Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Η ανικανότητα της Περιφέρειας γκρεμίζει το φράγμα του Μαρμαρά» τονίζει η Περιφερειακή Σύνθεση

«Η ανικανότητα της Περιφέρειας γκρεμίζει το φράγμα του Μαρμαρά» τονίζει η Περιφερειακή Σύνθεση

0

Επίθεση προς τον Περιφερειάρχη για την καθυστέρηση κατασκευής του φράγματος του Μαρμαρά στον πρώην Δήμο Ορφανού της ΠΕ Καβάλας

Επίθεση εξαπέλυσε η Περιφερειακή Σύνθεση στη διοίκηση της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα στο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για την καθυστέρηση όσον αφορά στην κατασκευή του φράγματος του Μαρμαρά στον πρώην Δήμο Ορφανού της ΠΕ Καβάλας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το έργο έχει περιέλθει σε μία διαρκή περίοδο στασιμότητας και πλέον είναι φανερός ο κίνδυνος το έργο να ναυαγήσει οριστικά εάν αποχωρήσει η κατασκευάστρια κοινοπραξία και εάν το έργο οδηγηθεί είτε στις δικαστικές και διοικητικές «καλένδες». Όπως και στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει μία πολυετής απρόσμενη καθυστέρηση με σκοπό την ανάδειξη νέου αναδόχου. Σε κάθε ένα από αυτά τα ενδεχόμενα, η τεράστια καθυστέρηση, η οποία θα προκύψει προκειμένου για την ολοκλήρωση του έργου και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης στην περιοχή θα έχει καταλυτικές συνέπειες, χαμένων παραγωγών, η αλατότητα θα διευρύνεται, οι καλλιέργειες και οι παραγωγοί θα υφίστανται σημαντικές και οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Σημειώστε ότι στην έλλειψη νερού, προστίθεται και η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή και η σπατάλη πόρων σε χρήματα και ενέργεια για την άντληση υπόγειων υδάτων (πολλές φορές και αμφίβολης ποιότητας) από βάθη που αγγίζουν τα 200 μ θα συνεχίζεται».

Η Περιφερειακή Σύνθεση σημειώνει ότι:

  • η «έκτακτη κάρπωση» η κοπή της βλάστησης που εφαρμόστηκε (δένδρα, θάμνοι) η οποία είναι απαραίτητη πριν να γεμίσει νερό η τεχνητή λίμνη του φράγματος υπήρξε προβληματική (δεν κόπηκαν τα δένδρα και οι θάμνοι στις επικλινείς περιοχές) και δεύτερον λόγω της καθυστέρησης που οφείλεται στην ανικανότητα και στην αδιαφορία τους τα φυτά αναβλαστάνουν. Άρα και η κοπή της βλάστησης εξελίσσεται σε οριστική αποτυχία και αυτή.
  • η ανικανότητα των διοικούντων καταλήγει στο να μην υπάρχει ούτε και σήμερα (δεν έχει ιδρυθεί καθώς δεν έχει αποφασισθεί η μορφή του) ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του φράγματος
  • οδική σύνδεση του φράγματος Μαρμαρά δεν υπάρχει καθώς εάν κατακλυσθεί η λίμνη του φράγματος ο υφιστάμενος δρόμος θα βρίσκεται κάτω από το νερό.
  • οι εκκρεμότητες που υπήρχαν την 1 Σεπτεμβρίου 2019 όταν η διοίκηση της παρούσας θητείας ανέλαβε καθήκοντα υφίστανται όλες ως και σήμερα. Μετά τα παραπάνω κι ενώ το έργο βρίσκεται στο 95 % του φυσικού του αντικειμένου της κατασκευής και το συμπληρωματικό έργο εργασιών ολοκλήρωσης, σε ποσοστό άνω του 60%, η ανικανότητα οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς οι προθεσμίες παρέρχονται άπρακτες, το ενδεχόμενο αποχώρησης της κοινοπραξίας είναι πιο πιθανό από ποτέ και κυρίως δεν υπάρχει καμία βούληση επί του θέματος.

Κλείνοντας, η ανακοίνωση-επίθεση προς την Περιφέρεια αναφέρει ότι «Είναι ανεπίτρεπτο διοικητικά θέματα που αφορούν το έργο να παραμένουν σε εκκρεμότητα π.χ. επί 18 μήνες χωρίς η διοίκηση να έχει δρομολογήσει την παραμικρή ενέργεια επ’ αυτών. Αγαπητοί γεωργοί και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής από τον Πλατανότοπο, το Ποδοχώρι, τον Ακροπόταμο, το Κοκκινοχώρι, την Γαληψώ, την Κάρυανη και το Ορφάνι, το χαλάζι και οι άκαιρες βροχοπτώσεις δεν είναι η μόνη αιτία καταστροφής από την οποία κινδυνεύετε. Δυστυχώς η διοίκηση Χρ. Μέτιου και οι Αντιπεριφερειάρχες που την στελεχώνουν βρίσκονται ένα βήμα πριν καταστρέψουν αμετάκλητα το έργο του φράγματος Μαρμαρά. Θυμίζουμε τον Προϋπολογισμό του, ο οποίος αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…