Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ιστορικός Περίπατος: «Νοερά και Ορατά Τοπόσημα της Ξάνθης»

Ιστορικός Περίπατος: «Νοερά και Ορατά Τοπόσημα της Ξάνθης»

0

Διοργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ και απευθύνεται σε φοιτητές και κοινό

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνει workshop με τη μορφή ιστορικού περιπάτου, με θέμα «Νοερά και Ορατά Τοπόσημα της Ξάνθης». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και αρχιτέκτονα, Δρ. Ηλία Β. Μεσσίνα, με τίτλο «ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ».

Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, στις 17:30, με σημείο εκκίνησης το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Εντάσσεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Πόλη και Μνήμη», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται επίσης η βιβλιοπαρουσίαση και το ομώνυμο θεματικό επιστημονικό πάνελ (συνολική διάρκεια εργαστηρίου: 3,5 ώρες). Ο περίπατος θα καταλήξει στην Καπναποθήκη «Π», όπου και θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου (βιβλιοπαρουσίαση και θεματικό πάνελ).

Στο πλαίσιο του περιπάτου θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τη μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα της πόλης, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τους συνεχείς μετασχηματισμούς του δομημένου χώρου.

Οι συμμετέχοντες, φοιτητές και κοινό, θα περιηγηθούν στην πόλη, ακολουθώντας μια προκαθορισμένη διαδρομή, προκειμένου να προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα της προστασίας και της διατήρησης του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και της κατανόησης της πόλης, ως απόρροιας των επάλληλων φυσικών, πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών διαδικασιών που τη διαμορφώνουν.

Σε μια απόπειρά να εντοπίσουν ίχνη του αρχιτεκτονικού παρελθόντος της πόλης, θα κάνουν στάσεις σε σημεία – σταθμούς για την ιστορία της πόλης, συνδεδεμένα με κτίρια τα οποία έχουν χαθεί.

Συμμετέχουν:

-Καθ. κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

-Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, αρχιτέκτονας-συγγραφέας

-Επ. Καθ. κ. Νατάσα Καπανδρίτη, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

-κ. Ειρήνη Τσετινέ, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

-κ. Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ), Υπ. Επικοινωνίας ΙΘΤΠ

Η συμμετοχή στον περίπατο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όσες και όσους θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στη βιβλιοπαρουσίαση και στο θεματικό πάνελ.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για κράτηση θέσης, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 25410 29282 (Δευτέρα-Τρίτη 09.00-13.00) και 6996559216 (καθημερινά 10.00-13.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήριο «Πόλη και Μνήμη» υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος διαβάζει ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Η εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Ταβουλτσίδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απρ…