Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Διευκρίνιση: Δεν φταίνε όλοι οι κάτοικοι των Αβδήρων αν δυο ασυνείδητοι κακοποιούσαν γάτες!

Διευκρίνιση: Δεν φταίνε όλοι οι κάτοικοι των Αβδήρων αν δυο ασυνείδητοι κακοποιούσαν γάτες!

0

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν σε κακοποίηση ζώων από κάποιους δημότες του δήμου Αβδήρων. Ήδη έχουν εκφραστεί πολλές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες σε επιστολές τους προς τον Δήμο και προς το «Ε» διαμαρτύρονται και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους σε τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να καταφέρονται κατά της Δημοτικής αρχής πολύ δε περισσότερο να διατυπώνουν ειρωνικά σχόλια για το πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων του δήμου. Μετά απ’ όλα αυτά κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα εξής. Σαφώς και  τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες και  δεν συνάδουν με ένα πολιτισμικό υπόβαθρο ανάλογο της ιστορικής διαδρομής των Αβδήρων, αλλά και επιπρόσθετα υποδηλώνουν βαρβαρότητα όμως αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζει όλους τους κατοίκους του δήμου Αβδήρων, ούτε φυσικά και τη φιλοσοφία που διέπει τις ενέργειες της  δημοτικής αρχής σ’ ότι αφορά τα ζώα και ούτε βεβαίως, η δυσφήμηση, ήταν ο σκοπός του ρεπορτάζ αλλά η «συνέτιση» κάποιων που με τέτοιες συμπεριφορές αμαυρώνουν την εικόνα του δήμου. Ας δούμε τα πράγματα λοιπόν στη σωστή τους διάσταση και ας μη καταδικάζουμε συλλήβδην όλους τους κατοίκους του δήμου Αβδήρων επειδή βρέθηκαν δυο ασυνείδητοι!

Παραθέτουμε παρακάτω δύο αποσπάσματα της επιστολής της κας Καλλιόπης Σιμιτσή από την Καβάλα, Ιδρύτριας και Προέδρου και μέλους της Ομάδος Ενωμένων Ενεργών Σωματείων την οποία απέστειλε προς το «Ε», τη δήμαρχο Αβδήρων αλλά και τον Νομάρχη Ξάνθης και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης.

«Μας καλείτε να γνωρίσουμε τον τόπο σας, να νιώσουμε την ουσία της Αιωνιότητας των Αβδήρων, να βιώσουμε το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού, να αφουγκραστούμε τους γαλήνιους ήχους των πουλιών στις λίμνες, να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της φύσης και να χαρούμε με τα παιχνίδια που παίζει το γαλανό του ουρανού και της θάλασσας με το πράσινο της γης.

Αναφέρετε ότι ο τόπος σας είναι φιλόξενος, όπου ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον συνυπάρχουν και αλληλοεξαρτώνται με τον αρμονικότερο τρόπο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπλαση της περιοχής. Όμως ο Πολιτισμός ενός τόπου διαφημίζεται από τα έργα των τοπικών αρχών και από την συμπεριφορά των πολιτών του. Όταν όμως επί 20 χρόνια πολίτης των Αβδήρων και δημότης σας δηλητηριάζει και κακοποιεί μέχρι θανάτου αδέσποτες γάτες και  η δημοτική αρχή αδιαφορεί, τότε αυτός ο τόπος προσβάλλει τον πολιτισμό των αρχαίων φιλοσόφων, του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Ανάξαρχου, του Βίωντος, οι οποίοι γεννήθηκαν στον ιερό αυτόν τόπο.

Το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» ενημέρωσε πανελλαδικά τους Έλληνες για την ποιότητα ζωής στα Άβδηρα και της αδιαφορία της τοπικής αρχής για αυτά τα εγκλήματα.  Και φυσικά ήδη θα έχει μεταδοθεί και στο εξωτερικό».

Σε άλλη παράγραφο ζητείτε παρέμβαση της Κτηνιατιρκή Υπηρεσίας: «Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά,  θα έπρεπε ήδη να ληφθούν μέτρα από τον Δήμο σας και την Κτηνιατρική Διεύθυνση.  Δεν επιτρέπεται ο «κύριος» αυτός να διατηρεί περιστέρια παρά μόνο αν είναι δηλωμένος  εκτροφέας και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του και να ελέγξει τις εγκαταστάσεις αυτού του «κυρίου».   Δεν γίνεται η Κτηνιατρική να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.   Να συλλαμβάνει την γριούλα γιατί τάϊζε περιστέρια στην ταράτσα της και να την κατηγορεί σαν εκτροφέα, αλλά για τον «κύριο» που διατηρεί περιστερώνα και είναι εκτροφέας, να αδιαφορεί γιατί ίσως είναι γνωστός, γείτονας, συμπολίτης.

Δεν είναι δείγμα πολιτισμού οι κακοποιήσεις μέχρι θανάτου και οι δηλητηριάσεις γατιών με την δικαιολογία ότι «μπορεί να του φάνε τα περιστέρια». Αν οι εγκαταστάσεις του περιστερώνα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Νόμου, κανένα περιστέρι δεν κινδυνεύει».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …