Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι προβλέπουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική κρίση για τον κόσμο το 2024

Τι προβλέπουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική κρίση για τον κόσμο το 2024

0

Η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει όντως κυριαρχήσει: Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ πιο θερμά που έχουν καταγραφεί


«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα παραδείγματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα», δήλωσε ο κλιματολόγος Kevin Trenberth


Καθώς ένα έτος με εκπληκτικά υψηλές θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε στο τέλος του, η ανθρωπότητα έχει ήδη εξασφαλίσει μια ιστορικά υψηλή ετήσια μέση θερμοκρασία. Τώρα, μερικοί επιστήμονες υποθέτουν από τώρα ότι το 2024 μπορεί να είναι ακόμα πιο ζεστό.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 2023, τεράστια τμήματα των ωκεανών της Γης είχαν ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο El Niño, που θερμαίνει τον πλανήτη, βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του, και την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, οδήγησε τον πλανήτη σε ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες το 2016.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει άμεση επιβράδυνση σε μια άνοδο της θερμότητας, η οποία κατά γενική ομολογία συνδέεται άμεσα με τις εκπομπές από ορυκτά καύσιμα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι αρκετό ώστε να οδηγήσει, για πρώτη φορά σε ετήσια βάση, τις μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με το Met Office της Βρετανίας.

Αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή του 2023, οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι το έτος θα ολοκληρωθεί ως ένα από τα πιο ζεστά στον πλανήτη. Κανείς, παρόλαυτα, δεν περίμενε ότι οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν θα κατέρριπταν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

«Βρισκόμαστε σε άγνωστα εδάφη, δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα συμβεί στη συνέχεια» δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Times, εάν η άνοδος θερμοκρασίας συνεχίσει να υφίσταται κατά τη διάρκεια του 2024, θα εξαρτηθεί από το τι θα ακολουθήσει μετά την εξασθένηση του τρέχοντος φαινομένου του El Niño. Αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο, επαναφέροντας τον Ειρηνικό Ωκεανό σε αυτό που οι κλιματολόγοι αποκαλούν «ουδέτερες συνθήκες» – την απουσία είτε του El Niño είτε της αντίθετης κατάστασής του, της La Niña. Πέραν αυτού, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι «ουδέτερες συνθήκες» θα παραμείνουν, ή αν η La Niña θα εξελιχθεί. Το φαινόμενο El Niño κάλλιστα θα μπορούσε να επιστρέψει.

«Υπάρχουν μερικά στοιχεία από όσα συμβαίνουν που παραμένουν αίνιγμα», δήλωσε ο κλιματολόγος Kevin Trenberth. «Η κλιματική κρίση μάς κάνει να συνειδητοποιούμε ότι όλα τα προηγούμενα παραδείγματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα».

Η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει όντως κυριαρχήσει: Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ πιο θερμά που έχουν καταγραφεί. Αν συνυπολογίσουμε το ρεκόρ του 2023 και το ενδεχομένως πιο ζεστό 2024, τότε τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα πίσω από το άλλο επί μία δεκαετία.

Άσχετα με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η χρονιά όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας, το El Niño θα συνεχίσει να επηρεάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες όπως και τα μοτίβα των καιρικών φαινομένων, ανέφερε σε συνέντευξη του ο Andrew Kruczkiewicz, ένας υψηλόβαθμος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο Columbia.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…