Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κερδήθηκε μια «μάχη» για την  τοπική επιχειρηματικότητα

Κερδήθηκε μια «μάχη» για την  τοπική επιχειρηματικότητα

0

Σε κλίμα σύμπνοιας, ομοψυχίας και γενικής ευφορίας μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αποφασίστηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 15 Ιουλίου,  η παραχώρηση από πλευράς δήμου των 140 στρεμμάτων στην περιοχή ΔΕΡΑΣ σε 93 επιχειρηματίες της πόλης που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας σχετικές αιτήσεις, στην αρμόδια επιτροπή με δημοτικούς συμβούλους που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα βιοτεχνικό πάρκο που θα συμπεριλαμβάνει διάφορες βιοτεχνικές δραστηριότητες (εργαστήρια – τρόφιμα, γύψινα, μηχανουργεία, σιδηρουργεία αυτοκινήτων κ.λ.π.), με στόχο να αποσυμφορηθεί η πόλη.

Κερδήθηκε μια «μάχη» για την  τοπική επιχειρηματικότητα

Τελεσφόρησε έτσι το πρώτο σκέλος μιας υπόθεσης για την οποία απαιτήθηκε μια ανάκληση απόφασης προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και ένας αγώνας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που διήρκησε 2,5 χρόνια. Σύσσωμη η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση χαιρέτησαν το γεγονός ως μια επιτυχία της τοπικής κοινωνίας που απέδειξε ότι μπορεί να αυτοοργανώνεται και να διεκδικεί, ως μια θετική κίνηση από πλευράς δήμου η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την πόλη και  απέδωσαν τα εύσημα στην επιτροπή του δήμου και στην άτυπη επιτροπή των επαγγελματιών που «κυνήγησε» την υπόθεση (επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Γιάννης Σιούτας) για τη συνεργασία τους και για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Θεολόγης Καλαϊτζής ενημέρωσε το σώμα για το νομικό πλαίσιο τονίζοντας ότι θ’ ακολουθήσει ΚΥΑ και οι επιχειρηματίες θα καταθέσουν οικονομοτεχνική μελέτη, θα καταβάλλουν το τίμημα και θα υπογραφούν τα συμβόλαια. Από τη στιγμή εκείνη και σε περίοδο 3+ 2 ετών ο επιχειρηματίας υποχρεούται να μεταφέρει την επιχειρηματική του δραστηριότητα κατασκευάζοντας τις ανάλογες κτιριακές εγκαταστάσεις και τούτο αν δεν συμβεί ο δήμος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την επιστροφή του.

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα κάνει όλες τις υποδομές ώστε οι επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα, ενώ τέθηκε η πρόταση να υπάρχει μια ενιαία αρχιτεκτονική στις κτιριακές εγκαταστάσεις ώστε να υπάρχει και μια αισθητική στο βιοτεχνικό πάρκο.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Αστικού ΚΤΕΛ για τα στέγαστρα

Από τα υπόλοιπα 24 θέματα της ημερησίας διάταξης (επί συνόλω 117 θεμάτων) αυτά που απασχόλησαν το σώμα ήταν: Α) Το αίτημα του ΚΤΕΛ για τοποθέτηση στεγάστρων σε στάσεις αναμονής επιβατών και διενέργεια διαφήμισης Β) Υλοποίηση τη δράσης «Ολοκληρωμένες τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης φτωχών οικογενειών με παιδιά και Γ) Αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Αναφορικά με το αίτημα του ΚΤΕΛ, υπενθυμίζουμε ότι η εγκατάσταση στεγάστρων στις στάσεις των Αστικών έχει ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού και έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το δήμο και την εταιρείαMULTISOP. Το ΚΤΕΛ υπέβαλλε αίτημα να του ανατεθεί η εγκατάσταση στεγάστρων και να του δοθεί η δυνατότητα να θέσει διαφημιστικά στα πλαίσια των νέων αστικών γραμμών που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα «ΣΥΝΚΟΙΝΩΝΙΑ» που υλοποιεί ο δήμος επικαλούμενο το νομικό επιχείρημα ότι όταν υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία δεν υπήρχαν οι νέες γραμμές και ότι η σύμβαση δεν δεσμεύει το δήμο να αναθέσει τις νέες στάσεις στο ΚΤΕΛ. Οι εκπρόσωποι της εταιρεία υποστήριξαν ότι η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για στέγαστρα σ’ όλη την Ξάνθη και πουθενά  δεν αναφέρεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι νέες γραμμές. Μετά από συναίνεση και της αντιπολίτευσης το αίτημα του ΚΤΕΛ απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο δήμος πρέπει να στηρίξει την υπογραφή του στη σύμβαση με την εταιρεία.

Εγκρίθηκε πρόγραμμα στήριξης φτωχών

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα (με τη σειρά που τα θέσαμε) το σώμα ενημερώθηκε για το πρόγραμμα στήριξης των παιδιών μέχρι 16 ετών. Πρόκειται για ένα 10 ετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο ο δήμος Ξάνθης είναι ένας από τους 4 δήμους της χώρας που πρόκειται να το υλοποιήσουν Ως υπεύθυνοι του προγράμματος τέθηκαν ο κ. Φιλίππου και η κα Δαλάτση.

Εφαρμογή του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στο Αμοιρίδειο και στο 12ο δημοτικό 

Τέλος, αρκετή συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι δράσεις τους στοχεύουν στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω τεχνικών παρεμβάσεων.

Περιλαμβάνει 6 θεματικούς άξονες: δημοτικά κτίρια, κοινόχρηστοι χώροι, μεταφορές, τεχνικές υποδομές , διάδοση ενημέρωση, τεχνική υποστήριξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα είναι ύψους 1 εκ. ευρώ και ο δήμος καλείται να συμμετέχει με 30% ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με το φάκελο που υπέβαλαν ο κ. Παυλίδης Πέτρος και ο κ. Νίκος Μίχος ως πεδίο εφαρμογής του προγράμματος επιλέχθηκε το «Αμοιρίδειο» και το 12ο Δημοτικό σχολείο καθώς πληρούσαν τις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα για ένταξη.

Σ’ αυτά πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις (αλλαγή φωτισμού, κουφωμάτων, καλύτερη μόνωση κ.λ.π.) ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  κ. Χρίστος Πούλιος εξέφρασε την ένστασή του όχι για το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος έφερε  τον Μάρτιο στα προ ημερησίας αλλά για το γεγονός ότι λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία (22 Ιουλίου) καλείται το σώμα να συζητήσει εσπευσμένα ένα τόσο σοβαρό θέμα. Για το λόγο αυτό καταλόγισε προχειρότητα στη δημοτική αρχή και έκανε ορισμένες προτάσεις για χρήση φωτοβολταϊκών, χρήση συστημάτων συχνότητας ρεύματος, εφαρμογής του προγράμματος στην παλιά πόλη. Ο κ. Μίχος απάντησε ότι τα φωτοβολταϊκά δεν προβλέπονται από το πρόγραμμα και ότι όλα τα δημοτικά κτίρια εξετάστηκαν ένα προς ένα αλλά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ένταξής τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …