Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

0

Τέλος χρόνου για όλους
«Κυριακή κοντή γιορτή»  λέει ο λαός μας και το επαναλαμβάνω κι εγώ. Τελείωσαν οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και πλέον οι όποιες εξωτερικές εκδηλώσεις τερματίστηκαν σήμερα Σάββατο.
Το Σάββατο θ’αρχίσουν τα στοιχήματα, οι προβλέψεις για το ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος. Τα σενάρια συνεργασιών και άλλα πολλά θα δίνουν και θα παίρνουν και βέβαια θ’ ακούγονται τρελά πράγματα στα καφέ και τις ταβέρνες το Σάββατο.
Μέχρι που στο ξημέρωμα, την Κυριακή, θα περιμένουμε όλοι την ετυμηγορία του Ξανθιώτικου λαού. Με την οποία πρέπει να πω, δεν θα συμφωνούν οι χαμένοι, ενώ οι νικητές θα έχουν συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για την επιλογή τους από τον Λαό…
Γ.Δ.


Ντέρμπι για τη δεύτερη θέση
Συμπερασματικά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αυτοδιοικητική τοπική κατάσταση, την παράταξη που θα έρθει πρώτη την Κυριακή στον δήμο Ξάνθης, τον γνωρίζουμε ήδη.
Εκεί που θα γίνει μεγάλη μάχη, ντέρμπι πραγματικό, είναι για τη δεύτερη θέση. Γι’ αυτήν την δεύτερη θέση υπάρχουν δύο μνηστήρες. Οι οποίοι κατά την εκτίμησή μου θα έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους και δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει ή εκτιμήσει ποιος θα είναι ο συνδυασμός που θα περάσει στον β΄γύρο.
Δεν θ’ αναφερθώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία εάν επαληθευτεί ως προς τους δύο που ακολουθούν, θα έχουμε ντέρμπι για τη δεύτερη θέση.
Γ.Δ.


Προβοκάτσια;
Δεν πρέπει, ναι, ν’ αποκλειστεί και η προβοκάτσια σε όσα έγιναν στο τέμενος στο μικρό χωριό Πίλημα κοντά στον Γέρακα. Είναι πιθανή κι αυτή η περίπτωση, δεν την αποκλείει κανείς.
Όμως, η αστυνομία από την πλευρά της οφείλει να εξαντλήσει τις έρευνές της για τον εντοπισμό των δραστών.
Κι αυτό, διότι το περιεχόμενο της δράσης με την αναγραφή των απειλών, σηματοδοτεί κάτι, κι αυτό είναι επικίνδυνο εάν αρχίσουμε ν’ απειλούμε οι πολίτες μεταξύ μας με θάνατο επειδή δεν συμφωνούμε το ποιος είναι ο Μουφτής και ποιος όχι.
Είναι γνωστό πως ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ό,τι χειρότερο, ό,τι πιο απόλυτο, πιο κακό.
Γ.Δ.


Εκλογές χαμηλής όχλησης και μικρού ενδιαφέροντος
Έτσι χαρακτηρίστηκαν όχι μόνον εδώ σ’ εμάς οι εκλογές για δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά σ’ ολόκληρη την χώρα. Εκλογές χαμηλής όχλησης, να το παραδεχτούμε, και μικρού ενδιαφέροντος.
Βέβαια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι υποψήφιοι, έκαναν τον αγώνα τους για την προβολή τους άλλοι με τα καρτελάκια τους, άλλοι προσπέκτους κι άλλοι αξιοποιώντας τις Εφημερίδες, τα Ραδιόφωνα και άλλοι τα ηλεκτρονικά μέσα.
Υπήρξαν βέβαια και διάφορες άλλες δράσεις και γενικά ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος ήρεμα, ήσυχα κι απλά.
Γ.Δ.


Δύο ξεχωριστά τραπέζια
Προχθές βρέθηκε στην πόλη μας ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ. Συνοδευόταν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δαμιανό Καγγελίδη.
Βρέθηκαν λοιπόν στην Ξάνθη για την επέτειο της Απελευθέρωσης και το βράδυ η Νομαρχιακή έκλεισε τραπέζια στο «δια χειρός Σωτήρη».
Συμπτωματικά, στον ίδιο χώρο είχε κλείσει τραπέζια και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τους φίλους του μέλος της Ν.Δ.
Συνυπήρξαν λοιπόν στον ίδιο χώρο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πολιτισμένα, χαρούμενα και με καλή διάθεση. Έτσι  όπως πρέπει να’ ναι πάντα και για όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Γ.Δ.


Το να είσαι «καλός δάσκαλος»…
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία. Το να είσαι «καλός δάσκαλος» δεν αφορά απαραιτήτως μόνο τις ακαδημαϊκές γνώσεις σου, απεναντίας θα πρέπει και να έχεις να επιδείξεις ισχυρές δεξιότητες στην επικοινωνία, την ομαδική εργασία, τη διαχείριση του χρόνου, την επίλυση προβλημάτων. Έπειτα, καλείσαι να εφαρμόσεις τις κατάλληλες μεθόδους, δηλαδή, να δίνεις διαρκώς κίνητρα στους μαθητές σου, να τους εμπνέεις καθημερινά, να τους δίνεις λόγο να έρχονται στο σχολείο, να περνούν ευχάριστες ώρες μαζί σου!
Αναντίρρητα, ως δάσκαλος οφείλεις να είσαι επικοινωνιακός και βέβαια να υποστηρίζεις την δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος ικανού να προωθήσει την μάθηση και φυσικά να επιτρέψει την διάδραση με τον μαθητή. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση καλείσαι να μοιραστείς την βαθιά γνώση και τον ενθουσιασμό για το αντικείμενό σου με τα παιδιά, να χτίσεις ισχυρούς δεσμούς μαζί τους και ακολούθως να προάγεις την ενσυναίσθηση δίνοντας ΕΣΥ πρώτος το παράδειγμα.
Κλείνω αυτή την μνεία μου στον ρόλο του εκπαιδευτικού παραθέτοντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».
X.K.


Η κρίσιμη Κυριακή
Έφθασε λοιπόν η κρίσιμη Κυριακή της ψηφοφορίας. Η πρώτη Κυριακή διότι θα υπάρξει και η δεύτερη σίγουρα εκεί που υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
Πρόκειται για την Κυριακή των ψηφοφόρων. Είναι η ημέρα τους, είναι το δικαίωμα της επιλογής, της ψηφοφορίας, της εκλογής, της Δημοκρατίας.
Γνωστό πως η Δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι ακριβώς η εκλογή, η ψηφοφορία, η επιλογή η ελεύθερη του ατόμου για ποιον θέλει να επιλέξει για τα διάφορα αξιώματα.
Γιορτή Δημοκρατίας ονόμασαν τις ελεύθερες εκλογές. Αυτές τις εκλογές όπου οι πολίτες, αυτόνομα, αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.
-Καλή ψηφοφορία, καλή επιλογή και βέβαια, συμμετοχή, όχι αποχή.
Γ.Δ.


Ο αγώνας των υποψηφίων και  τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια
Μεγάλο αγώνα δίνουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον δήμο Τοπείρου για να εκλεγούν. Μπορεί ο δήμαρχος να είναι βγαλμένος αλλά αυτοί όχι. Από τους 50 θα εκλεγούν μόνο οι 19 και οι σταυροί είναι μόνο 3.  Σε κάθε οικισμό έχει πάνω από 3  -4 υποψήφιους οπότε γίνεται το έλα να δεις! Κάποιοι μάλιστα που έχουν εμπειρία κι από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις μιλούν για τις πιο δύσκολες εκλογές παρότι δεν υπάρχει το άγχος της εκλογής δημάρχου. Με τα ψηφοδέλτια υπό μάλης  τρέχουν πάνω κάτω για να βρουν ψηφοφόρους. Δύσκολη δουλειά είναι αλήθεια! Αυτό βέβαια γίνεται σ’ όλους τους υπόλοιπους δήμους. Στα δε καφενεία τα φέρνουν με τα κουτιά! Ψηφοδέλτια σταυρωμένα. Ακόμη σ’ αυτές τις εποχές βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση! Οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν σε ψηφοδέλτια από το σπίτι σταυρωμένα. Δεν το λες και πρόοδο!
Μ.Ξ.


Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρο. Ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε με 56% από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να ενώσει την κοινοβουλευτική ομάδα. Στην πρώτη του ομιλία όπου ανακοίνωσε τα μέλη της ομάδας που θα ασκούν αντιπολίτευση μέσα στην Βουλή καθώς ο ίδιος είναι εξωκοινοβουλευτικός, 16 βουλευτές ψήφισαν Λευκό. Μεταξύ τους και ο δικός μας Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Αιτιολογώντας την Λευκή ψήφο ο κ. Ζεϊμπέκ υποστήριξε ότι η ένστασή του δεν είναι προς το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη αλλά προς τις επιλογές του και κυρίως γιατί δεν ακολούθησε τις διαδικασίες που ορίζει το Καταστατικό και όρισε τα μέλη ενώ θα έπρεπε να τα ορίσει η Πολιτική Επιτροπή. Πάντως η στάση αυτή των 16 είναι το προανάκρουσμα για  ότι θα ακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα δείχνουν ότι το ρήγμα βαθαίνει και οριστικοποιείται και γρήγορα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Μ.Ξ.


Η αυλαία πέφτει με ηρεμία
Σήμερα Σάββατο τυπικά, πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Όχι ότι την Κυριακή δεν θα γίνονται επαφές. Απεναντίας κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη και έξω από το εκλογικό κέντρο.
Τέλος πάντων, ας μην γκρινιάζω διότι όλη η προεκλογική περίοδος πέρασε σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα. Πουθενά στο νομό αλλά και στην περιφέρειά μας δεν συνέβη κάτι αρνητικό άξιο λόγου ή δυσάρεστο γεγονός.
Απεναντίας όλα κύλισαν ήσυχα, ήρεμα, πολιτισμένα και το κυριότερο χωρίς φωνές, φασαρίες και άλλα τερτίπια του όχι μακρινού παρελθόντος.
Γ.Δ.


Σπατάλη χαρτιού


Θα το έχετε δει κι εσείς. Στις εισόδους των πολυκατοικιών στοίβες από φακέλους μέσα σε ψηφοδέλτια, προσπέκτους το ίδιο. Άλλα πεταμένα στους δρόμους, σκορπισμένα στα πεζοδρόμια, χαμός.
Αυτή η εικόνα αποτελεί την αρνητική πλευρά των εκλογών και σταδιακά θα πρέπει να σταματήσει, όπως σταμάτησαν άλλα αρνητικά όπως τα μεγάφωνα, τα πανό, οι αφίσες κλπ.
Χιλιάδες τόνοι χαρτιού, χωρίς ουσία και προορισμό, χωρίς απόδοση. Μια τεράστια σπατάλη χαρτιού που ελάχιστα αποδίδει στον προεκλογικό αγώνα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …