Σχόλια 04/04/17

0
parkaki-1980
Φτωχή Περιφέρεια
Δεν περιμέναμε τα επίσημα στοιχεία για να γνωρίζουμε ότι η Περιφέρειά μας συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί μ’ αυτήν της Ηπείρου. Η θέση αυτή χρόνια τώρα αποτελεί, δυστυχώς, μια αρνητική πραγματικότητα. Κι ακόμη πιο δυσάρεστο, ότι τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα που να δείχνει ότι κάτι θ’ αλλάξει προς το καλύτερο.
Όλοι οι δείκτες ευημερίας και οικονομικής πραγματικότητας είναι χαμηλά για την Περιφέρειά μας. Τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Ελληνικό επίπεδο. Είμαστε πίσω, πολύ πίσω κι αυτή η τελευταία θέση πρέπει να μας προβληματίσει όλους, κυρίως βέβαια τους άρχοντές μας. Το ποιοι είναι, είναι γνωστό.
Γ.Δ.


Στα βήματα του Μπαλτατζή

Τολμούμε να το γράψουμε διότι το πιστεύουμε πως έτσι είναι. Ότι δηλαδή ο Αλέξανδρος Κοντός πορεύεται εδώ και χρόνια στα βήματα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Απεναντίας πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία βιώνεται αλλά και εκδηλώνεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις. Πρόσφατα και μάλλον όχι τελευταία, η ίδρυση του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Συνεταιριστικών Οργανώσεων Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) που ανοίγει μια νέα σελίδα στο Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας. Δεν απομένει παρά να ευχηθούμε επιτυχημένη πορεία καθώς και άλλες ενέργειες προς όφελος του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Γ.Δ.


Ρεαλισμός ή Υποκρισία;
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης για άλλη μια φορά εδώ και αρκετά χρόνια κρύβεται. Κρύβεται από την πραγματικότητα που ενώ την βλέπει μπροστά της, κάνει πως έχει ευαισθησίες πάρα πολλές και αρνείται την εκμετάλλευση λατομείων μαρμάρων στα όρια του Δήμου Ξάνθης. Στην πραγματικότητα υποκρίνεται. Διότι γνωρίζει πολύ καλά πως το όλο θέμα θα συζητηθεί στην Περιφέρεια κι από κει θα εγκριθεί.
Απλά θέλει να εμφανισθεί πως τάχα προστατεύει αυτή το Περιβάλλον και αρνείται την έγκριση για έρευνες και αξιοποίηση των υπαρχόντων μαρμάρων. Χρόνια τώρα το ίδιο βιολί. Χώρια που τέτοιου είδους αποφάσεις στέρησαν από δουλειά και έσοδα στο νομό.
Επιτέλους, ας δουν την πραγματικότητα…
Γ.Δ.


Το παρκάκι όπως ήταν με το σιντριβάνι του τη δεκαετία του 1980 ανάμεσα στο Ξενία (τότε) και τον Δημοτικό Κήπο.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Είτε αρέσει είτε όχι
Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτός είναι ο Στέλιος Μωραΐτης. Συντηρητικός, δεξιός με τις δικές του προσεγγίσεις σε πολλά θέματα, αλλά κατέχει μια καίρια θεσμική θέση, αυτή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ως εκ του ρόλου του λοιπόν, όπως όλα τα οικονομικά Επιμελητήρια, θεωρούνται σύμβουλοι της Πολιτείας, της κυβέρνησης. Της εκάστοτε κυβέρνησης. Και παράλληλα να αγωνίζεται σε τοπικό επίπεδο για την πρόοδο και ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικής παρουσίας. Και από την εκλογή του, αυτό ακριβώς πράττει μαζί με τους συμβούλους και τα υπόλοιπα μέλη στο Δ.Σ.
Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν μαζί του για διάφορους λόγους, οφείλουν όμως τη συνεργασία με το θεσμικό όργανο, όπως ο ίδιος εξάλλου υλοποιεί προς όλες τις αρχές. Δεν θα προχωρήσουμε σε απαρίθμηση δράσεων και γεγονότων, αυτά είναι γνωστά.
Απλά, σ’ αυτόν τον τόπο, επιτέλους, οφείλουμε να επαινούμε και να αποδεχόμαστε την προσφορά κάποιων. Το λιγότερο βρε αδερφέ…
Γ.Δ.


Λίγα έως ελάχιστα τα POS

Εντάξει, η εποχή μας γίνεται ηλεκτρονική. Γεμάτη η ζωή μας από ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες χαρακτηρίζουν την τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Έτσι λοιπόν, ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν και τα μηχανάκια πληρωμής αγορών, τα γνωστά POS.
Μόνο που αυτά είναι ελάχιστα προς το παρόν. Περισσότερες είναι οι Ανακοινώσεις που ενημερώνουν τους πελάτες-καταναλωτές ότι ΔΕΝ διαθέτουν μηχάνημα POS. Εκεί βέβαια που γίνεται μεγάλη χρήση των POS είναι τα Σούπερ Μάρκετ και τα βενζινάδικα. Σταδιακά όμως η επέκτασή τους θα είναι ραγδαία απ’όλα τα καταστήματα. Η αρχή έγινε.
Γ.Δ.


Σταθάκης όπως λέμε… Πυθία
Πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση; Ουδείς γνωρίζει και ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει για κρίσιμα Eurogroup στα οποία πρέπει να τελειώσει αυτό το σήριαλ αβεβαιότητας. Οι διαβεβαιώσεις διά στόματος ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν. Εδώ και χρόνια. Και πλέον το ερώτημα έχει πάρει τη θέση ανέκδοτου. Ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που λέγεται ότι αναλαμβάνει το γνωστό ‘’μασάζ’’ προκειμένου να ψηφίσουν τα όποια μέτρα οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που ‘’κλωτσάνε’’ λίγο, είναι ο Γιώργος Σταθάκης. Η συλλογή των δηλώσεών του για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ξεκινάει από τον μακρινό Φεβρουάριο του 2015. Ένα ανθολόγιο ασφαλών εκτιμήσεων που αρχίζει στις 5 Φεβρουαρίου 2015 με «Συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», στις 26 Μαρτίου 2015 με «Συμφωνία με τους εταίρους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», περνάει διάφορες φάσεις που κινούνται από το τέλος του μήνα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το σήμερα και το έκλεισε η συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου 2015. Το 2016 ήταν και πάλι μια χρονιά προβλέψεων που έστελναν… ταμείο με την επιτυχία τους. Και με άλλες δύο φέτος για 20 Φεβρουαρίου και μετά για 20 Μαρτίου συνεχίζει ακάθεκτος. Πέρασε και η Πρωταπριλιά και περιμένουμε για νέα ημερομηνία της τελικής συμφωνίας. Αν και τον πρόλαβε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας «θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, αλλά είναι Πρωταπριλιά, οπότε ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε». Το ξέρει όμως ο Πρωθυπουργός ότι δεν είναι Σταθάκης. Γι’ αυτό κι εμείς θα περιμένουμε, για να είμαστε σίγουροι.
Χ.Δ.


Τα Κομνηνά έγιναν οι Σκουριές της Ξάνθης;
Κάθε θέμα προσφέρεται τις περισσότερες φορές για πολλαπλές αναγνώσεις. Ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπεις, με ποιους συντάσσεσαι, αλλά κυρίως ανάλογα με την σφαιρική γνώση που έχεις για το θέμα μπορείς να είσαι λιγότερο ή περισσότερο υποκειμενικός. Το θέμα των λατομείων στα Κομνηνά έχει ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η τοπική κοινωνία διαμαρτύρεται και έχει καταγράψει τους προβληματισμούς της. Πολλοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Θα έλεγε κάποιος χωρίς πολλές περιβαλλοντικές ευαισθησίες ότι στην εποχή που ζούμε αυτό που προέχει είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κυρίως όταν μιλάμε για χωριά σχεδόν ερημωμένα, με καμιά επαγγελματική διέξοδο πλην της γεωργίας (που περνάει δυσκολίες) και της κτηνοτροφίας (που μαστίζεται και από πολλές ζωονόσους). Η πρόεδρος όμως της Κοινότητας Κομνηνών στην επιστολή της τονίζει ότι ούτε για εργάτες παίρνουν οι εταιρείες αυτές κόσμο από την περιοχή. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει. Σίγουρα μια εταιρεία που πρόκειται να κάνει τέτοιου είδους έργα, θα πρέπει πρώτα να πείσει την τοπική κοινωνία ότι θα ωφεληθεί και ότι θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας για αποκατάσταση της περιοχής εξόρυξης. Θα δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα προχωρήσει αυτό το θέμα, γιατί το ενδιαφέρον πλέον είναι ιδιαίτερο αυξημένο και οι αιτήσεις για λατομικές έρευνες πολλές.
Χ.Δ.


Οι δήμαρχοι και η απλή αναλογική
Στην Αθήνα ήταν χθες και οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού μας για την έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ και συμμετείχαν και στην …αγωνιστική πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο κ. Πατούλη επέδωσαν ψήφισμα. Ως γνωστόν οι δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ με πρώτο και καλύτερο τον κ. Πατούλη (ΝΔ) αντιδρούν στις αλλαγές του Καλλικράτης που προωθεί στο υπουργείο σε νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Αυτό που δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν αυτοί οι δήμαρχοι – μεταξύ των οποίων και οι δικοί μας – είναι η απλή αναλογική, ενώ οι δήμαρχοι που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ. Είναι όμως μειοψηφία και μικρή μάλιστα αφού η ΚΕΔΕ είναι «γαλαζοπράσινη» σε ποσοστό 85%. Γι αυτό βεβαίως και όλες αυτές οι αντιδράσεις.
Επί της ουσίας όμως γιατί οι δήμαρχοι δεν θέλουν την απλή αναλογική και προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούν να διοικήσουν τον δήμο. Μα το ζητούμενο είναι η ορθή διοίκηση που επιτυγχάνεται μέσα από συνεργασίες και σύνθεση απόψεων και όχι με μονομερείς αποφάσεις λόγω πλειοψηφίας. Και την στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι η απλή αναλογική που δεν έχει τα μπόνους είναι το δικαιότερο και πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα γιατί να μην δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι το πρώτο κύτταρο δημοκρατίας;
Μ.Ξ.


Δουλεύει… παντόφλα στην Ελλάδα
takoyniaΔεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους οι Ελληνίδες και πάνε τα χρόνια που θεωρούνταν …ασθενές φύλο! Ευρωπαϊκή έρευνα, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, η οποία έγινε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία κατατάσσει τις Ελληνίδες στην πρώτη θέση (31,7%)στην άσκηση σωματικής βίας εναντίον των ανδρών και με διαφορά 15 μονάδων από την δεύτερη χώρα την Αγγλία! οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%. Αλλά μην φανταστείτε ότι όταν το 31,7% δήλωσε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας, δεν αφορούσε ξυλοδαρμό, αλλά σπρωξίματα και χαστούκια! Δουλεύει η παντόφλα δηλαδή… Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 25% των αντρών απάντησε στη βία!
Μπορεί να το διακωμωδούμε ωστόσο το θέμα είναι σοβαρό και η βία όποιας μορφής και όποιου αποδέκτη είναι καταδικαστέα. Οι ψυχολόγοι λένε ότι άντρες και γυναίκες που επιδίδονται σε βία, δεν μπορούν να αλλάξουν παρά μόνο αν συνειδητοποιήσουν από μόνοι τους το πρόβλημα τους, ή με κάποιον επίπονο τρόπο, πχ κάποια εγκατάλειψη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο ευεργετισμός στην Ξάνθη συνεχίζεται Η πρόσφατη οικονομική προσφορά προς το Γηροκομείο Ξά…