Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ποιητικός και μουσικός λόγος σε αρμονική σύζευξη

Ποιητικός και μουσικός λόγος σε αρμονική σύζευξη

0

Οι παραδείσιες θύρες μισανοίγουν
Οι σαύρες σέρνουν τα στήθη τους
Στην γκρίζα πέτρα ανοιχτόχρωμα
Κι ο κόσμος καθρεπτίζεται κιτρινοπράσινος
Μέσα στα μάτια τους
«Σώματα Λόγια», Έλενα Ψαραλιδου

Τα μάτια διαπερνούν την επιφάνεια
Ψάχνουν στο βάθος της ζωής το Αμετάβλητο
……Άλλη μια νύχτα
κοιμούμαι και ξυπνώ στην ίδια έλλειψη
«Αφή Σκιών», Έλενα Ψαραλίδου

Στον ποιητικό λόγο της ξανθιώτισσας ποιήτριας – λογοτέχνη και δικηγόρου κας Έλενας Ψαραλίδου και στον μουσικό λόγο της κας Έφη Ζάννη – Αναστασιάδη (πιάνο) και του κ. Δημήτρη Δοξάκη (φλάουτο) σε αρμονική σύζευξη βασίστηκε η βραδιά ποίησης και μουσικής που διοργάνωσε ο σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Λίλιαν Βουδούρη» του Ιδρύματος.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και η εκδήλωση επιτυχημένη καθώς η προσήλωση του κοινού ήταν μεγάλη, ενδεικτικό ότι η ποίηση μπορεί να αποτελεί το αντίδοτο σε μια καθημερινότητα στην οποία δεν μένει χώρος και χρόνος για εσωτερική αναζήτηση.
Βραδιά ποίησης και μουσικής
Η ηθοποιός κα Μάρθα Παπαθανασίου και η ποιήτρια κα Ψαραλίδου απήγγειλαν ποιήματα από την ποιητική συλλογή της «Αφή Σκιών», 2007 και «Σώματα Λόγια», 2008 που κυκλοφορούν και σε γαλλική μετάφραση.
Για την ποίηση της κας Ψαραλίδου μίλησε ο ποιητής, συγγραφέας και φιλόλογος κ. Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το 1997 εμφανίστηκε στο ποιητικό Πάνθεον με τη συλλογής «Το ρίγος των φύλλων». Τότε σε βιβλιοκριτικό σημείωμά μου έγραφα: « Η Έλενα Ψαραλίδου μεταδίδει το ρίγος των μικρών ευαίσθητων συγκινήσεων, «καρφώνοντας» τις λέξεις με το βλέμμα ποιητή» και κατέληγα ότι: « η κοινωνία και ο κοινωνικός άνθρωπος παραφυλάει, πίσω από τα φύλλα που ριγούν. Ένα παιχνίδι ισορροπιών, αγάπης, αναζήτησης. Εδώ και πολλές δεκαετίες πιστεύω και διατυπώνω την πεποίθηση ότι για έναν λογοτέχνη πιο σημαντικό είναι το δεύτερο βιβλίο. Αυτό πιστοποιεί αν κάποιος είναι ποιητής ή αν απλώς γράφει ποιήματα. Και η Έλενα Ψαραλίδου πέρασε με συναρπαστική επιτυχία αυτή τη δοκιμασία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αχ και να’ μουν παιδί…»

«Ένα παιδικό σταθ …