Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πιο «καθαρά» προϊόντα – Πιο μικρό το κόστος για τον αγρότη

Πιο «καθαρά» προϊόντα – Πιο μικρό το κόστος για τον αγρότη

0

Στο δρόμο του εκσυγχρονισμού που στοχεύει στην αναβάθμιση της γεωργικής παραγωγής βαδίζει η ΕΑΣ Ξάνθης εφαρμόζοντας το σύστημα Ολοκληρωμένης διαχείρισης στον καπνό, στην ελιά, στα ακτινίδια, στα ρόδια και στα κηπευτικά.
Ένα επιστημονικό δυναμικό 5 γεωπόνων εργάζεται σ’ αυτό τον τομέα διενεργώντας ελέγχους και ενημερώνοντας τους παραγωγούς αναφορικά με τους ψεκασμούς και την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που θα χρησιμοποιήσουν ώστε να είναι συμβατοί με την πιστοποίηση Agro 2.1-2.2 για τον καπνό και για την ελιά και Globalgap (ευρωπαϊκό)για το ακτινίδια και την ροδιά.
Όπως μας πληροφορεί η γεωπόνος κα Ζωή Κουτρουλού το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τον καπνό εφαρμόζεται από το 2007 ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα από το 2008.
Τι είναι Ολοκληρωμένη Διαχείριση
Ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής είναι η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον και την ποιότητα των προϊόντων. Με την εφαρμογή ενός συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης επιτυγχάνεται η αειφόρος παραγωγική διαδικασία με συνεχή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών (για την καλλιέργεια, τα μέσα παραγωγής και το περιβάλλον).
Στόχος της εφαρμογής είναι η άριστη ποιότητα με τις ελάχιστες αναγκαίες εισροές (γεωργικά εφόδια, νερό, καύσιμα κ.α.) ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών, εφαρμόζοντας καλλιεργητικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αποτελεσματική φυτοπροστασία σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις. Διασφαλίζεται η απόδοσης της καλλιέργειας με αποτέλεσμα το οικονομικό κέρδος και την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Πιο «καθαρά» προϊόντα – Πιο μικρό το κόστος για τον αγρότη
«Έχουμε συγκεκριμένες δράσεις, όπως τον έλεγχο για τον τελευταίο ψεκασμό πριν τη συγκομιδή. Αυτό διασφαλίζει πιο «καθαρά» από φυτοφάρμακα προϊόντα. Επίσης χρησιμοποιείται η ενδεδειγμένη ποσότητα φυτοφαρμάκων και όχι όπως παλιά που αυτό επαφίονταν στον παραγωγό. Τα οφέλη είναι πολλά από την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης Διαχείρισης καθώς και μειώνεται το κόστος παραγωγής από την υπερκατανάλωση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και παράλληλα διασφαλίζεται και η υγεία των καταναλωτών και των ίδιων των παραγωγών.» επισημαίνει η κα Κουτρουλού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έλλειψη σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο Ξάνθης

Άλλο ένα «πονοκέφ …