Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκε η προμελέτη – «οδηγός» για τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Έβρου

Ολοκληρώθηκε η προμελέτη – «οδηγός» για τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Έβρου

0

Η προμελέτη της Διεύθυνσης Δασών διερευνά τους φυσικούς κινδύνους και διατυπώνει προτάσεις αποτροπής εμφάνισής τους, ώστε να επιτευχθεί η εξομάλυνση των χειμαρρικών φαινομένων στις ορεινές περιοχές


Το αρμόδιο Υπουργείο θα εκπονήσει τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά για την ουσιαστική θωράκιση της περιοχής


Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η προμελέτη της Διεύθυνσης Δασών Έβρου, η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την υλοποίηση των κρίσιμων και απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανάγκη ο Έβρος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου. Το μεγάλο στοίχημα, από εδώ και στο εξής, είναι να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς οι μελέτες και η υλοποίηση των ορεινών αντιπλημμυρικών έργων που είναι το «κλειδί» για την ουσιαστική θωράκιση όλης της περιοχής.

Η προμελέτη διερευνά τους φυσικούς κινδύνους και διατυπώνει προτάσεις αποτροπής εμφάνισής τους, ώστε να επιτευχθεί η εξομάλυνση κυρίως των χειμαρρικών φαινομένων που παρατηρούνται στις ορεινές περιοχές, να περιοριστεί η πλημμυρική απορροή, να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά, να εμπλουτιστούν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες και να μειωθεί η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους. Με την επίτευξη των παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα στη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος και στην επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης.

Όπως έχει δηλώσει στη ΓΝΩΜΗ ο Διευθυντής Δασών Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος, στην προμελέτη αποτυπώνεται αναλυτικά το μέγεθος της διάβρωσης των εδαφών και των πλημμυρικών φαινομένων μετά τις πυρκαγιές, γίνεται διαχωρισμός στις λεκάνες απορροής ώστε ακολούθως να συνταχθούν μελέτες για τα φράγματα και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν νέες πλημμύρες και διαβρώσεις.

Η συγκεκριμένη προμελέτη αποτελεί οδηγό για την σύνταξη των επιμέρους ειδικών μελετών για την διευθέτηση των χειμαρρικών φαινομένων των λεκανών απορροής της καμένης περιοχής. Μετά την ολοκλήρωσή της, παραδόθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο θα προβεί στην εκπόνηση όλων των απαιτούμενων ειδικών μελετών για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για αυτά, ανέρχεται σε 86 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργασίες της προμελέτης

Οι εργασίες που αναφέρονται στην προμελέτη είναι οι παρακάτω:

  1. Αποτύπωση και κατάταξη του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής.
  2. Αποτύπωση των λεκανών απορροής της περιοχής.
  3. Καταγραφή και ανάλυση των μορφομετρικών χαρακτηριστικών του υδρογραφικού δικτύου και των λεκανών απορροής.
  4. Υπολογισμός στερεοπαροχής και υδατοπαροχής για κάθε λεκάνη απορροής και ανάλυση των φερτών υλικών.
  5. Καταγραφή βλάστησης και εκτίμηση της κατάστασής της μετά τη δασική πυρκαγιά.
  6. Προτάσεις για την αποτροπή χειμαρρικών φαινομένων και εκτίμηση του οικονομικού κόστους.
  7. Σύνταξη θεματικών χαρτών.

ΠΗΓΗ: Κική Ηπειρώτου/gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγοστή η παραγωγή πατάτας Λειβαδίτη

Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνόησαν την περσινή παραγωγή   Υψηλό το κόστος παραγωγής τ…