Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ΙΚΑ ταλαιπωρείς…και δεν εξυπηρετείς!

ΙΚΑ ταλαιπωρείς…και δεν εξυπηρετείς!

0

Τις στρεβλώσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που πιστοποιείται από τις ελλείψεις στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και την αριθμητική αναντιστοιχία του με τον αριθμό των ασφαλισμένων καλούνται να πληρώσουν με απίστευτη ταλαιπωρία και μη σωστή εξυπηρέτηση οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Ξάνθης. Παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις των γιατρών στην κεντρική διοίκηση για ανάλογη στελέχωση και παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις (βλ.Γιακουμάτος) το πρόβλημα αντί να εξομαλύνεται οξύνεται αφού 60.000 ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται – κατ’ ευφημισμόν – από 45 συνολικά γιατρούς!
Ελλιπής η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στο ΙΚΑ Ξάνθης
Δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη στις ειδικότητες ιδιαίτερα δε με την πρόσφατη αποχώρηση 6 γιατρών που είχαν σύμβαση έργου με το ΙΚΑ και οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.
Συγκεκριμένα: Υπάρχει 1 μόνο οφθαλμίατρος και ο μέσος χρόνος για ραντεβού είναι αφού παρέλθει 1 μήνας από τη στιγμή που θα το κλείσεις μέσω 184! Υπάρχει 1 ενδοκρινολόγος, 1 παιδίατρος, 2 οδοντίατροι, 1 ακτινολόγος και 2 καρδιολόγοι ενώ χρειάζονται 3 τουλάχιστον. Στο μικροβιολογικό υπάρχουν 2 γιατροί και 5 – 6 παρασκευάστριες. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το πραγματικό παράδειγμα: Έγκυος που ο γυναικολόγος της γράφει μικροβιολογικές εξετάσεις στο ΙΚΑ θα της κάνει μετά 3 μήνες …αν στο μεταξύ δεν γεννήσει!
Τριτοκοσμικές εικόνες
Η εικόνα παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα ιδιαίτερα κάθε Δευτέρα το πρωί στο ΙΚΑ Ξάνθης. Στο χώρο αναμονής μια ιδιότυπη λαοσύναξη περιμένει υπομονετικά τη σειρά της να εξεταστεί από τους γιατρούς. Μωρά που κλαίνε, παιδιά με μάτια κόκκινα από τον πυρετό που γκρινιάζουν, μάνες που υπομονετικά περιμένουν, ηλικιωμένοι που ήρθαν από το χαράματα.
Η νοσηλεύτρια – γραμματέας κα Κεσανλή μας λέει: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ΙΚΑ Ξάνθης γιατί δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς. Ιδιαίτερα όταν είναι σε έξαρση οι ιώσεις ζούμε καθημερινά ένα πανικό! Οι γιατροί εξετάζουν 40 – 50 άτομα καθημερινά . Εξουθενώνονται και αυτοί αλλά και όλο αυτό έχει αντίκτυπο στον ασφαλισμένο καθώς δεν μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση. Χρειαζόμαστε επειγόντως γιατρούς και κάλυψη σ’ όλες τις ειδικότητες»!
Το ίδιο επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ κ. Μακρής: «Έχουμε απευθύνει το αίτημά μας για σωστή στελέχωση και πρόσληψη προσωπικού πολλές φορές στην κεντρική διοίκηση αλλά φωνή …βοώντος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πανελλαδικό. Ακόμη αναμένουμε κάποιες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Έφυγαν 6 γιατροί γιατί έληξε η σύμβασή τους και αποδυναμωθήκαμε κι άλλο. Τώρα πληροφορηθήκαμε ότι εντός των ημερών θα γίνουν επαναπροσλήψεις. Είναι φυσικό να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι αλλά και μεις οι γιατροί».
Μητέρα 2 μικρών παιδιών η κα Π. έχει πολλές φορές σταθεί στην ουρά του ΙΚΑ: «Ταλαιπωρούμαστε πολύ…Ήθελα να εξετάσει τα παιδιά μου οφθαλμίατρος και μου έκλεισαν ραντεβού μετά από 1 μήνα για το ένα παιδί! Ο ελεγκτής δεν το έκρινε επείγον. Τώρα κάθε μέρα παίρνω τηλέφωνο για να κλείσω για το άλλο μου παιδί και δεν μου κλείνουν. Αφού έχουν μόνο ένα Οφθαλμίατρο! Είναι κατάσταση αυτή; Τι κάνουν οι πολιτικοί μας …δεν βλέπουν πως ταλαιπωρείται ο κόσμος; Και πληρώνουμε ασφάλεια και δεν εξυπηρετούμαστε και τρέχουμε στους ιδιώτες γιατρούς, πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλα μας! Που θα πάει αυτή η κατάσταση;».
Αυτή είναι η κατάσταση στο ΙΚΑ Ξάνθης και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Τι κάνει η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ; Τι κάνει η πολιτεία; Κατά πως φαίνεται με την αδιαφορία της απαξιώνει η ίδια το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης που αποτελεί και την τελευταία ικμάδα ζωής ενός κοινωνικού κράτους!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…