Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους – Ζητούν παράταση οι λογιστές

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους – Ζητούν παράταση οι λογιστές

0

Ο «χάρτης» των πληρωμών

Στις 31 Ιουλίου 2023 στις τρεις το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και 16 μέρες πριν την εκπνοή ένας στους τρεις ή 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα δεν τις έχουν υποβάλει.

Οι λογιστές έχουν θέσει θέμα παράτασης της προθεσμίας υποβολής στην νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων καθώς καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα. Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων είναι θέμα χρόνου να ληφθούν αποφάσεις.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί 4.466.179 δηλώσεις. Από τα στοιχεία της προκύπτει επίσης ότι:

-Το 49,75% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.466.179 δηλώσεων οι 2.221.924 είναι μηδενικές.

-Για το 16,76% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 748.531 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 503.986 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ.

-Το 33,49% καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.  Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

-Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.

-Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

-Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

-Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…