Τα «Αλεκτόρεια» του Πετεινού

0

Τα 26 χρόνια συμπληρώνουν φέτος από την καθιέρωσή τους τα «Αλεκτόρια», στον οικισμό Πετεινός, του Δήμου Βιστονίδας. Πρόκειται για μία σειρά πολιτιστικών αλλά και αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετεινού από την χρονολογία της ίδρυσής του, το έτος 1983. Ο ίδιος ο σύλλογος, όπως και ο θεσμός των εκδηλώσεων, ιδρύθηκε από τρεις νέους του Πετεινού, μέλη της πλειοψηφούσας ποντιακής κοινότητας που εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον ξεριζωμό της από τις πατρογονικές της εστίες. Το όνομα των εκδηλώσεων δόθηκε από το ίδιο το όνομα του οικισμού (Πετεινός – Αλεκτόρεια) και μετά από μία κάμψη που γνώρισαν στο πέρασμα του χρόνου, αναβιώνουν κάθε χρόνο, για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα.
Για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από το Σάββατο 27 Ιουνίου, μέχρι και την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009, μίλησε στο «Ε», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, κα Φωτεινή Παραστατίδου. «Για όλους και κυρίως για τα παιδιά, είναι ένα γεγονός που αναμένεται με μεγάλη προσμονή. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το βράδυ του Σαββάτου, με ένα μεγάλο, λαϊκό, παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, στην αυλή του σχολείου του οικισμού, όπου θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μας, το οποίο έχει ιδρυθεί πριν από τέσσερα χρόνια. Τα παιδιά του συγκροτήματος (25 συνολικά) είναι από 7 μέχρι 18 χρόνων και προετοιμάζονται εντατικά, με κέφι και μεράκι, ανυπομονώντας για την στιγμή που με την ζωντανή και δυναμική «σέρα» (παραδοσιακός ποντιακός χορός) θα ανοίξουν την εκδήλωση!», τόνισε η κα Παραστατίδου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι τα «Αλεκτόρεια» γίνονται τις παραμονές και ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οπότε την δεύτερη ημέρα (Σάββατο 28 Ιουνίου), μετά τον απογευματινό αρχιερατικό εσπερινό, που θα γίνει στον ομώνυμο ναό του οικισμού μας, θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας των Αγίων Αποστόλων. Αμέσως μετά έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τόσο μία επίδειξη «Tae Kwon Do», όσο και ένας αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων της ομάδας του «Άρη Πετεινού» και παλαιμάχων του Δήμου Βιστονίδας. Για το τέλος της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί συναυλία πενταμελούς ορχήστρας από νέους της Ξάνθης, οι οποίοι θα διασκεδάσουν με μουσικά κομμάτια από το έντεχνο ελληνικό πεντάγραμμο μικρούς και μεγάλους, στην πλατεία του σχολείου του οικισμού.
Για τις εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2009, η κα Παραστατίδου μας λέει ότι «αφού πραγματοποιηθεί το πρωί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, λόγω της εορτής των Αγίων Αποστόλων, αργά το απόγευμα θα γίνουν τόσο ο «Μεγάλος Αλεκτόρειος δρόμος», που καλύπτει μία απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων περιμετρικά του οικισμού, όσο και ο «Μικρός Αλεκτόρειος δρόμος», εντός του αθλητικού σταδίου του οικισμού, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου, με αγώνες δρόμου διακοσίων, τετρακοσίων και επτακοσίων μέτρων, ακολουθούμενοι από τις πραγματικά παραδοσιακές και μοναδικές «τσουβαλοδρομίες» και «αυγοδρομίες», τις οποίες όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία, αφού αποτελούν το επίκεντρο της διασκέδασης γι’ αυτά. Δίνοντας στα τελευταία ένα ακόμη λόγο για να χαρούν και να διασκεδάσουν, το τέλος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει για τα μικρά παιδιά πολλές εκπλήξεις και δώρα». Για την συνεισφορά των τοπικών φορέων και ιδιωτών για την επιτυχία και την συνέχιση των εκδηλώσεων η κα Παραστατίδου μας δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά του Δήμου Βιστονίδας στην διοργάνωση και στην επιτυχία των «Αλεκτορείων» και γι’ αυτό πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, ιδιαίτερα για την μεγάλη τεχνικής μορφής βοήθεια που μας παρείχε τόσο τις περασμένες χρονιές, όσο και για την φετινή του συνεισφορά. Επίσης θα ήθελα συνολικά να ευχαριστήσω και όλους τους ιδιώτες – χορηγούς της εκδήλωσής μας, διότι χάρη στην μεγάλη τους βοήθεια μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα και να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις αυτές. Όμως ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ίσως το μεγαλύτερο, αξίζει και σε όλους τους εθελοντές, ειδικότερα στα παιδιά, τα οποία με κέφι και μεράκι δούλεψαν και δουλεύουν για την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…