Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Eurostat: Οι Έλληνες «αγαπούν» τα φάρμακα αλλά όχι τους γιατρούς

Eurostat: Οι Έλληνες «αγαπούν» τα φάρμακα αλλά όχι τους γιατρούς

0

Στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα σε συχνότητα ιατρικών επισκέψεων, σύμφωνα με τη Eurostat, με τους Σουηδούς να είναι η μόνη χώρα που μας ξεπερνά.

Από τις 3,34 επισκέψεις που αναλογούσαν ανά κάτοικο ετησίως το 2018 (προ πανδημίας), έφτασαν στις 2,7 το 2021.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση της Eurostat, με στοιχεία του 2021, σχετικά με τη συχνότητα ιατρικών επισκέψεων των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο 2018-2020, ο μέσος αριθμός επισκέψεων σε γιατρό μειώθηκε σε 19 από τα 24 μέλη της ΕΕ, για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Εξαιρέσεις ήταν η Λετονία, με αύξηση 5%, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Αυστρία (+3%) και η Τσεχία (+1%).

Όπως αναφέρεται, η πανδημία COVID-19 έθεσε τους επαγγελματίες υγείας υπό έντονη πίεση και επηρέασε την πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές άλλες ειδικότητες που δεν σχετίζονται με την COVID-19.

Το 2021, η συχνότητα των ιατρικών επισκέψεων διέφερε ευρέως μεταξύ των μελών της ΕΕ. Ο μέσος αριθμός επισκέψεων σε γιατρό ανά κάτοικο κυμαινόταν μεταξύ 3,5 και 7,8 στα περισσότερα μέλη της ΕΕ (εκτός από τη Μάλτα, για την οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία).

Οι χώρες με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, η Σλοβακία παρουσίασε τους υψηλότερους μέσους όρους επισκέψεων σε γιατρό, καταγράφοντας 11 επισκέψεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (9,6), την Ουγγαρία (9,5), την Ολλανδία (8,6) και την Τσεχία (7,8), όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότεροι μέσοι όροι επισκέψεων σε γιατρό καταγράφηκαν στη Σουηδία (2,3 επισκέψεις ανά κάτοικο), στην Ελλάδα (2,7), στην Πορτογαλία (3,5), στη Δανία (3,8), στη Φινλανδία και στην Εσθονία (και οι δύο 4,1).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον μέσο αριθμό επισκέψεων σε γιατρό καταγράφηκαν στην Ιταλία (-39%), στη Λιθουανία (-24%), στην Ισπανία (-20%), στην Εσθονία (-19%) και στην Ουγγαρία (-8%).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις 13 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Σε λίγες μέρες, 13 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα sms στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου τ…