Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πωλείται όπως είναι «επιπλωμένη» με χιλιάδες χρέη φορτωμένη!

Πωλείται όπως είναι «επιπλωμένη» με χιλιάδες χρέη φορτωμένη!

0

«Σεμνά και ταπεινά» αρχίζει η αποψίλωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΣΕΒΑΘ. Εργαζόμενοι πληροφορούν το «Ε» ότι ο χώρος στο τμήμα της πατάτας που είναι ανενεργός εδώ και τρία χρόνια καθαρίστηκε συστηματικά καθώς υποδέχτηκε εξ Ολλανδίας φερόμενους εν δυνάμει αγοραστές , ενός μηχανήματος που οι ίδιοι εγκατέστησαν το 1987 και κατά παράδοξο τρόπο δεν λειτούργησε ποτέ! Παράλληλα παρελαύνουν καθημερινά …παλιατζήδες αγοράζοντας σίδερα, μηχανές, αυτοκίνητα ενώ λόγος γίνεται και για πώληση μηχανήματος του τμήματος της τομάτας. Όπως καταδεικνύεται κυριαρχεί η άποψη, μιας και δεν θα λειτουργήσει φέτος …το μηχάνημα περισσεύει!
Μουσειακό έκθεμα μηχάνημα της ΣΕΒΑΘ!
Όλα αυτά τέθηκαν εις γνώσιν του προέδρου της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτη που παρεμπιπτόντως δεν… πήρε ακόμη τις βαλίτσες του μετακομίζοντας για τη ΣΕΚΑΠ και παραμένει πρόεδρος: «μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση», όπως ο ίδιος λέει, προφανώς μην του καταλογιστεί ότι πρώτος εγκαταλείπει το πλοίο ενώ βυθίζεται, ο οποίος επιβεβαιώνει μεν την επίσκεψη από Γερμανούς και όχι Ολλανδούς οι οποίοι – όπως σημειώνει – ενδιαφέρονται για την μουσειακή αξία του εν λόγω μηχανήματος!
Και λίγο ενδιαφέρει βέβαια αν οι ενδιαφερόμενοι είναι Ολλανδοί ή Γερμανοί αλλά προκαλεί μειδίαμα η εν λόγω αξιοποίηση του μηχανήματος ως εκθέματος σε μουσείο (!)και ακόμα περισσότερο, κλαυσίγελω το γεγονός ότι αγοράστηκε και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ! Η απάντηση του κ. Ράπτη ήταν αόριστη ως προς τη μη χρήση του μηχανήματος μιας και ο ίδιος δεν ήταν ο άμεσα υπεύθυνος (αγοράστηκε το 1987) και όταν ο κ. Ράπτης ανέλαβε τα ηνία της ΣΕΒΑΘ το πρώτο που έκανε ήταν να κλείσει το τμήμα της πατάτας κατά συνέπεια ήταν εκ των ουκ άνευ αχρείαστο, όμως η μετριοπαθής εξήγησή του «λαθεμένη επένδυση» καταδεικνύει το μέγεθος της διαχειριστικής ανικανότητας (για να μην πούμε τίποτε πιο βαρύ) των διοικήσεων στην εταιρεία και ίσως επεξηγεί πως συσσωρεύτηκαν τα 45 εκ. χρέη τα οποία την βαρύνουν και αποτελεί μέγα ζητούμενο ποιος αγοραστής θα την πάρει αν τελικά υλοποιηθεί το…αναπτυξιακό σχέδιο που εξαγγέλθηκε από τον κ. Κοντό: «όχι λουκέτο αλλά ιδιωτικοποίηση».
Θα «μεριμνήσουν» οι …φύλακες για τους εργαζόμενους
Πάντως ο κ. Ράπτης παραμένει αισιόδοξος (μήπως είναι ο μόνος;) επισημαίνοντας ότι όταν έρθει εκείνη η ώρα (πώλησης) – σ.σ. δεν έχει εκδηλωθεί κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για τη ΣΕΒΑΘ, σε αντίθεση με τη ΣΕΠΕΚ που υπάρχει ενδιαφερόμενος – έχουν γνώσιν οι φύλακες και θα υπάρξει «μέριμνα»! Η «μέριμνα», προφανώς πολιτική, θα αφορά τα χρέη αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι όπως είπε, άλλοι θα μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και άλλοι θα απορροφηθούν αλλού, ενώ σημείωσε ότι είναι ευκαιρία για τους εργαζόμενους στο τυπογραφείο να επωφεληθούν της δέσμευσης της ΑΤΕ και της 5ετούς σύμβασης της ΣΕΚΑΠ να αγοράσουν το Τυπογραφείο…καταθέτοντας ως κεφάλαιο τις αποζημιώσεις τους – παρότι ο κ. Μηλιάκος και ο κ. Κοντός δεσμεύτηκαν ότι θα χαρίσουν το Τυπογραφείο στους εργαζόμενους που δεν θα βάλουν ούτε ένα ευρώ!
Στο καίριο ερώτημα τι έφταιξε για την κατάντια της ΣΕΒΑΘ ο κ. Ράπτης επανέλαβε τα γνωστά περί δυσμενών διεθνών συγκυριών στην αγορά του τοματοπολτού που επέφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα στην ήδη( όταν ανέλαβε) «βασανισμένη» ΣΕΒΑΘ.
Όσο για τη σημερινή κατάσταση της, θεωρεί μονόδρομο τις όποιες αλλαγές (πώληση – λουκέτο) καθώς: «Έχει εξαντληθεί η ανοχή του έλληνα φορολογούμενου απέναντι στη ΣΕΒΑΘ»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…