Σχόλια 26/06/17

0
orfanotrofeio-gavriilidou
28η Ιουνίου 2015
Πλησιάζουν τα δυο χρόνια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε την εφαρμογή των CAPITAL CONTROLS στους λογαριασμούς καταθέσεων των Ελλήνων. Ήταν 28 Ιουνίου 2015 και όπως δείχνουν τα οικονομικά πράγματα, η ιστορία αυτή θα συνεχιστεί χωρίς κάποιες ενδείξεις για τερματισμό. Όταν άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, κατάφερε να βγει από τα capital controls μέσα σε δύο χρόνια. Εμείς όμως, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε γιατί είμαστε μοναδικοί, έξυπνοι και ξεχωριστοί.
Ναι είμαστε, με το μυαλό μας βέβαια, γιατί κατά τ’ άλλα για τα μπάζα είμαστε και μόνον για εκεί…
Γ.Δ.


Ίδιο κόλπο
Κάθε χρόνο, δεκάδες χρόνια τώρα, η κοινωνία βιώνει την ίδια ταλαιπωρία με τα σκουπίδια εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και της αποκομιδής.
Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με διάφορους δημάρχους και κυβερνήτες στους τομείς αυτούς. Και όλο υπάρχουν κενά. Και πάντα ακολουθούν το ίδιο κόλπο. Τους προσλαμβάνουν για εποχιακή συγκεκριμένου χρόνου εργασία κι όλο δίδονται παρατάσεις και στο τέλος τους προσλαμβάνουν ως μόνιμους!
Αλλά το κόλπο έχει και συνέχεια. Οι μισοί και παραπάνω μετά από λίγο, με πηδηματάκια, γίνονται διοικητικοί δημοτικοί υπάλληλοι! Και το κόλπο στήνεται και πάλι απ’ την αρχή. Χρόνια τώρα ίδια κόπια.
Γ.Δ.


Ας γίνει μια δοκιμή
Έτσι, για ψηφοθηρικούς λόγους εξυπηρέτησης των δημάρχων και των συμβούλων της πλειοψηφίας, το παραμύθι συνεχίζεται. Συνεπικουρούμενοι από τους συνδικαλιστές βέβαια. Όμως η ιστορία αυτή «βρώμισε» πλέον, την μάθαν όλοι και τους κράζουν. Και πλέον οι δημότες που υφίστανται όλη αυτή τη βρωμιά και την κοροϊδία, ζητούν ιδιωτική υπηρεσία καθαριότητας.
Ήρθε πλέον ο χρόνος να προχωρήσει αυτό το αίτημα. Αφού οι δήμοι υπονόμευσαν οι ίδιοι την υπηρεσία αυτή, ας την αφήσουν κι ας την αναλάβει ιδιωτική επιχείρηση. Είναι καιρός πλέον να γίνει κι αυτό. Κι είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει τώρα, αφού οι δήμοι αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά κακοί διαχειριστές.
Γ.Δ.


Επίσκεψη του Ορφανοτροφείου Θηλέων σε Μονάδα Πυροβολικού στην Ξάνθη. Πρώτη αριστερά η Διευθύντρια Σοφία Γαβριηλίδου
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ψεύτικες υποσχέσεις
Όταν υπόσχεσαι, η υπόσχεση πρέπει να τηρείται. Είτε τη δίνεις ως άτομο, είτε ως πολιτική παράταξη. Αυτό έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε πολλές υποσχέσεις στους συμβασιούχους οι οποίοι τον πίστεψαν. Μόνο που οι υποσχέσεις ήταν κίβδηλες. Διότι αποδείχτηκαν κάλπικες και χωρίς αντίκρισμα την κρίσιμη ώρα. Κι έτσι, έχει μεταβληθεί καλοκαιριάτικα όλη η χώρα σε μια απέραντη χωματερή.
Αποδείχτηκε λοιπόν πως το ψέμα όπως λέει ο λαός, πως έχει κοντά ποδάρια. Και πως έρχεται η ώρα της πληρωμής των λόγων. Μόνον που πράξη τα ψέματα δεν μπορούν να γίνουν και συνεχίζουν να μένουν ψεύτικες υποσχέσεις. Και γι’ αυτό φταίει η κυβέρνηση. Που έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους συμβασιούχους που πίστεψαν ότι θα μονιμοποιηθούν. Πίστεψαν δηλαδή για άλλη μια φορά τον λαϊκισμό.
Γ.Δ.


Μας δουλεύουν πολύ άγρια από την Εγνατία…
Έκανε δημόσιες δηλώσεις πρώτα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και μετά ο Διευθυντής της Εγνατίας ότι ο κάθετος άξονας της Ξάνθης θα δημοπρατηθεί τον Μάρτιο. Μετά είπαν τον Απρίλιο, τον Μάιο και ούτω καθ’ εξής… Στην τελευταία του δήλωση ο Διευθυντής της Εγνατίας έριξε την ευθύνη της καθυστέρησης στον υπουργό ότι δηλαδή δεν βάζει τις τελικές υπογραφές… Τελικά η τελευταία ενημέρωση λέει ότι το μετέθεσαν για τον Σεπτέμβριο και αν… Όμως έμαθα έξαλλος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης με την Εγνατία γιατί πλήττεται και η δική του αξιοπιστία που έχει βασιστεί στις δηλώσεις τους χωρίς όμως ο ίδιος να έχει την ευθύνη. Υποπτεύομαι πως το ζήτημα είναι αλλού. Ο καημός των εργαζομένων στη Εγνατία είναι ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση της και αυτό δεν το θέλουν . Συνεπώς ο κάθετος άξονας της Ξάνθης διόλου δεν τους ενδιαφέρει… Αυτή πιστεύω πως είναι η αιτία και ας βγει ο κ. Αντωνούδης, ο Διευθυντής που έκανε τις δηλώσεις, να με διαψεύσει…
Μ.Ξ.


Τα μάθατε τα νέα;
Πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί η περιφέρειά μας! Ενώ οι άλλες περιφέρειες έχουν εγκρίνει τους προϋπολογισμούς στις αρχές του έτους εμείς όχι… Δεν βόλεψε καθόλου, είχαν και άλλα πιο σοβαρά να ασχοληθούν… με αποτέλεσμα μέσα στον Ιούνιο και ενώ έχει περάσει ο μισός χρόνος θα έλθει προς έγκριση ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017. Θα μου πείτε και σε τι επηρεάζει αυτό; Σε κάτι πολύ απλό. Είδατε να γίνεται καμιά δημοπράτηση έργου; Και πώς να γίνει άλλωστε αφού δεν έχει εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός; Τώρα βέβαια θα μου πείτε και με το δίκιο σας… Ποια έργα; Τα όποια έργα τέλος πάντων ή …εργάκια που είναι ώριμα και δεν μπορούν να δημοπρατηθούν.
Μ.Ξ.


Μας κλέβουν οι ξένοι τα σκουπίδια!
Θα μπορούσαμε να το ακούσουμε κι αυτό μέσα στις ακροδεξιές αλλοπαρμένες γκαρίδες. Ήρθε ο επιτυχημένος ηθοποιός του Χόλυγουντ Γουίλ Σμιθ με την οικογένειά του σε Κέρκυρα και Αντίπαξους πριν λίγες μέρες και όλοι είδαν με θαυμασμό τους Αμερικανούς να μαζεύουν σκουπίδια από παραλία στους Αντίπαξους. Για το θεαθήναι, μπορεί να πει κάποιος. Έστω κι έτσι να είναι, βλέπεις μια άλλη κουλτούρα. Εμείς φροντίζουμε να αφήνουμε το στίγμα μας από όπου περνάμε με αρνητικό πάντα τρόπο. Μετά το χάος που επικράτησε καλοκαιριάτικα με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από κάδους και σακούλες λόγω της απεργίας των υπαλλήλων, πρότεινε κάποιος να τα αναλάβουν ιδιώτες. Ο Γουίλ Σμιθ για παράδειγμα. Πέρα από την πλάκα όμως και την τεράστια διαφορά παιδείας που βλέπουμε, στο όλο θέμα φαίνεται πώς εφαρμόζεται αυτό που είπε σε μια κρίση ειλικρίνειας ο κατά τα άλλα γραφικός Ζουράρις: «οι θέσεις της κυβέρνησης είναι αριστερές, αλλά όχι η εφαρμογή τους». Συνόψισε γιατί ακριβώς οι υποσχέσεις ψηφοθηρίας των κυβερνώντων σε συμβασιούχους δεν πραγματοποιούνται. Γιατί απλά δεν γίνεται. Και αυτοί που τις έδιναν το ήξεραν. Το θύμα το αγνοούσε. Ο υπόλοιπος κομματικός στρατός, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, θα έχουν αντίστοιχες αντιδράσεις όταν το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν θα επιτευχθεί και αυτόματα θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης στο Δημόσιο. Πίστεψαν ανθρώπους που έβγαζαν ‘’πύρινους λόγους’’ κατά της κοινωνικής αδικίας αλλά μόλις έπιασαν καρέκλα ψήφισαν τροπολογία που μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης για πολιτικούς με αξίωμα. Αριστερές ιδεολογίες που θάφτηκαν κάπου κάτω από τα… σκουπίδια.
Χ.Δ.


Αρμονική συμβίωση στην πράξη
Οι ακραίες απόψεις και απολυτότητες δεν με έβρισκαν ποτέ σύμφωνο, ίσως γιατί στα περισσότερα θέματα αν ψάξεις λίγο διαπιστώνεις ότι υπάρχει και η άλλη άποψη, η άλλη οπτική. Έτσι και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Ούτε τα ροζ συννεφάκια της πολυπολιτισμικότητας που τα βλέπουν όλα ρόδινα είναι ρεαλιστικά, ούτε βέβαια και οι φωνές που βλέπουν παντού απόβαση των Τούρκων στην Θράκη. Έχοντας ζήσει σε γειτονιά με πολλούς μουσουλμάνους και έχοντας μεγαλώσει μέσα στα σπίτια τους, μπορώ να πω ότι υπάρχουν διαφορές. Διαφορές όμως που δεν ακυρώνουν την αρμονική συνύπαρξη. Ήθη και έθιμα διαφορετικά που πλάστηκαν όλους αυτούς τους αιώνες του κοινού βίου και έδωσαν χαρακτηριστικά της μιας ομάδας στην άλλη. Το Μπαϊράμ που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αυτές τις μέρες το αποδεικνύει περίτρανα. Δική τους γιορτή και μάλιστα θρησκευτική αλλά μετέχουμε κι εμείς. Τουλάχιστον γευστικά, αφού απολαμβάνουμε τα σιροπιαστά γλυκά που μοιράζουν σύμφωνα με την παράδοση. Στα μάτια ενός Αθηναίου, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να φαντάζει αλλόκοτο. Για μας όμως είναι μια φυσιολογική, καθημερινή πραγματικότητα. Γιατί ο Χασάν και ο Σαμπρή, η Φιρντέζ και η Φαϊκά είναι γείτονές μας. Δικοί μας άνθρωποι με τους οποίους ζήσαμε και μεγαλώσαμε, χαρήκαμε σε ευτυχή γεγονότα και κλάψαμε σε στιγμές ανθρώπινες, σε απώλειες ανθρώπων μας. Όλα αυτά κανείς εγκάθετος δεν μπορεί να τα κλονίσει, κανείς ανίδεος της εδώ πραγματικότητας δεν μπορεί να τα απαλείψει, σπέρνοντας φόβο και καχυποψία. Καλό Μπαϊράμι σε όλους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…