Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Διαχρονικό Μουσείο σε τρεις Καπναποθήκες της Ξάνθης  

Διαχρονικό Μουσείο σε τρεις Καπναποθήκες της Ξάνθης  

0

Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 – Θα εκτίθενται αρχαιότητες

 Αποκατάσταση–ανάδειξη της πόλης του Δημόκριτου και αποκατάσταση–ανάδειξη βορειοδυτικού και παράλιου τμήματος Πολυστύλου τα έργα που σχεδιάζει η Ε.Φ.Α. Ξάνθης

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κομοτηνή όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε τα έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού για την  χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 για την ΑΜΘ που αφορούν και τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, σ’ ότι  αφορά την Ξάνθη η υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και δημιουργία Νησίδας Μουσείων στην Ξάνθη. Το «Ε» απευθύνθηκε στην Προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Ξάνθης κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή θέτοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις αναφορικά με όσα εξήγγειλε η υπουργός κα Μενδώνη.

«Ε»: Διευκρινίστε μας ποια έργα αφορούν στον χώρο των Αβδήρων

Κ. Καλλιντζή: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 σχεδιάζει μια σειρά έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας. Όσον αφορά τα έργα που μας ενδιαφέρει να υλοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, είναι δύο και αφορούν το αρχαίο και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής.

1)Αποκατάσταση–ανάδειξη της πόλης του Δημόκριτου. Με το έργο αυτό θα παραδοθεί στο κοινό ένα πολύ σημαντικό τμήμα της πόλης, άγνωστο μέχρι τώρα στο κοινό και θα σχηματιστεί ένας ακόμη επισκέψιμος πυρήνας σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων βορειότερα από το γνωστό τμήμα των Αβδήρων. Η περιοχή αυτή φέρει το τοπωνύμιο Βάλτα Ζαμπάκη και βρίσκεται στον βόρειο περίβολο των Αβδήρων. Πρόκειται για τον χώρο που έζησε και έδρασε ο Δημόκριτος, που επισκέφθηκε ο Ιπποκράτης, που φιλοξενήθηκε ο Ξέρξης. Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1982-1993. Αποκαλύφθηκε ο πυρήνας της πρώτης εγκατάστασης των Κλαζομενίων (7ος αι. π.Χ.) και των Τηίων (6ος αι. π.Χ.) αποίκων. Είναι ορατές δύο φάσεις οχύρωσης, πολεμικό λιμάνι με νεώσοικο, ιερό Δήμητρας και Κόρης, δημόσιο κτήριο του 6ου αι. π.Χ., νεκροταφείο του 2ου αι. π.Χ.

2)Αποκατάσταση–ανάδειξη βορειοδυτικού και παράλιου τμήματος Πολυστύλου. Το Πολύστυλον είναι παραθαλάσσιος λόφος πάνω από το αρχαίο και σύγχρονο λιμάνι των Αβδήρων. Πρόκειται για την αρχαία ακρόπολη των Αβδήρων που μετεξελίχθηκε σε βυζαντινό οικισμό. Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων του βορειοδυτικού και παράλιου τμήματος της βυζαντινής οχύρωσης και των μνημείων που βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Αφορά επίσης μια περιοχή εκτός των τειχών της βυζαντινής πόλης που περιλαμβάνει νεκροταφείο και κοιμητηριακούς ναούς. Το έργο αποτελεί συνέχιση του ενταγμένου στην ΟΧΕ έργου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή».

«Ε»: Τι είναι Νησίδα Μουσείων;

Κ. Καλλιντζή: «Στην Ξάνθη, όσον αφορά την δική μας Εφορεία, το Υπουργείο ενδιαφέρεται για την ίδρυση του Διαχρονικού μουσείου Ξάνθης. Το έργο θα αφορά διάσωση και αξιοποίηση συγκροτήματος καπναποθηκών που βρίσκονται επί των οδών Ανδρούτσου, Έλλης και Παρόδου Αβδήρων και μετατροπή τους σε μουσείο. Σε αυτό θα εκτίθενται αρχαιότητες που βρέθηκαν στην Π.Ε. Ξάνθης και χρονολογούνται από την Νεολιθική Περίοδο (6η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Η δημιουργία ενός τόσο πολύπλευρου πολιτισμικού κέντρου θα αποβεί προς όφελος των αρχαίων, της τοπικής κοινωνίας και της προβολής του ΥΠΠΟΑ, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ακριτική περιοχή, όπως αυτή της Θράκης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδία» στην Καβάλα

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 19:30 θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη Η Δημοτική Βιβλ…