Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 ‘Ιερή’ διαμαρτυρία για τη φορολογία

‘Ιερή’ διαμαρτυρία για τη φορολογία

0

Με υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ιωννίνων, σύσσωμη και εντόνως διαμαρτύρεται η Εκκλησία για τον τριπλασιασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας από 1 σε 3 τοις χιλίοις, εις βάρος της.

 

‘Η Εκκλησία δεν είναι μουσείο’

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της Ιεράς Συνόδου και βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την απόφαση της Συνόδου, μας μετέφερε την ουσία της αντίδρασης, που έγκειται, όπως δήλωσε, σε δύο σημεία. Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι «το υπάρχον σχέδιο νόμου από τη μια προβαίνει σε αντισυνταγματική φορολογική διάκριση γιατί υποβιβάζει την εκκλησία αφού την εξομοιώνει με άλλες κατηγορίες ιδρυμάτων που δεν είναι ΝΠΔΔ (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου), όπως τα μουσεία, τα Ιδρύματα και τα μουσουλμανικά βακούφια και από την άλλη θίγει το δικαίωμα της εκκλησίας στην ίση μεταχείριση με άλλα νομικά πρόσωπα». Ο κ. Παντελεήμων εκτιμά ότι η πρώτη προέκταση δεν συνάδει με το χαρακτήρα της Εκκλησίας, ως ζωντανού οργανισμού με φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, ενώ η δεύτερη εμποδίζει την εκκλησία από να δώσει στους πολίτες το σωστό παράδειγμα της ίσης μεταχείρισης.

 

‘Το σχέδιο νόμου είναι σε πλήρη αντίφαση με το Σύνταγμα’

Στο υπόμνημα επεξηγείται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αντίκειται τόσο σε βασικές συνταγματικές αρχές της χώρας, όπως η αρχή της αναλογικής μεταχείρισης, αλλά ταυτόχρονα είναι και ενάντια στο δικαίωμα της περιουσίας και το δικαίωμα των ατομικών ελευθεριών της εκκλησίας, όπως αυτές κατοχυρώνονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι, ελλείψει διαχωρισμού, θα πληγούν και οι μικρές ενορίες με μικρότερη ακίνητη περιουσία.

Οι ιεράρχες της Συνόδου, ωστόσο, συμπεριλαμβάνουν και άλλες εστίες διαμαρτυρίας και συγκεκριμένα αναφέρονται στα καταπατημένα ακίνητα, τα μη αξιοποιούμενα ακίνητα και τα χρησιδανεισμένα ακίνητα. Ειδικότερα, έντονη είναι η διαμαρτυρία για τα δεσμευμένα ακίνητα που στο κείμενο της επιστολής περιγράφεται ως εξής: «Το χειρότερο όμως είναι ότι η Πολιτεία κωφεύει στα χρόνια αιτήματά μας περί αποδεσμεύσεως των εναπομεινάντων ακινήτων μας από την αφαίμαξη της εκκλησιαστικής περιουσίας, και μας ανάγκασε να πληρώσουμε φόρο κατοχής περιουσίας (ΕΤΑΚ) σε ακίνητα που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε είτε για φιλανθρωπικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς για να εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για τη στήριξη των κοινωφελών Ιδρυμάτων μας και του τεράστιου προνοιακού μας έργου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού έλαβε την επιστολή, γνωστοποίησε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαβουλεύσεως και συζητήσεων με την ηγεσία της εκκλησίας.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η επιδότηση 12% στη βιοτεχνία, αιτία αντιπαράθεσης

Στο φύλλο του Σαβ …