Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μετωπική Ερντογάν – Νετανιάχου

Μετωπική Ερντογάν – Νετανιάχου

0

Μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ εκδηλώθηκε προχθές λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο


Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στη Γερμανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια ομιλία δίχως προηγούμενο. Προέβλεψε πως «έρχεται o θάνατος του κράτους του Ισραήλ», το οποίο κατηγόρησε ως «τρομοκρατικό κράτος», υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά τη Χαμάς. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας Μπ. Νετανιάχου να αναφέρει: «Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μια από αυτές είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αποκαλεί το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ο ίδιος έχει βομβαρδίσει τουρκικά χωριά. Δεν θα δεχθούμε κηρύγματα από αυτόν».

Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος του προέδρου της Τουρκίας δεν ήταν μόνο το Ισραήλ, αλλά ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα, είχε αναφερθεί στις θέσεις του κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται κατά του Ισραήλ είναι παράλογοι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, όπως προαναφέρθηκε, στοχοποίησε το Ισραήλ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τώρα, από εδώ, απευθύνομαι στον Νετανιάχου! Διαθέτεις ατομική βόμβα ή όχι; Αν βαστάς… ανακοίνωσέ το. Δεν μπορεί. Ε, Ισραήλ! Εσύ έχεις ατομική – πυρηνική βόμβα και απειλείς με αυτά! Εμείς αυτά τα ξέρουμε.. όμως έρχεται ο θάνατός σου! Όσες ατομικές βόμβες και να έχεις, οτιδήποτε και να έχεις… φεύγεις». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «επειδή το θέλουν κάποιοι, δεν θα διστάσουμε ποτέ να εκφράσουμε πως τα μέλη της Χαμάς είναι αντιστασιακοί που προσπαθούν να προστατεύσουν τη ζωή, το μέλλον τους και την πατρίδα τους απέναντι στους εισβολείς. Mε ήσυχη τη συνείδησή μου, εδώ και τώρα, λέω πως το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης».

Αναλυτές της γειτονικής χώρας παρατηρούν ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν σχετικά με τον «θάνατο» του κράτους του Ισραήλ, ίσως είναι παράλληλα και ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος στις 28 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Παράλληλα όμως προβλέπουν πως δεν θα είναι εύκολη η σημερινή συνάντηση του Ολαφ Σολτς με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, καθώς στο ζήτημα του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν κάθετα αντίθετες θέσεις και απόψεις.

Εντύπωση προκάλεσε πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανέφερε ότι «3,5 εκατομμύρια Τούρκοι και 5,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία ανησυχούν για τη Γάζα». Αντιδράσεις ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο καταγράφονται, εν τω μεταξύ, στη Γερμανία.

Ελλάδα και ΜΟΕ

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα ήταν πολύ θετικές. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Με τη σειρά μας, θα πάμε στην Ελλάδα αργότερα. Μετά την επίσκεψη του προέδρου μας, θα γίνει η δεύτερη Σύνοδος Στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα το συζητήσουμε και θα το συμφωνήσουμε μαζί τους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…