Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

0

Ορεινή Δοξολογία
Δεν είναι μόνο το Κρωμνικό που το Πάσχα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου συγκεντρώνει τους ευσεβείς προσκυνητές για την Ανάσταση. Είναι κι ένα άλλο κοντινό ορεινό επίσης χωριό, τα Κάτω Λιβερά που θα τιμήσει με Δοξολογία το πρωί της 21ης Μαΐου τους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Οι πιστοί που θα θελήσουν να μεταβούν στον εκεί Ιερό Ναό να γνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Γ.Δ.


Κρίσιμη επέτειος
Για το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές. Για την Ενωμένη Ευρώπη, για μια νέα Ευρώπη, ίσως που θα έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών. Το ελπίζουμε και με την ελπίδα αυτή θα πάμε στα εκλογικά κέντρα.
Με την ευκαιρία όμως αξίζει να θυμηθούμε πως τον Μάιο το 1950 ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν», θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Δ.


Τι θα ψηφίσουμε
Με το χέρι στην καρδιά. Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, καλούμαστε να ψηφίσουμε φίλους, γνωστούς, συγγενείς κι όχι κόμματα. Καλό ή κακό αυτό, ο καθένας ας το κρίνει όπως νομίζει κι όπως τον βολεύει.
Σταδιακά, τα κόμματα «κάνουν στο πλάι» σε μικρούς και μεγάλους δήμους. Το κατάλαβαν και οι υποψήφιοι γι’αυτό το λεγόμενο «χρίσμα» δεν το πολυζητούν και επιζητούν την πολυσυλλεκτικότητα που συμφέρει περισσότερο σε ψήφους.
Γ.Δ.


Μοσχοβολούν οι φλαμουριές
Όσοι συμπολίτες κυκλοφορούν στην οδό Καραολή (κυρίως) αλλά και σε άλλους δρόμους που έχουν δέντρα φλαμουριές, την περίοδο αυτή απολαμβάνουν μια μοναδική αρωματική απόλαυση. Η ευωδιά του άνθους της φλαμουριάς, απλώνεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας μεθυστική ατμόσφαιρα.
Είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα που το ζουν περισσότερο όσοι κυκλοφορούν με τα πόδια κι όχι με Ι.Χ. Τα ίδια προνόμια απολαμβάνουν και διάφορες γειτονιές της πόλης που κάποιοι προνόησαν να φυτέψουν φλαμουριές.
Γ.Δ.


Τους αξίζει η τιμή
Ίσως να ξάφνιασε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας που αφορούσε αυτούς που σεβάστηκαν και παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές, αρχαία ευρήματα που ανακάλυψαν στα χωράφια τους ή αλλού.
Αφορμή στάθηκε βέβαια η πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, που γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, αποφάσισε να τιμήσει τους ανθρώπους που βρήκαν τυχαία και παρέδωσαν τα ευρήματά τους.
Αυτούς τους «άγνωστους» ανθρώπους που σεβάστηκαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, τίμησε και η Εφημερίδα μας δίδοντας την «πρώτη θέση» για να γίνει γνωστή η χειρονομία τους. Για να τιμηθεί η αρετή, η πατριωτική πράξη. Και τους αξίζουν όλα με το παραπάνω.
Γ.Δ.


Κυκλοφόρησαν

Από προχθές κυκλοφόρησαν και τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών.  Δηλαδή, το πλέον σημαντικό πράγμα στις εκλογές. Διότι αυτά τα κομμάτια χαρτιού, όσα περισσότερα έχεις, είναι που σου δίνουν την εκλογή.
Ένα ταπεινό μακρόστενο χαρτί. Και όμως, αυτό το χαρτί, όσους περισσότερους σταυρούς φέρει με τ’ όνομά σου, τόση χαρά και ικανοποίηση. Ενώ το αντίθετο, σου δημιουργεί θλίψη και στεναχώρια.
Γι’αυτούς τους σταυρούς γίνεται όλο το παιγνίδι, γι’αυτήν την επιτυχία γίνεται το τρέξιμο, η αγωνία, η ένταση, τα ξενύχτια.
-Καλή σταυροδοσία λοιπόν για τους υποψήφιους…
Γ.Δ.


1ος Παιδικός Σταθμός
Θλίψη προκαλεί στους περαστικούς Ξανθιώτες η εικόνα εγκατάλειψης του 1ου Παιδικού Σταθμού στο τέρμα της οδού Καπνεργατών στην πόλη. Ένας Παιδικός Σταθμός με ιστορία χρόνων, με προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Κι αντί να συνεχίσει το ίδιο σημαντικό έργο, μένει έρημος και εγκαταλελειμμένος, με την αυλή χορταριασμένη.
Μένουν βέβαια και τα λόγια των υπευθύνων του Δήμου Ξάνθης που χρόνο το χρόνο διαψεύδονται διότι ο καιρός περνά και τίποτε νέο δεν γίνεται στον χώρο.
Κι ας αυξάνουν οι ανάγκες στον δήμο, κι ας ψάχνουν λύσεις οι γονείς. Ο δήμος μόνον υπόσχεται στα λόγια αλλά έργο τίποτε. Ανακολουθία έργων και πράξεων και πάλι, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Ψέμα στο ψέμα και πάει λέγοντας
Σε κάποιους το ψέμα έχει γίνει δευτέρα φύσις. Τώρα όμως με τις εκλογές, κυρίως τις δημοτικές στην πόλη της Ξάνθης, το κακό έχει παραγίνει.  Έχει καταντήσει καθημερινό συμβάν.
Έτσι, όσο τα ακούν ή τα διαβάζουν, γνωρίζουν πλέον πως τα περισσότερα είναι ψέματα. Κι όσο πιο «χοντρά» τόσο πιο πολύ γέλιο βγάζουν. Οι Ξανθιώτες διασκεδάζουν πλέον με τα ψέματα, γελούν και στο τέλος κοροϊδεύουν και κρίνουν υποτιμητικά το Μέσον που τα δημοσιοποιεί εν γνώσει του και χωρίς ντροπή.
Οι ιστορίες του καθημερινού ψέματος έχουν γίνει πλέον διασκεδαστική ενασχόληση για τους Ξανθιώτες. Σπάει η μονοτονία τους.
Γ.Δ.


Θέατρο του παραλόγου
Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει με τα διπλώματα οδήγησης. Πρώτα αντέδρασαν οι εξεταστές και έκαναν αποχή 6 μήνες από τις εξετάσεις γιατί ο νέος νόμος προβλέπει εξετάσεις εντός ωραρίου και κατά συνέπεια χάνουν την έξτρα αποζημίωση. Το υπουργείο  έδωσε παράταση στην εφαρμογή του νόμου αφού τους πλήρωσε τα δεδουλευμένα και αυτοί έβαλαν νερό στο κρασί τους και κάνουν εξετάσεις. Έλα όμως που τώρα αντιδρούν οι εκπαιδευτές. Γιατί λέει δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους υποψήφιους να κάνουν ατομικά ασφαλιστήρια. Η πραγματική αιτία δεν είναι τόσο που κόπτονται για ότι θα επιβαρύνουν τους υποψήφιους οδηγούς αλλά γιατί με τον νέο νόμο αυτοί δεν παρευρίσκονται στις εξετάσεις. Θύματα σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου όλοι εκείνοι που θέλουν να βγάλουν ένα δίπλωμα για να πιάσουν μια δουλειά και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν πότε θα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία.
Μ.Ξ.


Το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ
Ο Μπαράν Μπουρχάν θα είναι τελικά ένας από τους δύο υποψήφιους από την μειονότητα στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Η υποψηφιότητά του αποκαλύφθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στην εκδήλωση του συνδυασμού Συν- εργασία του Βασίλη Τσολακίδη ο οποίος τον προσφώνησε ως υποψήφιο βουλευτή. Ο κ. Μπουρχάν ήταν και παλαιότερα υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα δεν εκλέχθηκε για λίγους ψήφους. Σ΄ ότι αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως είναι κλειδωμένη η υποψηφιότητα του Φώτη Καραλίδη αλλά και του Ανέστη Αντωνιάδη. Για τους άλλους δύο …ίδωμεν!
Αναμένονται εκπλήξεις!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…