Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές: Ένα πρώτο exit poll για τη νεολαία

Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές: Ένα πρώτο exit poll για τη νεολαία

0

Πανσπουδαστική και ΔΑΠ ΝΔΦΚ διεκδικούν την πρωτιά πανελλαδικά και στο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής Ξάνθης

Η αποχή ο μεγαλύτερος «εχθρός» των φοιτητικών παρατάξεων

Το «μεγαλύτερο exit poll για τη νεολαία» χαρακτηρίζει η Χριστίνα Στεργίου, εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (η φοιτητική δύναμη του ΚΚΕ) τις φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι φοιτητικές παρατάξεις επιχειρούν να αναδείξουν τη συμβολή των φοιτητικών αγώνων και των διεκδικήσεων της νεολαίας μέσα από τους ακαδημαϊκούς χώρους, σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλης αποχής και απαξίωσης, σε μεγάλο βαθμό, του φοιτητικού συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια της χώρας.

Επομένως, δεν είναι βέβαιο αν οι ανησυχίες, οι διαμαρτυρίες και η απόγνωση των φοιτητών για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, το δυστύχημα στα Τέμπη θα εκφραστούν μέσα από τη φοιτητική κάλπη και κατά πόσο η τελευταία θα συνδεθεί με την επιλογή ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, το «ντέρμπι» των εθνικών εκλογών μπορεί να παίζεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, στις φοιτητικές εκλογές η μάχη για την πρωτιά δίνεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, με τη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΠΚΣ, που για πρώτη φορά πέρυσι κατάφερε να ξεπεράσει την επί χρόνια πλειοψηφούσα ΔΑΠ.

Σε κεντρικό επίπεδο οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε κλίμα οξείας έντασης και αλληλοκατηγοριών. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταγγέλλει την Πανσπουδαστική πως στήνει εκλογές-παρωδία δύο ημερών σε διαφορετική ημερομηνία από τη συμφωνηθείσα, με κάλπες που περιφέρονται και χωρίς εκλογικούς καταλόγους. «Στη νοθεία, στον ευτελισμό των φοιτητικών εκλογών και στους εντεταλμένους του ΚΚΕ, 10 Μαΐου, ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα, θα γυρίσει την πλάτη. Αρκετά», τονίζει η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει εξαγορά ψήφων από τη ΔΑΠΝ-ΝΔΦΚ «για λίγα ευρώ» σε διάφορες πόλεις, διάδοση φημών πως όποιος ψηφίσει ΔΑΠ «θα περάσει μάθημα», αλλά και απαγόρευση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής και μπράβους σε γενικές συνελεύσεις. «Μηχανισμός νοθείας, εξαγοράς, βίας, αποκλεισμού άλλων παρατάξεων, ”μετεγγραφέντων” και ”κατατακτήριων” επαγγελματιών φοιτητών. Αυτή είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», τονίζει η Πανσπουδαστική.

Αγώνες για λύσεις σε τοπικά ζητήματα των φοιτητών από την ΠΚΣ

Στον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής του ΔΠΘ το πρόταγμα δίνεται στις τοπικές διεκδικήσεις και τους αγώνες. Εκ μέρους της ΠΚΣ μίλησε στο «Ε» η Χριστίνα Στεργίου αναδεικνύοντας τις μάχες και τις διεκδικήσεις αυτής της χρονιάς, με την πρωτοκαθεδρία της ΠΚΣ στο σύλλογο. Όπως τονίζει, απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της αναστολής της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών. «Μέσα από τους αγώνες μας καταφέραμε να δοθεί παράταση ενός εξαμήνου στη δωρεάν μετακίνηση, ενώ αντίστοιχες συντονισμένες παρεμβάσεις κάναμε και για ζητήματα στέγασης και σίτισης, μαζί με το σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, όπου η ΠΚΣ είναι αυτοδύναμη», αναφέρει προσθέτοντας ότι η παράταξη της ΠΚΣ βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση αναδεικνύοντας ζητήματα και προτείνοντας λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Οι ίδιες παρατάξεις συμμετέχουν στις φετινές εκλογές – Παραμένει μεγάλη απειλή η αποχή

Στις φοιτητικές εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής συμμετέχουν οι ίδιες παρατάξεις με πέρυσι, δηλαδή: ΠΚΣ (έχει 4 έδρες στο σύλλογο), ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (2 έδρες), Δίκτυο Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών (στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ως Bloco έχει 2 έδρες στο σύλλογο), ΕΑΑΚ-Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι (με 1 έδρα), Αγωνιστικές Κινήσεις (με 1 έδρα) και ΠΑΣΠ (άλλοτε πρώτη και αδιαμφισβήτητη δύναμη στην Πολυτεχνική με 1 έδρα και τις λιγότερες ψήφους).

Και οι φοιτητικές παρατάξεις προβληματίζονται για το κατά πόσο, η συγκυρία θα φέρει τους φοιτητές στη σημερινή κάλπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αποχής είναι εξαιρετικά χαμηλά και στην Πολυτεχνική, όπου από τους χιλιάδες φοιτητές των πέντε τμημάτων στην κάλπη του 2021 συμμετείχαν μόλις 645 φοιτητές.

Κληθείσα να σχολιάσει τη μεγάλη αποχή η Χριστίνα Στεργίου, αναφέρει: «το δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε ότι οι φοιτητές θέλουν να εκφραστούν, αυτή η ανάγκη επιβεβαιώθηκε με τις μαζικές πορείες και διαμαρτυρίες», ωστόσο παραδέχεται ότι η χαμηλή συμμετοχή συνδέεται με τη συνολικότερη υποτίμηση των αγώνων, αλλά και τα αίτια που σχετίζονται με την απαξίωση που οδηγεί σε αποχή και στις εθνικές εκλογές.

Καταληκτικά, πάντως ως προς την τοποθέτηση του ΚΚΕ και τη σύνδεση με την ΠΚΣ η ίδια υπογραμμίζει: «τα αστικά κόμματα βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα της νεολαίας, δεν τα γνωρίζουν. Το ΚΚΕ είναι μαζί μας στους αγώνες. Ξέρει τι διεκδικούμε. Παλεύουμε μαζί».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…