Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Βρόχος» ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

«Βρόχος» ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

0

Ένα ήταν το κυρίαρχο θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. με απαρτία των μελών του Δ.Σ. Το θέμα του Ν.2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα στο οποίο και παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων που εννοιολογείται στην ανάγκη να τροποποιηθεί ο «άδικος νόμος» – όπως χαρακτηρίστηκε – που έχει γίνει βραχνάς για τους επαγγελματίες με καταστήματα που έχουν μουσική και καλούνται να πληρώσουν στην I.P. εφάπαξ ετησίως, ένα «χαράτσι» διόλου ευκαταφρόνητο – σύμφωνα μ’ αυτά που ειπώθηκαν – τόσο από τον πρόεδρο του σωματείου Καφέ – μπαρ κ. Πασσαλή που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση όσο και από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μωραϊτη που επί 9 χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.
Ψήφισμα στήριξης για το Αρδευτικό
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του προέδρου κ. Ανδρικόπουλου αναφορικά με τη συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο για το θέμα του έργου «μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» και την κατάθεσης πρόταση από μέρους του για την έκδοση ψηφίσματος στήριξης για την υλοποίηση του έργου, εν’ όψει τη δίκης στις 9 Μαΐου μετά από προσφυγή των τριών οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τόσο ο κ. Ανδρικόπουλος όσο και ο κ. Κατσαρίκας αναφέρθηκαν στην περιβαλλοντική σημασία του έργου που έγκειται στο γεγονός ότι θα σώσει την παραλιακή ζώνη από την υφαλμύρωση αλλά και στην οικονομική του σημασία για την περιοχή αφού θα προσδώσει υπεραξία στον αγροτικό τομέα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Αθανασιάδη με τη διαφοροποίηση ότι άφησε αιχμές για τον κ. Κοντό κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της χρηματοδότησης στα 50 εκ. ευρώ. Επ’ αυτού ο κ. Μωραϊτης διευκρίνισε ότι αυτά τα χρήματα είναι για τα έργα κεφαλών που δημοπρατήθηκαν και αν δεν υπήρχε η εκκρεμότητα της δίκης θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Ο κ. Μωραϊτης έκανε μια αναφορά σ’ όλη την ιστορική πορεία του έργου, μίλησε για το «όραμα του Νομάρχη» και κατέληξε στην άποψη ότι οι οικολόγοι δεν μπορούν να μονοπωλούν την οικολογική ευαισθησία και ότι το έργο είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και επιφέρει οικολογική ισορροπία αφού γίνεται λελογισμένη διαχείριση του νερού.
Ο κ. Ανδικόπουλος έθεσε μια άλλη παράμετρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηριχτές. Ότι δηλ. πίσω απ’ όλα αυτά πιθανόν να κρύβεται μια μεθόδευση να κοπούν χρήματα από τον νομό και να δοθούν σε άλλους νομούς μιας και ο κ. Κοντός δεν είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Τέλος ομόφωνα πέρασε η πρόταση για έκδοση ψηφίσματος.
«Βρόχος» ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα
Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει κατά καιρούς το Επιμελητήριο Ξάνθης. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση, τοποθετήθηκε ο κ. Πασσαλής εκ μέρους των μελών του σωματείου Καφέ- μπαρ και περιέγραψε την δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του κλάδου: «Δεχόμαστε απροκάλυπτο εκβιασμό από την I.P. Πού ακούστηκε αυτό…μια ιδιωτική εταιρεία να επιβάλλει κατά το δοκούν καλυπτόμενη πίσω από έναν άδικο νόμο εφάπαξ ετήσια καταβολή ποσού, σε εποχές μάλιστα που δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας». Σύμφωνα με τον κ. Πασσαλή οι επαγγελματίες τρέχουν στα δικαστήρια και συνήθως τους επιβάλλονται βαριές ποινές. Για το λόγο αυτό το σωματείο κατέθεσε εξώδικη δήλωση με ερωτήματα προς την I.P. προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή και σ’ αυτή την ενέργεια ζήτησε τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Το λόγο πήρε ο κ. Μωραϊτης που έκανε μια εκτενή αναφορά επί του θέματος και σ’ όλες τις ενέργειες που έχει προβεί ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. Ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι η μόνη τροποποίηση του νόμου έγινε επί Βενιζέλου στο άρθρο 90 παρ. 3 που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πάνε σε συνεννόηση με την εταιρεία. Χαρακτήρισε άδικο τον νόμο και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ζητούν εγγράφως τις απαιτήσεις της εταιρείας και αν τις θεωρούν υπερβολικές να προσφεύγουν στην Επιτροπή διαιτησίας. Ο κ. Σιούτας χαρακτήρισε άδικο το μέτρο και μάλιστα σημείωσε ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο και ότι πρέπει να ασκηθεί «πίεση» απ’ όλους τους φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε ν’ αλλάξει ο νόμος. Την άποψή του συμμερίστηκε ο κ. Ανδρικόπουλος. Στη συνέχεια συζητήθηκε ο απολογισμός της χρήσης 2008. Ο κ. Σιούτας εξέφρασε την ένστασή του για το κονδύλι των 60.000 ευρώ που ξόδεψε το Επιμελητήριο για εκθέσεις, αποστολές, δεξιώσεις και θεάματα και αναρωτήθηκε αν αυτά όλα είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τα μέλη του Επιμελητηρίου. Ο κ. Ανδικόπουλος είπε ότι το Επιμελητήριο υλοποιεί κάποια προγράμματα από τα οποία απορροφούνται τα χρήματα και ότι αυτές οι εκδηλώσεις εντάσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…