Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αναβολή για τον Οκτώβριο η έκδοση ΑΜΚΑ

Αναβολή για τον Οκτώβριο η έκδοση ΑΜΚΑ

0

Από τις 19 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα σ’ όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι 30 Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση – σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 Ν. 3762/09 (ΦΕΚ 75τ.Α΄- 15-05-09) – προβλέπει:
1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.
2. Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00 ευρώ.
– Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
– Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τρίμηνη αναβολή για τον ΑΜΚΑ
Από την 1η Οκτωβρίου – και όχι από την 1η Ιουλίου όπως προέβλεπε ο νέος ασφαλιστικός νόμος – θα ζητείται ο ΑΜΚΑ στις συναλλαγές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με τα Ταμεία. Την τρίμηνη αναβολή αποφάσισε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά λόγω της αδυναμίας των ΚΕΠ, των Ταμείων και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να αποδώσουν τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλους τους δικαιούχους και να καταρτίσουν και να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το Ηλεκτρονικό Μητρώο για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Με την παράταση αυτή αναμένεται να «ανασάνουν» οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αλλά και τα ΚΕΠ της Ξάνθης που τον τελευταίο καιρό δέχτηκαν μεγάλη πίεση για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Παράλληλα δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ταλαιπωρία των πολιτών- κυρίως συνταξιούχων- λόγω κακής προετοιμασίας από το Υπουργείο που είχε σαν αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι στην Ξάνθη να γίνουν δέκτες σοβαρών παραπόνων. Άλλωστε η παράταση οφείλεται σε αδυναμία του μηχανογραφικού συστήματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «καθαρά» προϊόντα – Πιο μικρό το κόστος για τον αγρότη

Στο δρόμο του εκσ …