Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Φρένο» στις καταγγελίες για αυθαίρετα

«Φρένο» στις καταγγελίες για αυθαίρετα

0

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει έλεγχο και τεχνική έκθεση από ιδιώτη μηχανικό που έχει κόστος για τον καταγγέλλοντα –  Τέλος στις ανώνυμες καταγγελίες

 

Έλεγχοι από κληρωτούς ελεγκτές και όχι από την Πολεοδομία  – Τέλος εποχής για τις οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου – Όσοι πρόλαβαν …πήραν!

  

«Φρένο» στην ανώνυμες καταγγελίες για αυθαίρετα και γενικότερα στον τρόπο της καταγγελίας αλλά και του ελέγχου από την Πολεοδομία, θέτει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος εισάγοντας παράλληλα μια σειρά από ρυθμίσεις που λειτουργούν ως δικλείδες για την διασφάλιση της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Μια «ρετσινιά» που έχει κολλήσει στις Πολεοδομίες από παλιά και όχι άδικα τις περισσότερες φορές.

Η καταγγελία έχει κόστος – Τέλος στην ανωνυμία

Είναι γνωστό ότι αυτό που ισχύει σ’ ότι αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές είναι να …γίνονται νύχτα και να ενημερώνεται η Πολεοδομία ή οι Αρχές από ανώνυμες συνήθως καταγγελίες που τις πιο πολλές φορές γίνονται από κάποιο ενοχλημένο γείτονα! Σε επόμενη φάση η Πολεοδομία με το προσωπικό της πρέπει να κάνει αυτοψία και να καταγράψει τις αυθαιρεσίες χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό το κενό δημιουργεί χώρο για πολλές παθογένειες.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και διαφάνεια το θέμα των καταγγελιών για αυθαίρετα ενώ απομπλέκει τις πολεοδομίες. Ειδικότερα «περιμένουμε να αλλάξουν πολλά με το νέο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα όποιος θέλει να καταγγείλει μια αυθαίρετη η κατασκευή θα είναι επώνυμη και θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα σε ιδιώτη μηχανικό που θα ελέγξει την βασιμότητα της καταγγελίας και αν ευσταθεί θα κάνει μια τεχνική έκθεση με την υπογραφή του και θα την υποβάλλει μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Αυτό όμως θα έχει κόστος για αυτόν που θα κάνει την καταγγελία. Έτσι διασφαλίζεται η σοβαρότητα της καταγγελίας αλλά από την άλλη αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα γιατί πλέον θα έχει κόστος».

 Έλεγχοι από κληρωτούς ελεγκτές και όχι από την Πολεοδομία

Επίσης απεμπλέκονται οι Πολεοδομίες από την αυτοψία και τον έλεγχο : «Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται από δύο κληρωτούς ελεγκτές και αποφορτίζονται οι πολεοδομίες που έχουν γενικά πρόβλημα υποστελέχωσης  από έναν επιπλέον φόρτο εργασίας. Επίσης είναι σημαντικό ότι απ’ την στιγμή που θα γίνει η καταγγελία πρέπει ο έλεγχος να γίνει εντός 5 ημερών. Δηλαδή επιταχύνεται η διαδικασία και δεν αφήνονται περιθώρια για ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το νέο νομοσχέδιο γιατί επιπλέον ρυθμίζονται και τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5. Παρέχεται η δυνατότητα της τακτοποίησης μετά από Επιθεώρηση από ελεγκτή δόμησης. Να πούμε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά».

Τέλος εποχής για τις οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου – Όσοι πρόλαβαν …πήραν

Έκλεισε τέλος του χρόνου και παράταση δεν δόθηκε η προθεσμία για την κατάθεση για έκκριση ή προέγκριση ή αίτημα για έκδοση οικοδομική άδειας για εκτός σχεδίου δόμηση με τον προηγούμενο νόμο. Να σημειώσουμε ότι δόθηκε η δυνατότητα αυτή από το υπουργείο και όπως αναφέρει ο κ. Ασημίδης: «Υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια του 2022 ενδιαφέρον για έκδοση αδειών στην Πολεοδομία Ξάνθης, ωστόσο όπως συμπλήρωσε δεν είναι μετρήσιμο γιατί αφορά αιτήματα ή προέγκριση που ωστόσο κατοχυρώνουν δικαίωμα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…