ελευθερίας και αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».
 
Τιμή και δόξα λοιπόνσ’ όλους αυτούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους
Τα συγχαρητήρια και τις ευχές του έδωσε ο μητροπολίτης κ.Παντελεήμων προς τα νιάτα που παρέλασαν: «Συγχαίρω τα στρατευμένα μαςπαιδιάκαι την μαθητιώσα νεολαία που παρέλασε και θα ήθελα να ευχηθώ στο λαό μας πλούσια την ευλογία τουΘεού και ναμας καταστήσει ο θεός να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που εκείνος μαςχάρισε.»,ενώ ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της επετείου: «Μεγάλημέρα η σημερινή για την πόλη μας. Συμπληρώνονται 91 χρόνια από τότε πουη Ξάνθημας ενσωματώθηκε στον εθνικό ελληνικό κορμό. Τιμή και δόξα λοιπόν σ’όλουςαυτούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και σε πολιτικό και στο πεδίοτωνμαχών ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας καιτηςδημοκρατίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…