Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προτάσεις και φρέσκιες ιδέες για μία πράσινη πόλη από το Xanthi CityLab

Προτάσεις και φρέσκιες ιδέες για μία πράσινη πόλη από το Xanthi CityLab

0

Το συνέδριο με θέμα την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο

Το μήνυμα των οργανωτών στο «Ε»: «Είμαστε μόνο στην αρχή, έπεται δυναμικά η συνέχεια με νέα project και με αρωγούς επιστήμονες, τεχνοκράτες, αυτοδιοικητικούς και φυσικά τους νέους!»

Οι μαθήτριες και οι μαθητές από τα Γενικά Λύκεια της Ξάνθης ανέπτυξαν μία γόνιμη συζήτηση και εν συνεχεία πρότειναν λύσεις για τα προβλήματα της Ξάνθης το περασμένο Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου στο Elisso Xenia Hotel, σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό. Οι νέες και οι νέοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μία πράσινη πόλη με βασικούς άξονες το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την Κυκλική Οικονομία και τη Βιωσιμότητα των Κτηρίων. Tο θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Η οργανωτική επιτροπή, απαρτίζεται από τον Νικήτα Σκούρα, την Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Άγγελο Καβουρτζικλή, τον Γιάννη Κωστούδη, την Μαρία Παπαδοπούλου και βοηθός για το συνέδριο ο Χάρης Παπαδόπουλος

Το Xanthi CityLab, που συστήθηκε στο κοινό ως το Ρολόι των Νέων το 2016, συνεχίζει να δίνει το βήμα στις νέες και στους νέους του τόπου να σχεδιάσουν το μέλλον της πόλης. Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν τα Φροντιστήρια Ηρακλής Ζωγράφος και Ορόσημο ως χρυσοί χορηγοί, ενώ την προσπάθεια στήριξαν και η Αγροθράκη Α.Ε – Σταυρακάρας, όπως επίσης και η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Στο πλευρό των μαθητριών και των μαθητών βρέθηκαν οι coach, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους. Η φετινή ομάδα των εκπαιδευτών αποτελούνταν από την Αναστασία Γιαμαλή, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, την Ιωάννα Κατσούφη, φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, τον Ανδρέα Μανιατόπουλο, διδάκτορα στην τεχνητή νοημοσύνη και τον Δημήτρη Γιαννακούδη, υπεύθυνο του Xanthi TechLab και υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος ΜΜΕ & Επικοινωνίας Α.Π.Θ. στη Δημόσια Διπλωματία.

Αναλυτικά, καταρχάς τον λόγο πήραν:

-Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης

-Ο π. δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Εν συνεχεία, δια ζώσης, αλλά και μέσω διαδικτύου ανέπτυξαν τις σκέψεις τους οι :

-Φάνης Παπαδάκης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ‘’Ξάνθη για όλους’’

-Ηρακλής Ζωγράφος, Ιδρυτής Φροντιστηρίου και «χρυσός» χορηγός

-Νικήτας Σκούρας, πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής του φετινού συνεδρίου, ο οποίος  άνοιξε τις εργασίες

-Μιχάλης Σαμαράς, ιδρυτικό μέλος του XanthiCityLab

-Έλενα Σαμουρκασίδου, Πολεοδόμος, Ειδική Σύμβουλος Δήμου Καβάλας

-Κυβέλη Γουργουρή, Project Assistant στη Manager Just Go Zero Tilos

-Βασίλης Διαμαντής, Μηχανικός Περιβάλλοντος PhD και συνιδρυτής της Act4energy

-Αργύρης Πλέσιας, Πολιτικός Μηχανικός msc και πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας

-Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων

-Αντώνης Πρίφτης UN SDSN Regional Officer(Europe)

Σημαντική, ήταν επίσης και η παρουσία παλαιότερων συμμετεχόντων. Ειδικότερα, τις ιδέες τους «σύστησαν» οι:

-Θοδωρής Χατζηνικολάου: υποψήφιος διδάκτωρ-παλαιό μέλος του XanthiCityLab-Το Ρολόι των Νέων

-Οδυσσέας Λομβαρδέας-Ειδικευόμενος ιατρός, παλιό μέλος του XanthiCityLab-Το Ρολόι των Νέων

Τέλος, την Κυριακή 23/04(τελευταία μέρα του συνεδρίου) αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση της κας Σοφίας Αυγέρη, Συμβούλου Φιλολόγων Δευτεροβάθμιας. Έπειτα, η Ευρώπη Μισαηλίδου πήρε τον λόγο παλιό μέλος του Xanthi CityLab-Το Ρολόι των Νέων κι ακολούθησε  μία σύντομη παρέμβαση της Αναστασίας Γιαμαλή.

Η νικήτρια ομάδα του 2ου ΓΕΛ

Η οργανωτική επιτροπή του Xanthi CityLab 2023 ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και έδωσε σύντομα ραντεβού σε επόμενες δράσεις. Ειδικότερα, τονίζει στο «Ε»: «Το παρόν project έδωσε το βήμα στη νέα γενιά να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς συνάμα όσον αφορά την πόλη που ονειρεύεται με έμφαση πάντα στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Με λίγα λόγια, με την παρούσα δράση επιχειρήσαμε να ενεργοποιήσουμε και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την φωνή των νέων, να ενθαρρύνουμε την συστηματικότερη ενασχόλησή τους με τα κοινά. Μας χαροποιεί, λοιπόν να βλέπουμε πως αυτό που παρακολούθησαν από κοινού δεν τους ήταν κάτι ξένο, το ευχαριστήθηκαν μάλιστα. Επιπροσθέτως, την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 23/04 στην εκδήλωση βρέθηκαν και κάποιοι από τους γονείς των παιδιών, η παρουσία των οποίων αναντίρρητα ήταν υποστηρικτική αναφορικά με την ψυχολογική στήριξη των παιδιών».

Στα σκαριά κοινό project και από τα τρία Λύκεια , 1ο , 2ο και 4ο ΓΕΛ

«Στα επόμενα σχέδιά μας εντάσσεται κι ένα κοινό project και από τα τρία λύκεια, το οποίο θα καταθέσουμε σε Δήμο, Αντιπεριφέρεια και Europe Direct.Είμαστε μονάχα στην αρχή, ακολουθούν νέες δράσεις στο προσκήνιο, project με αρωγούς επιστήμονες, τεχνοκράτες, αυτοδιοικητικούς και φυσικά τους νέους », αναφέρουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής καταληκτικά.


Χορηγοί

Φροντιστήριο ΜΕ Ηρακλής Ζωγράφος

Φροντιστήριο ΜΕ Ορόσημο

Βιβλιοπωλείο Πυργελή

ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Αγροθράκη ΑΕ Σταυρακάρας Παναγιώτης

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικές εκδρομές: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τροχονομικού ελέγχου

Σχετικό έγγραφο της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μακρή στάλθηκε…