Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πότε συνδέεται με το εθνικό σύστημα η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομητηνής»

Πότε συνδέεται με το εθνικό σύστημα η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομητηνής»

0

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW των Motor Oil Και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αποτελεί πλέον ζήτημα λίγων μηνών το έργο να πάρει σάρκα και οστά.

Ειδικότερα, η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, δεδομένου ότι για τον Μάρτιο δρομολογείτε να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνδεση με το δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ ενώ προς το τέλος του 2024 και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Όσον αφορά τα συνοδά έργα των διασυνδέσεων, η διασύνδεση με το δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ είναι στη τελική φάση ολοκλήρωσης με την ανέγερση των διασυνδετικών πύργων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και να εκκρεμεί η ενσυρμάτωση των Πύργων, ενώ οι εργασίες της διασύνδεσης του Σταθμού με το ΕΣΜΦΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ενώ «καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

ΠΗΓΗ: ypodomes.gr/Μαρίνα Ξυπνητού

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …