Σχόλια 19/04/17

0
xanthi-teixos
Άσχημη επέτειος
Την Παρασκευή συμπληρώνονται 50 χρόνια από την επιβολή στη χώρα μας της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Πρόκειται για μια δυσάρεστη αλλά και προσβλητική δικτατορία ως προς το ήθος και το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και όσα εξέφρασε μέσω των συνθημάτων, των εικόνων αλλά κυρίως των ανθρώπων.
Δεν άξιζε η σύγχρονη Ελλάδα κάτι παρόμοιο. Ένα φαινόμενο που διήρκεσε επτά χρόνια, δυστυχώς, το οποίο σκόρπισε σαν χάρτινος πύργος με τη μεγάλη καταστροφή της Κύπρου.
Με αίμα και φυλακίσεις ξεκίνησε η Δικτατορία, με αίμα και ισόβια έκλεισε. Δυσάρεστα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν μικροί άνθρωποι. Δυστυχώς, Έλληνες αξιωματικοί.
Γ.Δ.


Στόχος δύο έδρες
Η συζήτηση μεταξύ κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε γνωστό καφέ. Αφού αναλύθηκε η κρατούσα κατάσταση από πολιτικής και οικονομικής πλευράς σε πανελλήνιο επίπεδο, ήρθαν και στα τοπικά. Κι εδώ ξεδιπλώθηκε ο στόχος για εκλογή δύο εδρών στην Ξάνθη που θεωρήθηκε εφικτός από τους περισσότερους συζητητές.
Εδώ όμως υπήρξε η άποψη του πλέον λιγομίλητου της παρέας ο οποίος επεσήμανε πως ναι μεν είναι ο στόχος των δύο εδρών εφικτός, αλλά ΜΟΝΟΝ κατόπιν α) σκληρού και επίπονου αγώνα και β) εφόσον γίνει μια επιλογή αρίστων: Δηλαδή, να φτιαχτεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με παλιούς και νέους. Βέβαια, με την βασική προϋπόθεση όλοι ν’ αγωνιστούν, να τρέξουν, έχοντας βέβαιη την αποδοχή και σύμφωνη άποψη της κοινής γνώμης τόσο των Χριστιανών ψηφοφόρων όσο και των Μουσουλμάνων. Οι τελευταίοι μάλιστα εάν έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο ικανών υποψηφίων θα κάνουν τα πράγματα πλέον εύκολα για την υλοποίηση του στόχου των δύο βουλευτών.
Γ.Δ.


Βρετανικά παιγνίδια
Για κάποιους ήταν αναμενόμενο ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ξαναδεί την υπόθεση της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, το Βrexit φέρνει πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 8 Ιουνίου. Την σχετική δήλωση έκανε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χθες για να δώσει την ευκαιρία στους Βρετανούς να κρίνουν εκ νέου εάν θα παραμείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες για την αποχώρηση από την Ε.Ε. έκαναν τους Βρετανούς ν’ αντιληφθούν ότι θα τους κόστιζε αρκετά ως χώρα.
Γ.Δ.


Συμβολή των οδών Φιλίππου- Βιζυηνού, προς το άλσος. Πρόκειται για μονότοξο γεφυράκι που σήμερα δεν υπάρχει.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Καιρικό
Την έκαναν τη ζημιά τους οι βροχές στην μεταπασχαλινή περίοδο. Έκανε υπομονή ο καιρός το Σάββατο (κυρίως) και την Κυριακή (κάπως) αλλά η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν βροχερές. Έτσι υπήρξε ένα προβληματάκι για τους συμπολίτες που θέλαν να απολαύσουν την έξοδο και την ύπαιθρο. Την οποία βροχή όμως με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν οι αγρότες του νομού.
Γ.Δ.


Για το Δημοψήφισμα
Ολοκληρώθηκε το περίφημο Δημοψήφισμα στην Τουρκία που τόσο πολύ επιθυμούσε ο Ερντογάν και για το οποίο έδωσε μεγάλο αγώνα για να το κερδίσει. Τελικά το κέρδισε μεν αλλά αφενός με οριακή πλειοψηφία 51 με 49% και αφετέρου την αντιπολίτευση να ζητάει καταμέτρηση ψήφων σε περιοχές της χώρας λόγω παραβίασης της εκλογικής διαδικασίας.
«Πύρρειος»η νίκη, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε και βέβαια πολύ κατώτερο το ποσοστό βάση των προσδοκιών του Ερντογάν που μέχρι και την παραμονή μιλούσε σε συγκεντρώσεις. Τη νίκη ουσιαστικά προσέφεραν οι κεντρικές περιοχές της χώρας, με το πλέον χαμηλό εισόδημα αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό.
Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη (κυρίως), τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έδωσαν σαφέστατο προβάδισμα στο «ΟΧΙ».
Γ.Δ.


Εν αναμονή
dictaturkΤώρα πλέον τόσο εντός της Τουρκίας όσο κι εκτός (κυρίως), όλοι αναμένουν τη στάση και συμπεριφορά του Ερντογάν. Μάλιστα για τη χώρα μας που γειτονεύει με την Τουρκία υπάρχει μια άγνωστη σελίδα συμπεριφοράς. Κι αυτό διότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος στις ενέργειές του. Είναι ικανός να φθάσει στα άκρα και ο ίδιος αργότερα να κάνει στροφή ξαφνιάζοντας τους πάντες. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον καθίσταται κυρίαρχος και μονοκράτωρ. Όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν σ’ αυτόν, έχοντας απεριόριστες εξουσίες με δικαιώματα πρωτοφανή για την εποχή μας.
Γ.Δ.


Η επαναλαμβανόμενη τραγωδία
Χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αποπληρώσει η Ελλάδα την τελευταία δόση του δανείου μετά τη χρεοκοπία του 1898. Η εποπτεία της επιτροπής του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου δεν έφθασε βέβαια μέχρι το 1999 οπότε σταματήσαμε να πληρώνουμε τα λάθη και τις αμαρτίες των παππούδων ή προπαππούδων μας. Οπως αποδεικνύει όμως η αέναη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτή την οδυνηρή εμπειρία αλλά και άλλες που ακολούθησαν μυαλό δεν βάλαμε…
Η οικονομία βούλιαξε πάλι στην αβεβαιότητα, ο λογαριασμός διογκώθηκε και φυσικά τα επώδυνα μέτρα δεν τα γλιτώσαμε. Κερδίσαμε όμως την… επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Λες και το μείζον θέμα για μια καθημαγμένη οικονομία και για μια κοινωνία που την πνίγει η ανεργία είναι αν θα διαπραγματευθούν οι συνδικαλιστές μια αύξηση του 1%.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Αριστερά στις ποικίλες εκδοχές της δεν είχε ποτέ επαφή με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας. Πέρα από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και την αποστροφή σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, υπήρχαν κυρίως διάφοροι αιθεροβατούντες που ανέπτυσσαν θεωρίες εκ του ασφαλούς μέσα από τον περίκλειστο κόσμο των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων. Καταδίκαζαν τον επάρατο νεοφιλελευθερισμό, αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις για την αριστεροσύνη τους μέχρι που κάποιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.
Οι θεωρίες τους βέβαια κατέρρευσαν αλλά μαζί οδηγήθηκε μια ολόκληρη χώρα στον εγκλωβισμό μιας ακόμα μακροχρόνιας εξάρτησης. Δεν υπογράφουν λέει νέο μνημόνιο, αλλά αποδέχονται μέτρα για το 2020, το ’21 και βλέπουμε. Για δεκαετίες ολόκληρες οι νεότερες γενιές, ενδεχομένως και οι επερχόμενες, θα πληρώνουν πάλι τα δικά μας σπασμένα. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του όμως θα αισθάνονται υπερήφανοι που εν ονόματι της Αριστεράς μάς απάλλαξαν από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και για τις σκληρές μάχες που έδωσαν ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό…
Σ.Π.


Ένα …διχαστικό Δημοψήφισμα
Κερδισμένος στο Δημοψήφισμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά όχι όσο θα ήθελε ώστε να ολοκληρώσει την …σουλτανοποίησή του. Ο Τουρκικός λαός, αυτός που ασπάζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη έδειξε ότι αντιστέκεται και δεν παρασύρεται από τον άκρατο λαϊκισμό και το εθνικιστικό παραλήρημα, μέσα με τα οποία «βομβαρδίστηκε» σ’ όλη την προεκλογική περίοδο από τον υπέρμαχο του ΝΑΙ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος, σ’ αυτό το Δημοψήφισμα τα έδωσε όλα! Πέταξε μέχρι και την… μαντήλα και αποκάλυψε το αληθινό του πρόσωπο και απόδειξη γι αυτό είναι η «συμμαχία» του με τους Γκρίζους Λύκους και τα ευχαριστήρια στον αρχηγό τους λίγο μετά τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κωνσταντινούπολη στην οποία διετέλεσε επί χρόνια δήμαρχος και από εκεί άρχισε την πολιτική του καριέρα του ο Ερντογάν , του γύρισε την πλάτη όπως και η Άγκυρα και η Σμύρνη. Ψηφίστηκε μόνο από τις επαρχίες της Ανατολίας όπου το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Είναι γεγονός επίσης ότι η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία κα ζητά επανεξέταση 2,5 εκ. ψηφοδελτίων. Ο Τουρκικός λαός βγαίνει βαθιά διχασμένος από το Δημοψήφισμα που έγινε για να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας του και να εδραιώσει την κυριαρχία του ο Ερντογάν.
Μ.Ξ.


Το Δημοψήφισμα και τα ελληνοτουρκικά
Η Τουρκία μετά το Δημοψήφισμα αυτό οδεύει ντουγρού στην συντηρητικοποίηση και στην απόλυτη επικράτηση του Ισλαμισμού έναντι του Κεμαλισμού. Απομακρύνεται ιδεολογικά και ουσιαστικά από την Ευρώπη σε μια εποχή που έχει ανοιχτά μέτωπα στην Συρία και εσωτερικό μέτωπο με τους Κούρδους. Κι αυτό που μάθαμε πλέον καλά για την εξωτερική της πολιτική είναι πως όταν θέλει να εκτονωθεί αρχίζει τους …λεονταρισμούς στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να δυναμιτίσει το κλίμα και να εξάγει την εσωτερική της κρίση αλλά και να συσπειρώσει και να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα.
Είναι κάτι που πρέπει να το περιμένει η πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία και να καταστρώσει τον σχεδιασμό της. Τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στην Τουρκία σίγουρα και όλα αυτά που θα ακολουθήσουν σίγουρα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας που βρίσκονται ήδη σε μια διαρκή ένταση, ιδιαίτερα μετά την έξαρση του εθνικισμού και της αμφισβήτησης των συνόρων ( Συνθήκη της Λοζάνης) από τον Τούρκο πρόεδρο.
Να σημειώσουμε τέλος, πως το Δημοψήφισμα στην Τουρκία αποκατέστησε σε παγκόσμιο επίπεδο το κύρος των δημοσκοπήσεων, δεδομένου ότι προέβλεψαν σχεδόν με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα. Χρειαζόταν στους δημοσκόπους αυτό μετά το φιάσκο που έπαθαν στις Αμερικανικές εκλογές με την εκλογή του Τραμπ αλλά και στο βρετανικού δημοψηφίσματος του Brexit.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Γιορτινό Ι Φάγαμε και ήπιαμε, θα έλεγα υπερβολικά για αρκετούς από μας, άλλοι χόρεψαν δημο…